2012. május 10., csütörtök

A vízépítő Ybl Miklós Nógrádverőcén

 
1889-ben épült fel a verőcei Duna parton Sturm Ferenc nyaralója, mely ma az Árpád út 58. szám alatt található. Tervezője az az Ybl Miklós volt, akinek keze nyomát nem csupán az eklektikus épület, hanem a Duna áradásai ellen emelt kertvégi támfal is dícséri. A XIX. századi szuburbanizáció következtében érkező budapesti nyaralók ezután sorban építették a szebbnél szebb épületeket. A parton felépülő dunai villák mindegyike egy hasonló, terméskőből épített masszív támfalat kapott. Az ilyen módon kialakult, egységes folyóparti látkép méltán válhatott Verőce község büszkeségévé. 

Az 1990 óta lezajlott dunaparti parcellázások során felépült újabb sorházak ugyancsak megkapták a betonból készült, csónaklejáróval és hátsó kapuval ellátott támfalat. Immár ezek is szervesen illeszkednek az Ybl Miklós által megálmodott rendszerbe, mely funkcióját tekintve nem más, mint egy kőből készült árvízvédelmi töltés. 

Verőcei látogatásunk alkalmával Ybl Miklós vízépítészi munkásságával kapcsolatban két fényképet fotóztunk újra a Fortepanról. Hogy milyen sikerrel? Íme:
 

 

 
Képek: Fortepan 3490, 7437.

4 megjegyzés:

  1. Szerintem a hajómalmokat ma is hatékonyan lehetne használni elektromos energia termelésére. Megfelelően újratervezve modern anyagokkal megépítve komoly mennyiségű energiát lehetne termelni. Hasznos lenne a folyóparti önkormányzatoknak, az országnak.

    VálaszTörlés
  2. Ezzel tökéletesen egyetértek, a mai technológia mellett ez megvalósítható lenne.

    VálaszTörlés
  3. Akkor miért nem gondolt még senki rá, vagy mi az akadálya hogy ilyen berendezéseket fejlesszenek.Ez egy ujjabb (magyaros )"zöld energia" forrás lehetne amelyet gyakorlatilag már használtak igaz nem elektromos áram termelésre.

    VálaszTörlés
  4. A masodik, evezős képen nem passzol a ház, pár sarokkal odébb mentetek.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...