2015. június 15., hétfő

Dunavölgyi szükségpénz


Az 1919. és 1921. közötti évek nem csak Magyarországon voltak zűrzavarosak. A központi hatalom meggyengülése során a vesztes államokban, így Németországban és Ausztriában a helyi közösségek vették magukhoz az állami feladatokat, a közbiztonság őrzését, a közlekedés szervezését és mostani bejegyzésünk témáját, a pénzkibocsátást. Hogy mi köze van mindennek a Dunához? Vessünk egy pillantást az alábbi képre.  

Donauschleife = Schlögener Schlinge

Nyugati szomszédunknál 1919 nyarán adták ki az első szükségpénzeket (Notgeld) Innsbruckban. A szükségpénzek jellemzője, hogy pénzkibocsátási joggal nem rendelkező intézmények adják ki válsághelyzetben, ami lehet ostrom, gazdasági válság, háborús helyzet és minden olyan esemény melynek révén fennakadás áll be a pénzforgalomban. Jellemzően papírpénzek, de ismerünk érméket és bélyegeket is. Anyaga papíron és fémen kívül gyakorlatilag bármi lehet, például bőr, sőt terméskén is.

Nos Ausztriában az 1919 nyara és 1921 októbere között eltelt 3 év a szükségpénz-gyűjtők mennyországát hozta le az osztrák földre. Kiztbühel, Kufstein, Vorarlberg, Salzburg egyaránt adott ki saját szükségpénzt, majd őket követte a főváros, Bécs is. A legtöbbet azonban Felső-Ausztria bocsátotta ki az 1920. évben. A tartomány 503 települése közül 425 saját szükségpénzt használt és ezek 1921-ig maradtak forgalomban, amikor a helyzet valamelyest konszolidálódott.

Neuhaus-i színkavalkád

Számunkra ez azért fontos, mert a Duna-menti települések egységes, Donautal Notgeldet azaz Duna-völgyi szükségpénzt adtak ki. Mindegyik a reá jellemző legszebb dunai tájat tette rá erre az egységes arculatot mutató sorozatra. Közös jellemzőjük a gót betűtípus, felül a "Donautal Notgeld" felirattal, alul az aktuális dunai település látképével és nevével. Oldalt növényfolyondár köti össze a fej- és láblécet.   

Eltérő stílusú, egységes színezésű szükségpénzek.

A hátoldalon egységes felirat volt a település nevének cserélgetésével. Németül így hangzott:

Die Gemeinde ... haftet für die Verbindlichkeit der Einlösung. Einlösung nach erfolgter Kundmachung. Der Bürgermeister ... Nachahmung wird gesetzlich bestraft 

Azaz a ... közösség felel a tartozás megváltásáért. Megváltás a sikeres kihirdetés után. Polgármester... Másolását a törvény bünteti.

Vichtenstein község

St. Aegidi község

Ran(n)ariedl község

Többféle címletben, többféle színben voltak forgalomban, sőt több kiadást is megértek, az egyik pénzen látható a 3. Aufgabe, azaz a harmadik kiadás felirat. Talán csak a gyűjtők tudják megmondani hány felső-ausztriai dunai község bocsátott ki ilyen szükságpénzt és mennyi variációban. 

Ezek a szükségpénzek olyan mennyiségben voltak forgalomban, hogy meglehetősen olcsón lehet őket beszerezni a régiségkereskedőknél. Online és offline egyaránt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...