2014. május 12., hétfő

Szemétszedés Felsőgödön


Összesen körülbelül tíz zsáknyi szemét gyűlt össze a TeSzedd! akció keretében a felsőgödi Duna-szakaszon, ahová Gallé Gábor szervező hívott meg. Igen megtisztelő volt, hogy a Dunai Szigetek blogot választották fővédnökül (e bejegyzés miatt), így már mindenképpen muszáj volt elmenni segíteni a felsőgödieknek! :) A ránk bízott szakasz a töltésen futó kerékpárút két oldalát foglalta magában a Gödi-sziget északi csúcsától a Kék Duna üdülő kerítéséig. Fő feladatunk volt, hogy megtisztítsuk a kijelölt strand területét az üvegcserepektől, valamint összeszedjük a horgászok által hátrahagyott szemetet. 

Reggel háromnegyed kilenctől volt gyülekező a duna-parti nyaralóházaknál orkánerejű szélben, de emellett gyönyörű verőfényes időben. Rövid eligazítás után, melyen a Duna TV stábja is részt vett, kaptunk reggelire lángost, valamint jókora szemeteszsákokat a program logójával ellátva. A kéttucatnyi lelkes önkéntest három csoportra osztották, egy-egy felügyelővel. Sajnos az európai szervezők nem vették figyelembe, hogy ez a szombat Magyarországon munkanap, talán egy héttel később sokkal többen lettünk volna. Lobogó zsákokkal indultunk a szeles Duna-partra, hogy összeszedjük azt, amire más nem volt képes.

Indul a munka a felsőgödi strandon

Benne leszünk a tévében!

Nagyszerű idő a szemétszedésre

Egy sörösdoboz a 20 féle közül

A sörösdoboz nem ég el -  sokan tudják, de nem elegen

Kié lehetett...?

Lábtörlő a Gödi-szigeten

Viszonylag tiszta volt a Dunának ezen szakasza, a talált szemét két forrásból származott. Az egyik forrás - nevezzük elsődlegesnek - a horgászok és vadkempingezők rovására írható. A tábortűzben elégetett vodkásüvegek, sörösdobozok, műanyag flakonok és a környéken szétdobált egyéb élelmiszercsomagolások azon a helyen keletkeztek, ahol rájuk bukkantunk. Mintegy 20 különféle sörösdobozt (szigorúan alsó kategóriás sörökről van szó) szedtünk ki a partbiztosítás sziklatömbjei közül. Voltak itt műanyag (köztük sajnos olajos-) flakonok és csalisdobozok is szép számmal.

A másik kategóriát - ezt nevezzük másodlagos hulladéknak - a Duna szállította Felsőgödre. Ebbe a legkülönfélébb dolgok tartoztak, jellemzőjük, hogy lerakódási helyük követte a szintvonalakat. Valószínűleg egy nagyobb árvíz sodorhatta be az ártéri erdőbe ahol aztán a hullámzás partra vetette, az aljnövényzet pedig megfogta. Egy ilyen szépen követhető láncban volt minden műanyag tekebábutól kezdve női cipőn át a villanykörtéig. A legundorítóbb szemét díját elnyerő dolgok a különféle betétek voltak, ezekről nem is akarom tudni, hogyan kerülhettek a folyóba. 

Átmerészkedtünk zsákjainkkal a Gödi-sziget északi csúcsára is, ahol valószínűleg nagyon régen járhattak a TeSzedd munkatársai. Több négyzetméteres műanyag fóliát kellett egy kb. három éves galagonyabokor gyökerei közül kicibálni. Ezeket a nagyméretű hulladékokat az áradás hordta a szigetcsúcsra, ahol a sodrás a legkönnyebben veti partra őket. Itt hevert a képen látható lábtörlő is. Körülbelül tíz perc alatt megtelt egy szemeteszsák errefelé.


Évről évre szurkolunk, hogy a TeSzedd! mozgalom váljon okafogyottá. Ehhez nem kell más, minthogy strandolóként, vadkempingezőként hazavigyük mindazt, amit a Duna-partra viszünk, horgászként előnyben részesítsük a visszaváltható üvegű sört, hajósként ne dobáljunk semmit a folyóba és főleg ne eresszük a Dunába a fenékolajat és más szemetünket.

Köszönet a szervezőknek a szervezésért, azért, hogy lehetővé tették, hogy más szemetét szedve kipucolhassuk a folyópartot, a szíves vendéglátásért és a megtisztelő fővédnöki címért! 

Valószínűleg jövőre is találkozunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...