2015. június 26., péntek

Miskin baba türbéje


Miskin babáról először akkor hallottam, amikor ezt a bejegyzést olvastam a saját blogomon, a Dunai Szigeteken. Aki még nem tette érdemes elolvasni ezt a hosszabb cikket, egyrészt azért, hogy tudjuk kiről is van szó, másrészt azért, mert ez valóban egy olyan történet, melynek révén Miskin baba neve belevésődik az emlékezetünkbe. Ekkor még azt hittem egy kiugrott török szultánról van szó, de a "dunai Buddha" történetének szálai sokkal messzebb vezetnek. 


Történetünk helyszíne Ada Kaleh szigete, melynek egzotikusságáról és szomorú sorsáról már nagyon sokat írtunk a blogon, a részleteket a címkék, vagy a tartalomjegyzékben lehet fellelni. Amennyiben Ada Kaleh különlegességét egy testként fognánk fel, akkor Miskin baba lenne ennek a testnek a lelke. 

Miskin baba Magyarországon tökéletesen ismeretlen személy. Főként török és román források mesélnek róla, de nem csodálkoznék, ha az üzbégek is megőrizték volna valamilyen szinten az emlékét. A legrészletesebb írást az Universul c. újság két cikke jelenti G. Lugulescu tollából. Miskin baba ugyanis nem Ada Kaleh szigetén született, hanem onnan kb. 4000 kilométerrel keletebbre Bokhara városában, amely ma Üzbegisztánhoz tartozik. Miskin baba a legenda szerint a városban uralkodó (román források szerint Samanaid-dinasztia, máshol Manghita-dinasztia) egyik utolsó leszármazottja volt a XVIII. század végén. Már nehéz lenne eldönteni, hogy Abdul Ghazi kán, vagy valaki más leszármazottja volt-e az ifjú herceg, mindenesetre lényeges mozzanat, hogy Miskin baba nem kívánt elődje örökébe lépni a világi hatalomban, ehelyett úgy döntött, hogy világgá megy, abban a reményben, hogy megtalálja a lelki békéjét. Volt neki egy álma, miszerint van egy kicsiny sziget valahol egy folyón, amely két hatalmas hegylánc között furakodik keresztül. Első ránézésre a tű és a szénakazal tipikus esete, de a földrajzban járatos ember számára csak igen kevés folyó jöhet szóba. Elbúcsúzott ismerőseitől, mérhetetlen vagyonát szétosztotta a szegények között és a sivatag bezárult mögötte. 

Hogy ezt a Balkán-hegység és a Kárpátok déli vonulata között megbúvó 1,8 kilométer hosszúságú szigetet hány kilométernyi út megtétele után érte el, nem tudjuk. Az azonban biztos, hogy célja elérése előtti utolsó állomása Belgrád volt. Ez egészen biztos, hogy 1791 után volt, hiszen ekkoriban sikerült az oszmánoknak visszaszerezniük a várost. Miskin babának hamarosan híre ment a városban, ugyanis bölcs emberként tanított, orvosként gyógyított, vigaszt nyújtott és mindenben segítségére volt a helyi lakosságnak. A török kormányzó remek eszközt látott az üzbég ex-hercegben a helybéli lakosság pacifikálására, ezért megtiltotta neki, hogy elhagyja a várost. Miskin baba egy nap azonban eltűnt. Amikor a kormányzó kifaggatta a város 12 kapuját őrző katonákat, azok egybehangzóan állították, hogy náluk haladt át a kapun, de valamilyen hatalom megakadályozta őket, hogy feltartóztassák. A pasa csak ekkor értette meg, hogy szent emberrel volt dolga, ezért nem üldözte, pedig a bokharaiak kérték a kiadatását a Fényes Portától.

Miskin baba sírja kívülről

Szendrőnél halászokkal találkozott, akik nem voltak hajlandók átvinni a Vaskapu zúgóin, ellenben elvitték magukkal halászni. Amikor meglepődve látták, hogy annyi halat fogtak, amennyitől kis híján elsüllyedt a hajójuk már sokkal készségesebben álltak Miskin baba kéréséhez. 

Miskin baba, az üzbég káni dinasztia utolsó sarja napégette arccal, poros, szakadt ruhában végül eljutott Ada Kaleh szigetére, ahonnan már ki sem tette többé a lábát.  A helyieknek azt mondta, hogy Allah akarata volt, hogy eljöjjön erre a csodálatos helyre és megtanulja a boldogságot. Itt is csodálatos tettek és gyógyítások fűződnek a nevéhez, idegbetegeket, meddő nőket gyógyított imádsággal. A vár kazamatáiban élt és egy közeli kőtömbön üldögélve tanította a Koránt a helybéli gyerekeknek. De nem csak azt, hanem a jó életet, a jóságot és a nagylelkűséget és a többi ember szeretetét. Volt, hogy katonákat látott, akiknek az árokba borult az ágyújuk és 12 ember sem tudta megmozdítani. Miskin baba egymaga kiszabadította az ágyút és visszavitte az útra. 95 évesen halt meg a szigeten, miután végrendeletében megjósolta, hogy Bokharából majd eljönnek a hamvaiért, de ne hagyják, hogy elvigyék, mert ő már ide tartozik, ahol olyannyira szeretettel fogadták. A sírkövön álló dátum szerint ez 1851-ben történt. Eszerint 1756. körül születhetett és még láthatta a Dunán át menekülő Kossuthot...

Miskin baba sírja belülről

Türbéje hamarosan zarándokhellyé vált. Mindig égett rajta gyertya. És Miskin baba még halála után is segítette a szigetlakókat. Egy sírja mellől származó zacskó földet kellett éjjel a vánkos alá dugni és reggelre megvolt a jótanács, vagy a kérdésre a válasz. 
Sírfelirata régi török kalligráfiával íródott, magyarul így hangzott:
"Élő és örök Isten. Légy jó! Ivás közben közeledik a végem, egyszerre az ital hatásával. Szédülten befekszem síromba az ítélet napjáig. Feltámadás izgalmában maradjak egy pillanatig érzelmek nélkül. A gondolat és a szenvedés félelme maradjon hatástalan. Bukharai Miskin Baba. Meghalt a hidzsra ezerkétszázhetvenedik éveben. Vándor lelke viruljon."
A sírfelirat

Prófétaként állítólag még a sziget elsüllyedését is megjövendölte. Az erőmű építésénél a román hatóságok nem voltak tekintettel kérésére, hamvait a közeli Simian-szigetre költöztették. Nyilván azt remélték, hogy a turistaattrakció megmarad emlékéből. Miskin baba tehát miután megtalálta a maga lelki békéjét, az 1960-as évek végén újra elvesztette azt.


Képek forrása: http://deieri-deazi.blogspot.ro/2014/05/ada-kaleh-din-povestile-unei-insule.html

Források:
http://www.patrimoniusimian.ro/mormantul-lui-miskin-baba/
http://www.romanialibera.ro/aldine/profil/povestea-printului-samanaid-miskin-baba--mort-pe-ada-kaleh-379394
https://sagomuseet.wordpress.com/2011/10/26/ada-kaleh-och-miskin-baba/

1 megjegyzés:

  1. Most találtam egy román oldalon Ada Kalekről és Miskin babáról egy érdekes cikket. Érdemes elolvasni. Még Google fordítóval is érthető. :)

    http://deieri-deazi.blogspot.ro/2014/05/ada-kaleh-din-povestile-unei-insule.html

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...