2014. december 31., szerda

Ez történt a Dunai Szigeteken 2014-ben


Immár hatodik évét tapossa a Dunai Szigetek blog és közelgünk a 400. bejegyzés felé. Szerencsére még mindig van miről írni, előkerülnek olyan új dolgok, amiről érdemes írni, hátrahagyni az utókor számára. A szigetek sem fogynak olyan ütemben, mint gondoltam, sokszor érdemes újra és újra ellátogatni egy már bejárt helyre, mindig kerülnek elő érdekes dolgok. Köszönetet mondunk az elmúlt évért és még az is kiderül melyik lett "az év dunai szigete" 2014-ben! 


Idén tovább csökkent az elkészült bejegyzések száma, a tavalyi 80-nal szemben már csak 64 lett készen. Ez azt jelentette, hogy 5,7 naponként frissült a blog, egy héten legalább egy bejegyzés kiment. Elfogytak volna a jó témák? Korántsem, a csökkenés csupán az idő hiányának tudható be, melyből jövőre sem lesz több.  Idén 12 fordítás készült el a Donauinseln blogra, ezek közül 6 angol, 4 német, 1 szlovák és 1 olasz nyelven. Ezen a téren is van még mit javulni. Frissült a térképtár állománya, kaptunk rengeteg új és ismeretlen Nepomuki Szent János szobrot, valamint létrejött egy új aloldal a 2014-es "Dunai Hidak" fotópályázatra beküldött képekkel.


2014-ben is nagyon sokfelé jártunk a bloggal, legnagyobb öröm volt, hogy sikerült végre bejutni a Háros-szigetre. Bejártuk Wachaut, és a Hainburg környéki Duna szakaszt. Megpróbáltuk kipucolni gerillakertészek módjára az ercsi Eötvös kápolnát, de a helyi közmunkások elorozták előlünk a dicsőséget. :) Voltunk a Gödi-, Szent Mária-, Kompkötő-, Haraszti-, Táti-, Hatos/Sárkány-, Szentendrei-, Csepel-, Ercsi-, Szigethalmi-, Scharbert-szigeten. Meglátogattuk Imsóst és Paksot. Sikerült részt venni két konferencián, Bécsben és Esztergomban, köszönöm a meghívást! Végre sikerült cikket írni az Élet és Tudományba, szerepelni a Bajai TV-ben.


Hagyományteremtési céllal tavaly szavazás indult az Év Dunai Szigetének megtisztelő címéért. Az első versenyt fölényesen nyerte a váci Kompkötő-sziget (166 szavazat) a hercegszántói Debrina (44 szavazat) és a szigetcsépi Csupics-sziget (54 szavazat) előtt.

A 2014-ben megrendezett második versenyből ismét szükséges levonni bizonyos konzekvenciákat. Mindenképpen meglepetés, hogy egy ilyen gyakorlatilag tét nélküli szavazáson is vannak olyanok, akik technikai tudásukat arra használták, hogy kikerüljék a programba épített egy szavazat/IP cím feltételt. Elképzelhető, hogy az első szavazáson ezért érkezett ilyen kevés szavazat? Mindenesetre jövőre megvizsgálom hogyan lehet minden hasonló problémát kiküszöbölni. A sok panasz ellenére köszönöm minden szavazónak, hogy ilyen fontosnak érezte, hogy a lakóhelyéhez közel eső szigetre szavazzon. Baján bekerültünk a tévéhíradóba, a stáb még emiatt ki is települt Veránkára egy interjú erejéig. Köszönöm a közreműködést Fekete Ildikónak! Esztergomban a szavazás kezdetétől szinte minden online híroldal és fórum rendszeresen beszámolt a a Helemba-sziget jelöltségéről. A szlovákiai Helemba településről és a környékéről is nagyon sok szavazat érkezett. Mindenképpen meglepetés volt a hazai pályának számító Gödi-szigetet övező érdektelenség. Íme a második szavazás végeredménye: 1. Helembai-sziget, 2. Veránka-sziget, 3. Gödi-sziget.



A többi dobogós sziget rajongói se keseredjenek el, jövőre lehet javítani majd!

Jöjjön egy kis statisztika. 2014-ben összesen 143404 oldalletöltést regisztráltunk, naponta átlagosan 393 olvasónk volt, összesen 98 országból. Idén ezek voltak a legnépszerűbb bejegyzések (zárójelben az oldalletöltések számával):

  1. Az év dunai szigete - 2014 (9522)
  2. A Rákos-árok nyomában (4323)
  3. Elhagyott Duna-medret rejthet a pesti Kiskörút (3466)
  4. Eltűnő budapesti árvíztáblák (2759)
  5. Időutazás a Margit-szigeten (2461)
  6. A Szentendrei-sziget elpusztult települései (2188)
  7. Nem vágják ketté az Óbudai-szigetet - hála a Göring-műveknek (1834)
  8. Igényli-e Paks II. a Duna felduzzasztását? (1253)
  9. Wachau, az osztrák Dunakanyar (1159)
  10. Aligha van más dunai sziget,  amellyel így elbántak (1015)

Elég ritkán egyezik a közönség ízlése a sajátommal, és még ritkábban egyezik az egyes bejegyzés látogatottsága a belefektetett munkával, de úgy tűnik ez az év kivétel volt, vagy csak kevés igen tartalmas írás született. Szerintem ezek voltak idén a legfontosabb cikkeink:

  1. Eltűnő budapesti árvíztáblák
  2. Geomorfológiai megfigyelések az Újfalusi-szigeten, Tamás nádor sírjánál
  3. Wachau, az osztrák Dunakanyar 
  4. Az 1838-as jeges árvíz emléktáblái Szentendrén 
  5. Elhagyott Duna-medret rejthet a pesti Kiskörút
  6. Végre kipucolták az Eötvös-kápolnát!
  7. A Szentendrei-sziget elpusztult települései
  8. Gemenc megmentője
  9. Carnuntumtól Hainburgig 
  10. A dédai Szent Mária családi fényképeken

Végül szeretnék köszönetet mondani mindenkinek aki idén is segítette a munkámat. Külön köszönet Pásztor Balázsnak és Takács Zoltánnak a két cikkért! Márkus Péternek és Zirig Árpádnak pedig a bejegyzések gerincét adó képekért! Rádi Józsefnek a két fontos könyvért! Köszönet a Földgömb magazinnak és az Urbanista blognak a megjelenési lehetőségért!
És köszönet a pillanatnyilag 1747 lelkes facebook közösségnek (542 fős növekedés tavaly óta!), ez már egy komolyabb település lenne! Köszönet azoknak is, akik bármit kértek tőlem, örültem, hogy segíthettem!

Szeretettel látunk újabb szerzőket is, bármikor bárki írhat a blogra ezen a címen

dunaiszigetek@gmail.com

és megbeszélhetjük a kritériumokat!

Találkozunk jövőre is!

Boldog új évet minden kedves olvasónak!

Szávoszt-Vass Dániel
Alsógöd

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...