2011. december 30., péntek

Évzáró

 
  

Végigböngészve az elmúlt egy év bejegyzéseit, azt kell, hogy mondjam igencsak mozgalmas időszak áll a Dunai Szigetek mögött. Időben és térben nagyon tág területet barangoltunk be a Vaskaputól  Donaueschingenig, a kőkorszaki Pilismarót rénszarvasvadászaitól a nemrég elfogadott Duna Stratégiáig. A blogírással kapcsolatban sikerült személyesen bejárni az Erszébet-, a Prímás-, Zebegényi-, Kismarosi-, Határ-, Kompkötő-, Buki-, Torda-, Révész-, Égető-, Gödi-, Szürkő-, Szentendrei-, Pap-, Luppa-, Palotai-, Óbudai-, Margit-, Háros-, Kis-Háros-, Molnár-, Mohácsi-, Almási-szigetet. Legalább ugyanennyi szigetre csak virtuálisan sikerült eljutni, itt a számtalan újonnan beszerzett térképszelvény és levéltári anyag segített eligazodni. Némiképpen bővült a blog profilja; hangsúlyosabb szerephez jutott a történelem-régészet, a biogeográfia (2011 az erdők éve!), valamint az aktuális témák, legyen az löszfalomlás, aranymosás, konferencia vagy a Duna Stratégia. Elkészült végre a tartalomjegyzék és egy kicsiny könyvtár, talán mindkettő segíthet jobban eligazodni az olvasóknak.

Idén először került ki a Dunai Szigetek a HVG napi merítésébe, áttételesen az Index címlapjára, a greenfo.hu-ra, valamint a mandiner.hu-ra. Emelkedett az olvasók száma, ez most körülbelül napi  átlag 150-350 oldalletöltést jelent. Olvasóink 66%-a budapesti, ugyanakkor vannak Guam szigetétől kezdve Kambodzsán kereszül Fekete-Afrika országaival bezárólag külhoni látogatóink is. Az idei Goldenblog versenyen indulva 54. helyezést értünk el, 17 szavazattal. (Ami kb. 12 szavazattal volt több mint amire számítottam.) :) Jövőre talán meglesz a duplája is!

2011-ben elkészült 84 bejegyzés. Egészen rövidektől kezdve a meglehetősen hosszúkig. Néha csak fényképekre futotta, néha napokat kellett egy post miatt eltölteni az OSZK-ban. Van néhány olyan bejegyzés, amely mindenképpen figyelemre érdemesnek tartok. Ha 2011-ben csak ezek készülnek el, már akkor is elégedett és büszke lennék:
(Ha valakinek más tetszett, örülnék ha megírná kommentben!)

2012-ben reményeim szerint kiegészülünk pár új szerzővel, akik a Dunának olyan rejtett értékeit is fel tudják tárni az olvasók előtt, ami még előttem is rejtve marad, legyen az helytörténet, hidrobiológia, vagy geológia. Jó lenne ha több időm lenne, hiszen most is van legalább 5-6 bejegyzés, amihez összegyűlt az anyag, de egyszerűen nincs időm begépelni. Aminek talán a legjobban örülnék, ha ezek a bejegyzések olvashatóvá válnának a Duna-vízgyűjtő más nyelvein is. Jó bornak is kell a cégér - ezért próbálom a lehető legtöbb helyre eljuttatni ezt a rengeteg ismeretterjesztő anyagot, ami itt a blogon felhalmozódott. Ebben kérném az olvasók segítségét is, akár csak egy megosztás a facebookon, vagy netán egy pletyka a bolt előtti padon. :)

Nagyon hálás vagyok azért a rengeteg segítségért, buzdításért és támogatásért, amit a munkám során kaptam! Külön köszönet jár Dávidnak, és az Urbanista.blognak, Balázsnak és az Élet és Tudománynak (igyekszem megírni azt a cikket!), Ákosnak és a mandiner.hu-nak. Köszönöm a munkát a társszerzőinknek, Tibinek, Jocinak és Miklósnak! És köszönet feleségemnek, Zsuzsinak a lelkesedésért, buzdításért, támogatásért és a korrektúráért. :) (Ha valakit szerencsétlen módon kihagytam volna: neki is köszönet!)

És köszönöm az olvasóknak a kitartást, a jó tanácsot és a rengeteg levelet! Boldog új évet kívánok mindannyiuknak!

Szávoszt-Vass Dániel
Alsógöd


2 megjegyzés:

  1. Én - ha jól emlékszem - a felhízlalt Margitszigetről szóló poszt kapcsán vetődtem el először ide, de a zsitvatoroki a kedvencem! Viszont ahogy a tartalomjegyzéket böngészgettem, van itt még más olvasnivaló is. (Apropó, a "Az ártéri építkezésekről" című posztra miért nincs link? Titkosított anyag? ;-)

    Egyébként ami még szuper lenne, az egy google map-es poszttérkép. De persze ráér jövőre... ;-)

    BUÉK!

    VálaszTörlés
  2. Kicsit ugyan megkésve, de szeretném megköszönni a sok érdekes olvasnivalót! Kiváló munka!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...