2011. március 14., hétfő

Linkajánló - A II. katonai felmérés

 
Az Arcanum kiadó jelentette meg Magyarországon először digitalizált formában a katonai felmérések anyagát. Most egy újabb fejlesztés keretében a múlt könnyedén  összehasonlíthatóvá válik a jelennel. Az alábbi linken megtalálható program el van látva keresővel, nagyítható, sőt a térképlapok jobb szélén elhelyezett + jelnél még az alaptérképeket is megválogathatjuk. Alapbeállítás, hogy bal oldalt a katonai felmérés, míg jobb oldalt válsztható Googleearth felület látható. A katonai térképszevények keltezését nehéz meghatározni, ugyanis a magyar szelvények 1806-1869 között készültek el. Sokszor a szomszédos térképlaok sem egyeznek időben, míg az egyiken mocsarat jelölnek, addig a szomszédján pár évvel később már nyoma sincsen. 

Itt a Dunai Szigeteken elsősorban a Duna mederváltozásait emelném ki, mint jellemző példát arra, hogy ilyen rövid időtartam alatt mekkora változások mentek végbe az adott tájon. Érdemes a program segítségével végignézni az Öreg-Dunát a Csallóköz és a Szigetköz hordalékkúpján. Mára feliszapolódott mellékágak elevenednek meg újra, eltűnnek a szabályozási művek és azok következtében bekövetkezett változások. Régen beszántott medreket találunk délebbre a tolnai löszdombok alatt, le egészen a Drávatorokig. Ha valaki arra vállalkozik, hogy a Tiszát követi végig, forrástól a torkolatig úgy érezheti majd magát, mintha másik , tökéletesen ismeretlen Magyarországba csöppent volna.
 
A kiválasztott bemutató képen Bős és környéke szerepel, ahol a Duna viszonylatában a két térkép között eltelt időszak legnagyobb változását tanulmányozhatjuk. 

Az erőmű és környéke Bősnél (Gabcikovo)

Nemcsak földrajzosoknak ajánlanám, hiszen kit ne érdekelne, hogyan nézhetett ki szűkebb lakókörnyezete 150-200 évvel ezelőtt. A program itt érhető el:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...