2012. december 30., vasárnap

Ez történt 2012-ben


Ha röviden kellene összegeznem a 2012. évet a Dunai Szigetek szempontjából, csupán annyit mondanék: nagyon jó volt. Egymondatos évzárót még a legvisszahúzódóbb igazgató sem mondana az iskolában, ezért nézzük kissé részletesebben, mi is történt idén:


Elkészült 85 bejegyzés, ami azt jelenti, hogy valamivel többet, mint négy napot kellett várni egy újabbra. A tavalyi 86 után ez kicsit visszaesés, de talán nem annyira számottevő. 

Idén rengeteg érdekes helyre jutottunk el személyesen. Örömmel jelentem, hogy immár nem egyedül kell bejárni a területeket, ugyanis összegyűlt egy lelkes csapat, akikhez természetesen lehet ezentúl bátran csatlakozni! Jártunk Érden a Beliczay-szigeten, majd Adony, Lórév, Szigetbecse és Ráckeve következett, aztán felmásztunk a Megyeri híd pilonjába, meglátogattuk a Zebegényi-szigetet, egy alagúton átmentünk a Duna alatt Visegrád és Nagymaros között, Neszmélyben egy centi sár miatt nem tudtuk megnézni a hajómúzeumot. Eljutottunk végre Gemencre, aztán végigkenuztuk a Dunát Esztergomtól Gödig. Szó volt a Margit-, Helemba-, Luppa-, Senki-, Kacsa és Népszigetről. Megnéztük Esztergom árvíztábláit és a Dunakeszi Kikötőerőd Múzeumot. Lisztet őröltünk Ráckevén és horgásztunk a közeli Angyali-szigeten.


2012. legfontosabb eseménye a külföldieknek szóló Dunai Szigetek blog elindulása volt, a Donauinseln-re szerencsére folyamatosan készülnek a fordítások. Elkészült az első mozgó ábra (.gif) az esztergomi és az Altmühl-Dunás bejegyzéshez. Kissé időigényes, de várható majd még ilyen. A nyár eleji bejegyzés író pályázatra szerencsére 4 munkát is beküldtek a lelkes olvasók (most már írók is!) ezért külön hálás vagyok nekik! Elkezdtük gyűjteni a Nepomuki Szent János szobrokat, már ebből is egy szép gyűjtemény jött össze. Több külsős megkeresést is kaptunk, ezekből is született jónéhány bejegyzés, például a Virágzik a Duna!, az Ipoly-takarítás és a Külker evezőseinek folyamkilométer-tábla gyűjtése és fordítva ugyan, az én megkeresésemre kaptam meg Kurdi Imre fotóit.


Idén is kikerült a blog a hvg.hu, a mandiner.hu a greenfo.hu honlapokra, míg Dávidnak hála állandó a részvétel az Urbanista napi linkek rovatában. Idén először sikerült kijutni az időkép.hu oldalra a virágzó Dunával. Ami igazán meglepő, hogy a szánalmas.hu-ra is sikerült felkerülni, ami elsőre talán riasztónak tűnhet, de ha csak egy ember is volt, aki ezáltal szerette meg a Dunai Szigeteket már megérte. Idén kb. 40 helyezést javítva 14-edikek lettünk a Goldenblogon (sosem tudjuk meg hány szavazattal), rossz hír viszont, hogy ezt az ugrást jövőre lehetetlen megismételni, de talán 13 helyet is elég lesz majd javítani. :) Nyáron sikerült eljutnom a Tilos Rádióba egy 1,5 órás beszélgetésre, valamint pár percre feltűntem a sziget.hu online adásában, a Hajógyári-szigettel kapcsolatban.

Idén ezek voltak a legnépszerűbb bejegyzések (kattintások számával):

  1. Lángban álló dunai szigettenger - archív felvételek Magyarország 1944-es bombázásáról (5961)
  2. Római mérnökök munkája a Hajógyári-sziget?  (5554)
  3. Virágzó Duna Virágzik a Duna!  (2 külön bejegyzés 1096+5292)
  4. Családi ház pincéjéből Világörökség? - Késő-római Kikötőerőd Múzeum Dunakeszin (3479)
  5. 35 emelettel a Duna fölött - Körkép a Megyeri híd 7-es pilonjáról  (3172)
  6. Alagút a duzzasztómű helyén Visegrád és Nagymaros között  (2699)
  7. Újra őröl a hullámsírba merült hajómalom Ráckevén  (2323)
  8. Egy idős úr a Dunán - Idén 80 éves a Luppa-sziget  (1374)
  9. A belgrádi Nagy Hadi-sziget rejtélyes eltűnése 1941 tavaszán  (1247)
  10. Stabil dunai partszakaszok három érdekes indikátora káposztásmegyeri példán  (1069)
 
 
Viszont én inkább ezekre vagyok büszke, a belefektetett munka miatt:

Persze lehet velem vitatkozni, sőt örülnék, ha mások is megírnák, mi tetszett nekik és mi nem!


Mivel nem árt tisztában lenni az olvasói igényekkel csináltam egy rövid felmérést. Akinek van kedve, kitöltheti, segítve ezzel a munkámat. Több választ is be lehet jelölni.


 
Végül szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, akik segítették a munkát 2012-ben: Zubreczki Dávidnak az Urbanistáról a lelkesedésért, Sajó Tamásnak a Wang folyó versei blogtól a fordításért, Bugya Évának és Nagy Balázsnak (Földgömb), Bálintnak (Időkép) a megosztásért, Kurdi Imrének a fényképekért, Diószegi Évinek, Horváth Tibornak, Selmeczi Kovács Ádámnak, Palotai Mártonnak a bejegyzésekért, Pásztor Balázsnak a lehetőségért (a cikkel még mindig lógok), Jankó Annamáriának a hadtörténetis légifotókért, Villy-nek az esztergomi információkért, KT-nek az érdi kirándulásért, Seprényi Zolinak a Megyeri hídért, Márki Zsoltnak az Angyali-szigetért, Berecki Bencének Zebegényért, a vízparti fejlesztő lányoknak a linkért, valamint a hozzászólóknak, levélíróknak és annak a 466 embernek, aki a fb-n megtisztel bizalmával. És végül, de nem utolsósorban feleségemnek türelméért, lelkesedéséért és áldozatos munkájáért! (És persze a karácsonyra kapott Dunai Szigetek pólóért!)


Mindenkinek nagyon boldog új évet kívánok a 2013-as esztendőre!

Szávoszt-Vass Dániel
Alsógöd

14 megjegyzés:

  1. Csak így tovább!!!!Nekem nagyon tetszik!!!

    VálaszTörlés
  2. BUÉK!
    Minden jót és sok posztot kívánok!

    VálaszTörlés
  3. BUÉK!
    Még sok hasonló bejegyzést kívánok (és várok)!:)
    Idén lettem „függő”, és nézem minden nap, van-e új bejegyzésed.

    üdv!

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy jól működik a blog - sok sikert az eljövőre is! Üdv: ska

    VálaszTörlés
  5. Csak így tovább!!!
    Üdv
    Dorián

    VálaszTörlés
  6. Ó köszi az említést :) na meg a rengeteg élményt! idén folytatjuk remélem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a sok jókívánságot, tisztára olyan, mint egy (saját) esküvőn. :) Idén folytatjuk, természetesen. Kisvíz és száraz idő esetén azonnal indulunk Ercsibe, remélem még januárban. Sajnos most egyik sincs (csak január). Februárban nagyon valószínű, hogy Mohácsnál megnézzük a Dunán átkelő busókat, és márciusban újra átmehetünk a Duna alatt Visegrád és Nagymaros között (ez a Vízművektől függ).

      Törlés
    2. Erre lehet esetleg jelentkezni?:)

      Törlés
    3. Az ercsi kirándulásra és a Duna alattira lehet, a busójárásra egyénileg, mert arra nem hiszem, hogy külön szervezek kirándulást, ugyanis az öt napos (feb. 7-12).

      Törlés
    4. Jaigen... a Duna alattira gondoltam (csak nem írtam):)

      Törlés
  7. Gratulálok a bloghoz és az eredményekhez!
    Boldog Új Évet kívánok! Minden év legyen ilyen emlékezetes, mármint blogilag! :)
    Üdv! Zsolt

    VálaszTörlés
  8. Elkezdtem szavazni a felmérésen, de a felénél azon kaptam magam, hogy addig mindegyiket beikszeltem, és kicsit előrenézve láttam, hogy a többivel is ez lenne a helyzet... Így meg annyira nincs értelme a dolognak, szóval csak így írom meg, hogy, tökjó minden, és kösz az írásokat, és várom a cikket (meg a 2013-as bejegyzéseket!) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Affene, bele kellett volna tennem valami dunai celebet, hogy legyen értelme szavazni?... :)

      Törlés
    2. :)
      Mondjuk egy dunai celebre kíváncsi lennék... Ki számít dunai celebnek? Valami híres hidrológusra gondolsz? :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...