2012. június 7., csütörtök

Adathiány

 
7/2012. sz. Ügyvezető Igazgatói Utasítás

 Tárgy:  A  Társaság  működésével,  tevékenységével  kapcsolatos  információ nyilvánosságra hozatala a sajtón keresztül.

 A  társaság  ügyvezetőjének írásbeli engedélye nélkül egyetlen munkavállaló sem hozhat nyilvánosságra, vagy tehet hozzáférhetővé a táraság működésével, tevékenységével,  vagy  gazdasági  helyzetével  összefüggő semmilyen tényt, adatot vagy információt, különösen sajtó útján.
 Minden  fenti,  ezen  utasításban  foglalt tilalmat sértő magatartás súlyos szándékos  kötelezettségszegésnek  minősül, amely a munkaviszony rendkívüli felmondással  történő  megszüntetésén  túl, akár kártérítési igényt is maga után vonhat.

 Budapest, 2012. május 22.

Csúzy Anita sk.    
  
ügyvezető igazgató

 
Már most hiányzik nekem a www.hydroinfo.hu. Az évek során reggeli rutinná vált a munkahelyemen a vízállásadatok végigböngészése. Ami másnak egy egyszerű adat volt, az sok más embernek kézzel fogható valóság. 125 cm Vácnál? Örömhír, van vízáramlás a gödi mellékágban. 250 cm? Most már az Égető-sziget is valódi szigeté vált. -50 cm Budapesten? Irány az Ínség-szikla, nem otthonfelejteni a fényképezőgépet! 

És ezentúl majd, ha a hétvégén vízállást akarnánk mérni valamelyik mellékágban, majd a hasunkra ütünk és fiktív adatokkal fogunk dolgozni? Vagy árhullámok tetőzési időpontjainak dátumát házilag fogjuk kiszerkeszteni?


És ez csak a vízállás.


Emellett ott vannak a tanáraink, a Kvassay-zsilipnél megtartott hidrológia óráink, az a rengeteg gyaloglás át Lágymányosról, hóban, fagyban, napsütésben. Barátok, munkatársak, akik a Vitukinál helyezkedtek el végül. Most bizonytalanná vált a helyzetük, és a fenti körlevélre hivatkozva még nekünk sem árulják el mi lesz majd eztán velük, az intézettel, a vízállásjelentéssel, és az előrejelzéssel. 

2007. nyara óta nem mondja már be a Petőfi, hogy a "hajóvonták találkozása tilos". Nem sokan tiltakoztak ellene, mondván teljesen felesleges, amikor mehet helyette reklám, vagy valami bugyuta zene. Voltak akiknek nagyon hiányzott: akik a Duna partján álló nyaralójukban az ebéd utáni kávéhoz még meghallgatták meddig jön föl a Duna másnapra, akik vízitúrára indultak, nemcsak a térképet fóliázták le, hanem az előrejelzést is kinyomtatták. Erdészek, természetvédők, vízügyi szakemberek, mérnökök, akiknek a munkavégzéshez elengedhetetlen volt a vízállásadatok ismerete.

A hírek szerint megszűnik a 120 éves Országos Vízjelző Szolgálat. Le is vettem a polcról a 100 évfordulóra kiadott, féltve őrzött kiadványt, melyben Stelczer Károly leírja, hogy 1886-ban a megalapítás fő szorgalmazói Hermann Ottó polihisztor és Hieronymi Károly, az Osztrák-Magyar Államvasutak vezérigazgatója voltak az Országgyűlésben. Nem vonnám kétségbe a maiak hozzáértését, de talán érdemes lenne a döntéshozóknak utánaolvasni, hogy annak idején miért hozták létre ezt a szolgálatot. Vagy esetleg arccal és névvel kiállni és vállalni a döntés súlyát. Esetleg elmagyarázni, hogy ezt most így hogy?

Nem értem miért kell egy működő, 120 éves rendszert felszámolni. Mindenesetre érdemes figyelemmel kísérni a szervezet sorsát. 

Hátha ez az adathiány csak egy ideiglenes rossz álom lesz.

6 megjegyzés:

  1. szégyen, gyalázat. bár nekem a mindennapi életemnek nem szerves része a vízállásjelentés, néhányszor már volt rá szükségem, így valamennyire érzem a félelmet. remélem, nem megy ez is teljesen tönkre, mint mostanában annyi minden más.

    VálaszTörlés
  2. http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=ran_sprav

    átmenetileg kisegíthet ez az oldal (H-jelenlegi vízállás, ∆H- előző napi vízálláshoz képest apadás/áradás, Q-vízhozam , Tvo-víz hőmérséklete, Tvz- levegő hőmérsékelte, Z-csapadék )

    VálaszTörlés
  3. Napi adatok, sajnos előrejelzés nélkül:
    http://www.ovisz.hu/index.php?module=map&szervezet=2

    VálaszTörlés
  4. Nagyon elkeseredtem, mikor megtudtam: vége a vízállásjelentésnek! Lelkes csónakos és műlegyes horgászként az első dolgom volt megnézni, apad? árad? hány fok? Így most marad a tót atyafiak oldala, előnye, hogy ott az adott hely nevére kattintva előjön az óránkénti változás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Belinkelhednéd a szlovák honlapot! :) Már most igencsak cifra dolgokat tapasztalni a Duna mentén az előrejelzés hiányában. A mai tapasztalatokról lesz majd bejegyzés valamikor.

      Törlés
  5. Tessék:

    http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=hydro_vod_all#tab

    Itt, ha rákattintasz pl. Sturovora (még leírni is brrrrr!), tehát, ha rákattintasz Párkányra, óránkénti adatokat találsz.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...