2013. július 2., kedd

1956 - Háború a Dunán


Az 1956-os, utolsó magyarországi jeges árvízről készült félig-meddig propagandafilmben hangsúlyos szerep jutott a néphadseregnek. És itt nem elsősorban a gáton segédkező közlegényeké a főszerep, hanem a valódi fegyvereké. Ezúttal szó szerint értendő a "harc az árvízzel" szófordulat. Tűzszerészek robbantják föl a korabeli Kossuth hídnál feltórlódott jeget, a déli országhatárnál a jugoszláv elvtársakkal együtt veszik aknatűz alá a jégtáblákat. És mivel mindez korántsem elég, érkeznek a magyar légierő akkor még létező bombázói. Komplett hadgyakorlat kerekedik, mely a korabeli szóbeszéd szerint járulékos veszteségekkel zajlik. Állítólag a Tassi zsilipet sem a jég tette tönkre, sokkal inkább egy eltévedt bomba.


A jeges ár 1956. március elején egészen Dunaföldvárig gond nélkül levonult. Itt azonban kialakult egy több méter magas jégtorlasz. Nem ez volt az egyetlen, valamivel lejjebb, a bogyiszlói átvágásban is megrekedt a jég. A jéggát mögött emelkedő vízszintet Dunaföldváron nyúlgátakkal megfogták, azonban Doromlásnál töltésszakadást okozott és a Duna elárasztotta a fadd-bogyiszlói öblözetet. Lassan megindult a földvári jégdugó is a hatalmas víznyomás következtében. Ez az óriási mennyiségű jég és víz rátorlódott a domborinál szilárdan álló jégdugóra.

Töltésszakadások 1956-ban (Ihrig D. 1979)

A pusztítás minden képzeletet felülmúlt. A töltések minden irányba átszakadtak, a Dunántúl felé ugyanúgy kiöntött a jeges ár, mint a Duna-Tisza közén. A Gemencen átzúduló áradat Dunaszekcső felett az összeszűkülő mederben újabb torlaszt okozott, így a Mohácsi-szigetet védő töltések is átszakadtak összesen 14 helyen.

Dunaföldvártól délre összesen 58 töltésszakadás volt, 74000 hektár került víz alá, 39 községből összesen 57000 embert kellett kitelepíteni. Hogy mindez mennyiben volt köszönhető a merőben új szemléletű, katonai árvízvédelemnek, nem tudni.
 

4 megjegyzés:

  1. A tassi dologról tudsz esetleg többet, vagy képeket ? Pár környékbeli embertől kérdezgettem, de mindenki másképpen emlékszik ... :( Egy közös van a visszaemlékezésekben, valami lövés/robbantás eredményeként ment tönkre a turbina épülete és utána le kellett bontani.

    Talán az rsdprojekt keretében egyszer újraépítik a turbinát ...

    Köszönöm. Z.

    VálaszTörlés
  2. A zsilipről itt vannak képek valahol: http://dunaiszigetek.blogspot.hu/2013/06/helyzetjelentes-es-kepriport-2013.html

    A tassi zsilip története jobbára csak mendemonda, hiszen abban a korban nem jelenhetett meg sehol hivatalos cikk arról, hogy a légierő magyar infrastruktúrát bombáz széjjel. :)

    A turbinákat nem tudom érdemes e másodpercenként 20 köbméter átfolyó víz miatt újjáépíteni.

    VálaszTörlés
  3. Édesapám mesélte az árvízről, hogy Budapest úgy menekült meg, hogy Tahitótfalu fölött felrobbantották a töltést és kiengedték a Dunát a falu fölé.

    VálaszTörlés
  4. Paks és Ordas között a feltorlódott jeget a hadsereg bombázta, saját szememmel láttam.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...