2012. december 13., csütörtök

Folyamkilométer táblák és Ipoly takarítás


Két szimpatikus kezdeményezéssel kapcsolatban kaptam olvasói levelet. A Magosfa Alapítvány immár hatodik alkalommal 80-100 zsák szemetet szedett ki nyáron az Ipoly mederből, melyről Pataki Zsolt egy jó hangulatú, rövid videót készített. A Külker evezősei pedig Hoffer János vezetésével folyamkilométer táblákat gyűjtenek egy fotópályázat keretein belül.

Idén hatodik alkalommal került megrendezésre a Magosfa Alapítvány "Ipolytisztítás" elnevezésű önkéntes programja. A résztvevők kenukból szedték össze a mederbe igénytelenség, gondatlanság útján, esetleg az áradásokkal besodort szemetet.
Tudjuk, hogy csak időleges megoldást jelentenek ezek a takarítások, de a nyári időszakban mégis sokat tesznek azért, hogy a vízi élményt, kikapcsolódást keresők számára a folyó tisztább, kellemesebb képet nyújtson. Azért nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a cél jelentős mértékben nem csak ennek a képnek az ápolása, hanem a természeti környezetet óvó szemlélet terjesztése és a példamutatás.
Az elvégzett munka sikere ezért kettős. Egyrészt "betakarítunk" 80-100 zsák szemetet, mely talán a kitartásnak köszönhetően, mintha évről évre kevesebb lenne. Másrészt az elmúlt évek alatt a térségben híre, neve lett az akciónak. Minden évben akadnak helyi vállalkozók, boltosok, akik ezért támogatják munkánkat, s bízunk benne, hogy hat a helyben lakókra és a turistákra is.
A nemes cél mellett persze élvezzük a természeti környezetet, az Ipoly minden évben másként megnyilvánuló arcát és a jó társaságot.
Igyekszünk találni pályázati támogatókat is, mint ahogy az idei munkát a Vidékfejlesztési Minisztérium (Zöld Forrás program) segítette, de a legnagyobb köszönet azokat illeti, akik szabad idejüket áldozzák e fontos cél érdekében!
Az idei Ipolytisztításról kisfilmet készítettünk bemutatandó szándékainkat, megőrizni szép emlékeinket. Nézzétek szeretettel!
 


A Külker Evezős Klub honlapja tavasszal egy fotópályázatot indított az eltűnőfélben lévő, de még megmaradt folyamkilométer táblák felkutatására, lefotózására, virtuális begyűjtésére. Aki a Duna mentén barangol, küldjön a római parti evezősöknek folyamkilométer táblát! A beküldők természetesen nyereményt kapnak!

Valaki tudja, ez hol rejtőzik?

Kapcsolat: webmaster@kulkerek.hu

Már meglévő folyamkilométer táblákat itt lehet böngészni:

http://www.kulkerek.hu/photocontest.php

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...