2015. január 17., szombat

Ingyenes vízum a dunai szigetekre!


Sétálna a Szentendrei-szigeten, de tábla tiltja? Eltévedt a Csepel-szigeten és bokorból előugró fegyveres őrök vegzálják? Kerékpározna a Duna parton, de eltéved a sok tiltástól? Megnézné a Dunai Szigetek blogon leírt szigeteket, de állandóan zöld ruhás emberek zavarják el? Van megoldás! Váltson ingyenes dunaparti vízumot!


Igen, valóban létezik ilyen és valóban ingyenes! De mi ez és miért van rá szükség?

A KDV-KÖVIZIG vízbázisai

Budapest és az agglomeráció lakosságának ivóvízellátását gyakorlatilag egyes-egyedül a Duna, mint felszíni vízfolyás biztosítja. A folyó ezáltal körülbelül 3 millió ember mindennapjait befolyásolja.  Védelme közös érdekünk, a legjobb minőségű ivóvíz a Duna kavicságyán szűrődik át. 

"A parti szűrés során lejátszódó víztisztítási folyamatokat négy csoportba sorolhatjuk: hidrodinamikai (hígítás révén), mechanikai (természetes szűrés), biológiai (a mikroorganizmusok lebontása), fizikai-kémiai (szorpció, csapadékképződés, pelyhesítés, koaguláció, redox folyamatok). Ezek a folyamatok a szerves és szervetlen szennyezőanyagokat, valamint a mikrobiológiai kórokozókat részlegesen vagy teljes mértékben eltávolítják a folyóvízből. Mire a folyóvíz a termelőkútig ér, teljesen vagy részben megtisztul. A tiszta víz csupán fertőtlenítést igényel, és mehet is az ivóvízhálózatba. Erre a fertőtlenítésre is elsősorban a kiterjedt csőhálózatok miatt van szükség." (forrás)
A parti szűrésű csápos kutakban gyűlik össze és innen kerül némi utólagos tisztítás után az ivóvízhálózatba. Ezek a parti szűrésű kutak gyakorlatilag mindenre érzékenyek. Elég egy kilyukadt tank benzin, vidám tábortűzbe dobált műanyag flakonok, folyami hajók szennyvízszivárgása, szétdobált állattetemek, vagy akár egy feliszapolódott partszakasz és Budapesten azonnal korlátozzák az ivóviz-hozzáférést. Hogy ilyen ne forduljon elő szigorúan védett területeket jelöltek ki a Szentendrei-sziget északi csúcsától le a Csepel-sziget déli csúcsáig. 

A Szentendrei-sziget vízbázisai.

Ez nem egybefüggő terület szerencsére, hiszen akkor minden parti település lakójának engedély kellene hozzá, hogy lemehessen kutyát sétáltatni a Duna-partra. Kutakat sem telepítettek mindenhová, ugyanis a partoldalak feltöltődő, feliszapolódó domború oldalaira előírás szerint ilyeneket nem is lehetne tenni. Itt ugyanis a finom szemcséjű üledék, a benne lévő szerves és szennyező anyagok eltömítik a kavicságy hézagjait, így csak kevés és rossz minőségű vizet lehetne ilyen helyekről kinyerni. 

Ezért fontos tehát a vízbázis védelme és ezért nem lehet akárhol mászkálni és akármit csinálni ezeken a területeken. Szerencsére ha nagyon ragaszkodunk hozzá - és írásbeli nyilatkozatot is hajlandóak vagyunk tenni, hogy nem fogunk rosszul viselkedni - van mód a belépésre. Egy ilyen igazolvány kell hozzá:


Ez a belépő három területen ad belépési jogosultságot: a Szentendrei-szigetre (kivéve a nagyon szigorúan védett déli részt), a Csepel-szigetre és a Budapest - Dunakeszi között elterülő, vízügyi műemlékek tömkelegét rejtő területre. Ha valaki az ország más védett ivóvízbázisán szeretne sétálni, érdemes előbb a területileg illetékes vízügyi igazgatóságon érdeklődni.


A "vízum" igénylő lapja letölthető itt: 


Kitöltés után postán kell beküldeni a vízművek címére, amely megtalálható az igénylőlapon. Érdemes elmenteni a dokumentumot, mert évente meg kell majd újítani!

Kellemes kirándulást kívánok az új okmányokkal!


10 megjegyzés:

  1. Fénykép már nem kell hozzá?
    Tőlem még kértek, amikor igényeltem anno.

    VálaszTörlés
  2. Állítólag kéne, de nem tudom eldönteni hová kell felragasztani. :)

    VálaszTörlés
  3. A belső oldalra szokták rögzíteni tűzőgéppel.

    VálaszTörlés
  4. Ha jól látom és értem a Szentendrei -sziget egész partvonalát érinti a védelem, így gyakorlatilag a hajó kikötőket leszámítva mindenhová kell az engedély. A lovaglás és kutyasétáltatás tiltásának mi az oka? És ezek szerint valamelyik kövezésre nem ülhetek ki pecázni éjszakára?

    VálaszTörlés
  5. Nekem most sikerült megcsináltatni, másfél hét múlva kiküldték postán, a Váci úti ügyfélszolgálatnál adtam le. Fotót gem-kapoccsal tettem hozzá. (20 évvel ezelőtti érettségi fotó volt). Köszönet a cikkért!

    VálaszTörlés
  6. Örülök, hogy segíthettem. Majd nálam fog reklamálni a vízművek, ha túl sok a jelentkező. :)

    VálaszTörlés
  7. Már nem kértek fotót tőlem, de a személyigazolvány számát igen.. Azzal együtt meg be lehet azonosítani.

    VálaszTörlés
  8. Most megint kértek fotót ! A DMRV védett területéről esetleg van valakinek infója ? illetve valaki tudna segíteni, hogy Dunakeszin belül meddig terjed a Főv. Vízművek védterülete ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! a strand pest felöli végéig.kerítéssel volt régen lezárva, persze a kerítés már rég levan amortizálva

      Törlés
  9. A terület határa alaposan ki van táblázva. Dunakeszin a Katonadomb aljától egészen Budapestig tart, ha jól tudom a volt Tungsram strandig.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...