2013. december 31., kedd

Látogatottsági rekord, évszázad árvize, benne voltunk a tévében - Ez történt a Dunai Szigeteken 2013-ban


Címszavakban összefoglalva ezek voltak a legfontosabb események a Dunai Szigetek blog 2013-as évében. Ez azonban legkevésbé sem fedi a számomra legfontosabb dolgokat. Már sokszor írtam, hogy a ráfordított munka fordított arányosságban áll egy bejegyzés látogatottságával, ez különösen igaz volt erre az évre. Aki nem rendszeres olvasónk most megtudhatja, hogy miről maradt le idén. :)


Idén csupán 80 bejegyzés készült el, a tavalyi 85-tel és a tavaly előtti 86-tal szemben. Ha csak ebből indulnánk ki bizonyára szomorú lennék. De egyáltalán nem vagyok, mivel ez a 80 bejegyzés jóval hosszabb és több utánajárást igénylő volt mint a korábbiak. Továbbá ott van még az idegen nyelvű Donauinseln is, melyre idén 39 bejegyzés fordítása került fel. Gyarapodtunk aloldalak számát tekintve is. Az idén tavasszal lezajlott nagy sikerű fotópályázat 64 képe, illetve a hamar népszerűvé váló Térképtár került fel a Nepomuki Szent János szobrok, a tartalomjegyzék és a könyvtár mellé.


Idén bebarangoltuk Klágyát, Kadiát Hercegszántón, meglátogattuk a legdélebbi dunai szigetet, a Debrinát, voltunk a Sólyom-szigeten és Nagymaros épülő árvízvédelmi falánál. Kihasználtuk az ajándék Csepel-sziget térképet és bejártuk a sziget közepét, Tökölt, Szigetcsépet, Szigetújfalut, Szigetszentmártont, láttuk az Urbanica-, Csupics-, Újfalusi-szigetet, újra bejártuk a Kismaros csodálatos Duna-rétjét, első alkalommal jártunk a Szigetközben, 0,3 gramm sáraranyat mostunk a Lovadi-réten, cuppogtunk az év dunai szigete (Kompkötő-sziget) mocsarában, kiderült az óbudai-szigeti cölöpsor rejtélye (a verőcei kotrásé is). Szörnyülködtünk Ercsiben az Eötvös-kápolnánál és Duna által ültetett zöldségekkel meghódítottuk negyed órára a magyar média teljes vertikumát (Klubrádió, Gazdasági Rádió, RTL Klub híradó). Idén mindent vitt a júniusi árvíz, amíg a gátakon szorgoskodtunk, addig havi látogatottsági rekordot döntött a blog, 60000 kattintás érkezett június hónapban.

A Kompkötő-sziget keresztgátja

Hagyományteremtési céllal szavazás indult az Év Dunai Szigetére. A versenyt fölényesen nyerte a váci Kompkötő-sziget (166 szavazat) a hercegszántói Debrina (44 szavazat) és a szigetcsépi Csupics-sziget (54 szavazat) előtt. A szavazásból szükséges levonni bizonyos konzekvenciákat, talán érdemes lett volna ismertebb nevekkel nekifutni az első ilyen szavazásnak. Jövőre ezt mindenképpen figyelembe kell majd venni, talán lesz majd előválogató is ősszel. Íme az első szavazás végeredménye:

 
Jöjjön egy kis statisztika. 2013-ban naponta átlagosan 342 olvasónk volt, összesen 95 országból. Idén pedig ezek voltak a legnépszerűbb bejegyzések (zárójelben az oldalletöltések számával):

  1. Helyzetjelentés és képriport a 2013 júniusi dunai árvízről (15275)
  2. A világ legszebb hídja (7211)
  3. Ártéri erdő helyén alumínium mobilgát épül a Római-parton  (6323)
  4. Ördögárok közösségi kert (4565)
  5. Még megmenthető lenne az Eötvös kápolna! (3958)
  6. Megvan a magyarázat az Óbudai-sziget északi csúcsán található cölöpsor eredetére (3772)
  7. 1963 - Az év, amikor utoljára fagyott be a Duna (3307)
  8. Árvízvédelmi fal vagy dunai panoráma? - Gát épül Nagymaroson is (2835)
  9. Világítótornyok a Dunán (2359)  
  10. Dunavirágzás, 2013 (2327)
 
Szerintem azonban 2013-ban az első helyezett bejegyzés egyértelműen a Duna Expedícióé volt, ilyen élmény csak 7 évente egyszer adódik egy ember életében. Második helyre a blog történetének első interjúja került, a szigetek névadásának folyamatát tekintettük át Mikesy Gáborral. A harmadik helyezett pedig a tökéletesen feldolgozatlan 1876-os tököli gátszakadás lett, melynek nagyon komoly régészeti és geomorfológiai következményei voltak annak idején.
  1. Egy nap a Duna Expedícióval
  2. Névtelen szigetek - Intejú Mikesy Gáborral
  3. Vágtatott a Duna a rónán át - az 1876-os tököli gátszakadás története
  4. Még megmenthető lenne az Eötvös-kápolna
  5. Verespatak - eltűnik mint Ada Kaleh?
  6. Helyzetjelentés és képriport a 2013 júniusi dunai árvízről
  7. Háros, Csőttel határos?
  8. Megvan a magyarázat az Óbudai-sziget északi csúcsán található cölöpsor eredetére
  9. Sáraranyat mostunk a Lovadi-réten
  10. Mysterium ad Flexum
Ha valakinek más tetszett, írja meg nyugodtan.

Kecske-sziget, Tahitótfalu, Kurdi Imre felvétele

Nem múlhat el évértékelés közönségszavaztatás nélkül, lássuk tehát az idei földrajzos kérdést! (Ha nem jelenne meg akkor itt érhető el a kérdőív: http://www.easypolls.net/poll.html?p=52c2a73be4b01752c427cc7d)

online surveys

Végül szeretnék köszönetet mondani mindenkinek aki idén is segítette a munkámat. Nem próbálok meg mindenkit felsorolni, mert lehetetlenre vállalkoznék és nem szeretném ha valaki kimaradna a több mint száz ember közül. Köszönet mindazoknak, akik névvel vagy név nélkül rászánták az időt és bejegyzéseket írtak a Dunai Szigetekre! Köszönet azoknak, akik fordításokkal segítettek a Donauinseln blogon! Köszönet azoknak akik cikket írattak velem, elhívtak rádióba, beletettek a tévéhíradóba! Köszönet azoknak akik inspiráltak, ötletet, információt, fényképet (Nepomuki, fotópályázat, árvíz!!!), linket küldtek! Köszönet a pillanatnyilag 1205 lelkes facebook közösségnek, ez már egy komolyabb település lenne! Köszönet azoknak is, akik bármit kértek tőlem, örültem, hogy segíthettem! És köszönet azoknak a tízezreknek, akik a gátakon dolgoztak akár hivatásosként, akár önkéntesként, vagy önzetlen segítséggel, felajánlásokkal!

Szeretettel látunk újabb szerzőket is, bármikor bárki írhat a blogra ezen a címen

dunaiszigetek@gmail.com

megbeszélhetjük a kritériumokat!

Találkozunk jövőre is!

Boldog új évet minden kedves olvasónak!

Szávoszt-Vass Dániel
Alsógöd

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...