2010. szeptember 7., kedd

A Gödi-sziget képeslapokon







E négy képeslap a két Világháború közötti alsógödi strandot mutatja be. Mind a négyen északi irányba tekintünk, balra a látható a sziget. Az első kép készült legészakabbra, a Feneketlen-tó magasságában. A harmadik képen a piarista iskola alatti kiépített sétányt láthatjuk, a negyedik a Széchenyi-csárda alatti fövenyről készült. Így 70 év távlatából is nagyon nehéz elképzelni a partot, ahogy a képeslapokon látszik. Igencsak gondban lenne az is, aki arra vállalkozna, hogy újrafotózza ezeket a helyszíneket.

Napjainkra bal oldalt sűrű, 100 méter széles ártéri erdő nőtt, az egykori homokos part iszappal és szerves anyaggal töltődött fel. Az egykor széles Kis-Duna ág szélessége már csak harmada-negyede az egykorinak. Errefelé már nem járnak fürdőzők, legfeljebb sétálók, akik menekülnek a szúnyogos ártérről. A folyószabályozás következtében létrejött új alsógödi Duna-part már nem csábítja Budapestről a nyaralókat, a kis szigetcsúcs kivételével, ahová nyaranta a fél település bezsúfolódik. Motorcsónakokkal, jetskikkel, vízisível. A mellékágban már csak magasabb vízálláskor lehet csónakázni, magas vízállás esetén pedig csak a révnél lehet lejutni a Dunához.

Még több képeslap található a 2010-es évi XV. Gödi Almanachban.
Köszönet a képeslapokért Volentics Gyulának!

Esetleg ha bárkinek lenne hasonló képeslapja, régi fényképe a Duna bármely szakaszáról odahaza, és szívesen felajánlaná digitális formában a DunaiSzigetek blog számára, azt nagyon megköszönném.

2 megjegyzés:

  1. Hihetetlenül jó képek, köszi! Szuper lenne, ha akadnának még!

    VálaszTörlés
  2. Szia! Nézz fel ide, jó sok kép van fent: https://www.facebook.com/godregen

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...