2013. június 2., vasárnap

Rekord vízállás várható a Dunán!


Passaunál a Dunán ma, vasárnap (2013. 06. 02.) 1085 cm-t mértek, ami meghaladta a 2002-es árvizet és megközelíti az 1954-ben mért legnagyobb vízállást (1220 cm). A vízmérce grafikon trendje alapján szinte biztos, hogy meg fog dőlni ez a rekord. A városban a hadsereg szervezi már az árvízi védekezést, a polgármester katasztrófahelyzetet hirdetett. A májusban lehullott csapadék a sokévi átlag 178%-a volt, és az esős időszaknak egyelőre még nem látni a végét. A németországi helyzet alapján Magyarországon is fel kell készülni, hogy a Duna árvize minden eddiginél magasabban fog tetőzni.

Passau, Schaubling torony árvíznél és középvíznél (commons.wikipedia)

Szinte napra pontosan 3 éve tettük fel a kérdést a Dunai Szigetek blogon, hogy vajon meglesz-e az új LNV (legnagyobb mért vízállás). Három éve az árhullám tetőzése végül harminc centiméterrel elmaradt a 2006. áprilisi rekordhoz képest (Vácott: 767 cm). A rendelkezésemre álló váci vízmérceadatok alapján az ezredforduló óta a 2002. augusztusi árvíz közelítette meg leginkább a rekordszintet, ekkor 757 centiméteren tetőzött az ár. Tény, hogy az ezredforduló óta egyre gyakoribbak az extrém magas vízállások.


Passau, Duna vízmérce 2013. 06. 02. vasárnapi adatok

Vácott a legfrissebb előrejelzések vészjóslóan közelednek az LNV vonalához, a hibatartomány felső határa már át is lépte ezt az értéket. Fontos tehát figyelemmel kísérni a közeljövőben is a www.hydroinfo.hu honlap újra elérhető vízálláselőrejelzéseit. Az adatok itt naponta frissülnek:


2013 júniusában várhatóan vízállásrekordok dőlnek meg a Dunán (hydroinfo.hu)

A Dunai Szigetek blog pedig arra kéri az olvasóit, hogy küldjenek nekünk képeket az árhullámról, a tetőzésről! Az összegyűjtött képekkel szeretnénk dokumentálni ezt a történelmi árhullámot, másrészt a képek az árvízi védekezésben is segítséget nyújthatnak a szakembereknek. A képeket a blog email címén, vagy a facebook csoport oldalán keresztül várjuk!

dunaiszigetek@gmail.com


A beküldött képeknél kérjük tüntessék fel a pontos helyszínt és a dátum mellett az időpontot (óra, perc) is! Külön örülnénk, ha akadna valaki, aki a tetőzés időpontjában a Duna felett repülne, fényképezőgéppel a kezében!

Passau belvárosa víz alatt, 2013.06.02 (focus.de)

3 megjegyzés:

  1. A 2002-es árvíz alkalmával Passauban a Duna vízállása 1081 cm volt, az 1954-es árvíz során pedig 1220 cm. A 1058 cm-es rekordmagasság nettó dezinformáció.

    VálaszTörlés
  2. Ja, és a 2004. áprilisi rekordok helyesen 2006. áprilisiak.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...