2015. július 10., péntek

A Margit-sziget távlati képe


Így nézett ki odafentről a Margit-sziget 1963-ban. 


A kép Budapest Távlati térképéről származik, melyre éppen ma bukkantam rá újra. Mácsai István és Kass János kézzel rajzolt épületei között még nem látni a Thermál Hotelt a Nagyszálló szomszédságában. Rajta van azonban a Zenélő kút, a Grand Hotel, a Víztorony a színpaddal, a rózsakert, szemközt a feltöltött részen a Palatinus, a Hajós Alfréd. És áll egy épület a szökőkúttól némiképpen északabbra, mely ma már nem található.

A feltöltött részt jelöli a sziget egykori peremén futó út. A Margit-szigetet oldalirányban a budai oldal felé, valamint a csúcsai irányában is feltöltötték, így alakult ki a mai képe és így sikerült a lehajtóit elkészíteni. A sziget 1944-ben komoly harcok helyszíne volt, számos épület sérült meg, omlott össze, melyeket a "helyreállítás" során nyomtalanul eltüntettek. Ilyen volt József nádor egykori nyári lakja az 1838-as árvíztáblával, a sziget főkapuját jelentő pavilon, a Szigeti kávéház, a MAC székház, a Szent Margit kápolna, a Tejivó és számos gazdasági és ipari műemlék.

Érdemes összevetni az 1963-os állapotokat az alábbi, 1987-ből származó másik távlati térképpel. Felépült a Thermál Hotel és egy új szobor nőtt ki a kőrből a Margit híd lehajtójánál. Ha a sziget nem is változott sokat ez alatt a 24 év alatt, körülötte a város alaposan átalakult.



Szerencsére fennmaradtak ebből a korból is térképek, képeslapok, de a sziget valószínűleg már sosem nyeri vissza egykori fényét; azt a fényt, mely a belépti díj eltörlése után szépen lassan elhalványult.



Itt lehet tanulmányozni mi minden pusztult el az ostrom után.

Itt pedig azt, hogyan lehetne mindezt helyreállítani

1 megjegyzés:

  1. A Margitszigetről szóló cikk kapcsán:
    1. A felülnézeti térképen jól látható a sziget budai oldalán, egészen délen a KPM (Közlekedési és Postaügyi Minisztérium úszóháza (csónakháza).
    2. Talán megérdemelnének az evező úszóházak (rengeteg volt a II. világháború előtt)), és a Budapesten egykoron működő, dunai uszodák is egy cikket. A szüleim meséltek ezekről, de nem tudom elképzelni sem a helyeket, sem a működést a folyó jelenlegi, budapesti sebességének ismeretében.
    Üdv.:
    Hoffer János

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...