2011. január 8., szombat

Angyalos vízi sporttérképek

 

A két világháború között megjelent "Angyalos térképek" különleges szépségüknek köszönhetik hírnevüket. Elnevezésüket a magyar címert tartó két angyalról kapták, melyek egyaránt megtalálhatók a vizi sport-, és turistatérképeken. A vizi sporttérképek színe kék, míg a turistatérképek pirosak.

Ebben a bejegyzésben elsősorban a Dunával kapcsolatos térképekről lesz szó. Ennek egy prózai oka van; a nagyapám révén - aki kielboat-jával szelte a két világháború között a Duna habjait - ezek vannak meg. Többségükön még ceruzával jelzett módosítások láthatók, egy-egy mellékág elzárás következtében. Miután beszkenneltem őket, gondoltam szentelek ennek a témának is egy rövid bejegyzést.

A magyar Duna-szakaszt 8 térkép fedi le, úgymint:

5. szám Budapest - Vác, 33 km, 1932, 1936.
6. szám Vác - Esztergom, 38 km, ?
7. szám Esztergom - Győr, 85 km, ?
8. szám Gönyű - Oroszvár - Bécs, 138 km, 1931.
9. szám Mosoni (Győri) Dunaág, 130 km, 1928.
11. szám Soroksári Dunaág, 58,275 km, ?
12. szám Budapest - Paks 84 km, ?
13. szám Paks - Mohács, 80 km, 1932.


Sajnos a legtöbb térképen nem szerepel évszám, ezért a keltezés több esetben bizonytalan, valószínűleg mind az 1930-as évek fordulóján készülhettek a Magyar Királyi Állami Térképészetnél (Budapest II. Retek u. 43.) A térképek koordinátarendszere egyaránt figyelembe veszi a greenwichi 0 pontot és az addig az Osztrák-Magyar Monarchiában használatos Ferro (Hierro, Kanári-szigetek) sziget középpontú rendszerét, amely 1884-ig töltötte be szerepét, mint Európa legnyugatibb pontja. Így a térképeken, minden ettől a ponttól keletre helyezkedett el (2. kép).
 

Mindegyik térkép tartalmaz egy áttekintő részt az ország területéről megjelentetett vizi sporttérképekről,  egy teljes térképet az adott szakaszról és egy részletes (de nem minden részletre kiterjedő) jelmagyarázatot. A térképeken feltüntették az adott szakasz hossz-szelvényét is (3. kép).
 
 
A vizi sporttérképek színezése első ránézésre puritánnak tűnhet. Mindössze 5 színt használnak (lásd 4. kép):
  • piros - partmenti csónakházak, kocsmák, jellegzetes pontok és azok feliratai, valamint a haladási irányok
  • zöld - erdős területek
  • barna - szintvonalak, lejtővonalak
  • kék -  vízmélység szerinti árnyalatai
  • fekete - feliratok, partvonal, épületek, magassági pontok és minden egyéb.


Szintvonalai a hegységekben 10 méterenként vannak feltüntetve egybefüggő vonallal, minden 50 méter vastagon van szedve. Kisebb reliefű területeken 2,5 méteres segédszintvonalak találhatók szaggatott vonallal. A mederbe rajzolt szintvonalak méterenként váltakoznak. A mellékágak sekélyebb részei világoskékek, a zátonyokat pöttyözéssel jelölik, ezek azok a területek, amelyek alacsony vízálláskor zátonyként jelennek meg. A térképek a középvízi medret jelölik a Dunának, az alacsony ártér külön nincs megjelölve.

Az angyalos vizi sporttérképek tartalmukat tekintve kevés és pontatlan információval szolgálnak a vizitúrázók számára. A II. Világháború után megvalósított Duna-szabályozás teljesen átrajzolta a sodorvonalakat, a mellékágakat és a mélység-adatokat. A berajzolt irányok, melyek mindig a legkönnyebb irányt mutatták a sportolóknak, most lehet, hogy a legörvényesebb szakaszra vezetnek. A jelentősségük egyrészt az egyszerű szépségükben rejlik, másrészt kortörténeti dokumentumok. A Dunának a 80 évvel ezelőtti állapotát rajzolják elénk, amelyből számtalan következtetést és megfigyelést lehet megtenni. A 4. képen Angyalföld még pusztaság, az Árpád-híd még csak álom, a Palotai-sziget egymagában úszik a Duna közepén. Újpest pedig önálló város, nem része Budapestnek. És ez csupán 10 kilométernyi szakasz.

A sorozatban megjelentek további térképek a Tisza egész szakaszáról, a Balatonról, a Velencei-tóról és a Rábáról.

12 megjegyzés:

  1. Segitséget szeretnék kérni Öntől, egy eddig kiderithetetlen helyzet megoldásához:
    Keresem a II. vh előtti időkben a ferenvárosi evezősök csónakházának-vizitelepének a helyét.
    Segítő készségét előre is köszönöm. Üdvözlettel

    VálaszTörlés
  2. Az FTC csónakháza az Újlaki rakpart és az Árpád fejedelem útja között állt, közelebb a Lukács mint a Sajka utcai kereszteződéshez. Az Angyalos-térképek közül az 5. számún található.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Mindenki, akinek az írását olvashattam itt!
    Az imént egy térkép keltezésének keresése során bukkantam erre az oldalra. Lassan ötödik éve, hogy szabadidőm nagy részét a Duna különböző szigetein töltöm, botanikai kutatásokat végezve, s régi térképek, feljegyzések alapján igyekszem a szigetek mai képének kialakulását megérteni. Nagy örömmel olvastam a soraitokat, mert számos szigetet, amiről írtatok én is jól ismerek, s mivel munka mellett egyre kevesebb időm van ezzel foglalkozni a Ti anyagaitok is mind-mind értékes gondolatok, adatok számomra.
    Az e-mail címem: sargabogar@gmail.com, örülnék, ha megismerkedhetnék veletek, kérlek írjatok.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Dániel!
    Nagyon orültem hogy rátaláltam a 4. képre (térkép), a diplomámhoz szeretném felhasználni, melynek témája a Flórián tér.
    Meg tudnád mondani esetleg hogy ez a térkép mikori? Úgy körülbelül?
    Előre is köszönöm,
    Viki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Viki, 1929-es kb. Ha kell tudok, jobb kivágatot is küldeni, esetleg jobb felbontásban.

      Törlés
    2. Köszönöm a gyors választ!
      Az nagyon szuper lenne ha tudnál esetleg egy olyan kivágatott küldeni amin a 3.kerület déli része - Újlak, esetleg a Margit híd is - rajta van, valami jó felbontásban. Nagyon nagy segítség lenne! Címem: vballa85@gmail.com
      Előre is köszönöm!

      Törlés
  5. Szia Dani!

    El tudod küldeni a 6-os számú (Vác-Esztergom) scannelt anyagát e-mailben?

    johnholio12@gmail.com

    Köszi és üdv,

    János

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Érdeklődöm, hogy meg van-e neked mind a nyolc vízitúratérkép eredetiben?
    Malárik Attila
    malarik.attila@gmail.com

    VálaszTörlés
  7. Kedves Attila, sajnos eredetiben csak 5 van meg, a többi pedig digitalizált formában.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Dániel,

    tudnál segíteni azzal, hogy megnézed nekem: a Bp-Vác térképen rajta van az akkori teljes Bp területe?
    Illetve ha nincs ellenedre, elküldöd nekem (masik.cimem at gmail.com) azokat ezek közül, amik megvannak neked digitálisan? A világon semmit nem tervezek csinálni velük, csak megnézni, kíváncsi vagyok, nem is adnám át a fájlt másnak.

    Köszönöm, Anna

    VálaszTörlés
  9. Kedves Anna, nincsen rajta egész Budapest. Írj levelet a dunaiszigetek címére és elküldöm ami van.

    VálaszTörlés
  10. A hajófotó pályázat kapcsán szeretném a hajók iránt érdeklődő olvasók figyelmét felhívni arra, hogy még van néhány megfejtésre váró hajófotó a Külker Evezős Klub honlapján, itt: http://kulkerek.hu/boatquiz.php .

    Üdv.: Hoffer János

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...