2015. augusztus 9., vasárnap

Dunavirágzás a Rábán!


Tavaly ugyan elmaradt a korábbi években megszokott tömeges Dunavirág-rajzás. Reményeink és bizonyos kedvező jelek alapján idén is megrendezik a dunai kérészek éves násztáncukat, mely a tiszai rokonokkal ellentétben sötétedés után kezdődik,  és lámpafényben igencsak látványos. 


A Tisza már elvirágzott, most a Dunán a sor. Jellemzően augusztus utolsó két hetében zajlik ez az esemény, ezért arra szeretnénk kérni olvasóinkat, hogy az elkövetkező hétben dunai sétáik alkalmával vigyék magukkal fényképezőgépüket, hogy megörökíthessék ezt a gyönyörű eseményt. A Dunai Szigetek blog szeretné a fényképezési kedvet ösztönözni és egyben felhívni a figyelmet erre a csodálatos tüneményre. 

A bizonyos kedvező jelekről pedig Potyó Imre számolt be (és illusztrálta két nagyszerű képével), aki idén már látott Dunavirágzást, igaz a Rába folyón. 


"Rábahídvégen augusztus 2-án megkezdődött a dunavirág (Ephoron virgo) tömeges rajzása. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézet, valamint az ELTE Környezetoptika Laboratórium kutatócsoportjai Dr. Kriska György és Dr. Horváth Gábor vezetésével megkezdték idei kísérletsorozatukat Rábahídvégen. A kutatók elsősorban a kérészeket érintő ökológiai és poláros fényszennyezés negatív hatását vizsgálják. Gyönyörű csillagos estéken sikerült megfigyelni a rovarok hatalmas rajzását. A Dunán augusztus végén számíthatunk a jelenségre."

Szóval járjunk nyitott szemmel a Duna-parton esténként és vigyázzunk a sörökre, üdítőkre, mert bármikor belepottyanhat egy Dunavirág!  


Régebbi cikkeink a témában:

2 megjegyzés:

  1. A legelképesztőbb, hogy - műlegyes horgászként figyelve - míg a Tiszán, főleg az első napokban, gyönyörűen ugrik a jász és a balin a tiszavirágra és utánzataira, addig a Dunán hiába a legtökéletesebb másolat is, egyetlen szedést sem lehet látni, egyetlen kapást sem lehet kicsikarni. Hihetetlen, mennyire közönyösek a dunai halak erre a kis szépségre...

    Üdv,

    Levente

    VálaszTörlés
  2. Ez érdekes. Lehet, hogy a dunavirágtól már elszoktak a halak a Dunán.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...