2015. augusztus 16., vasárnap

Milyen magas Magyarország legalacsonyabb hegycsúcsa?


Ha a Dunán kisvízi helyzet van, akkor a hírekben rendre felbukkan az Ínség-szikla. Amiről sokan azt sem tudják, hogy létezik, még azok sem, akik ott üldögélnek fölötte a Szent Gellért rakparton, sörrel a kezükben. Miközben a Tiszán megvan a rekord kisvíz, addig a Dunán legfeljebb az volt kérdés, hogy kibukkan-e a habokból Magyarország legalacsonyabb hegycsúcsa, az Ínség-szikla?


Utoljára 2011. novemberében volt látható ez a lapos szikla, ekkor sikerült megmászni, köszönhetően a 70 cm körüli vízállásnak. Két cikk is készült róla a Dunai Szigetek blogon, egy általánosabb és egy földtanos, melyben Palotai Márton beszámolt arról az érdekes felfedezésről, miszerint az Ínség-szikla anyaga nem egyezik a Gellért-hegyével (és nem is egy ottfelejtett betontömb).

2011-ben nem sikerült megfigyelni azt a pontos vízállást, amikor előbukkant, majd ismét elmerült. Ha ezt a vízállást meg tudnánk határozni, egyfelől át lehetne írni a wikipédia ide vonatkozó cikkét, mely 90-100 centiméteres vízállás-intervallumot közöl, másfelől meg lehetne határozni a szikla tengerszint feletti magasságát. Ehhez nem is kellene más, mint egy jó adag szerencse és olyan vízállás, ami éppen elborítja az Ínség-sziklát.

Ha másra nem, a wikipédia szócikke arra jó volt, hogy 100-110 centiméteres budapesti vízállás felett nem is nagyon érdemes ezzel próbálkozni, 90 alatt pedig valószínűleg várhatnánk a következő árhullámot.

2015. augusztus 14-én reggel hétkor mentem ki először, miután az előző napi 106 centiméteres minimum után ismét 113 centiméterre emelkedett a vízszint. Sem a hídról, sem a helyszínen nem lehetett látni a nyomát sem az Ínség-sziklának a kissé szürkésbarna vízben. Egy árva fodor sem volt a vízfelszínen, ami a szikla helyéről árulkodott volna (1. kép).


A vizugy.hu honlapon közölt vízállás-előrejelzés másnapra további apadást jósolt, ezért 2015. augusztus 15-én ketten ismét elzarándokoltunk a Szabadság híd tövébe. Ekkor már örömteli látványban volt részünk, a partra vetett fa fölött pár méterrel fodrozódott a víz és mintha a hajók keltette hullámok is máshogy törtek volna meg azon a szakaszon (2. kép, fekete autó magasságában). 


A kövek ezen a szakaszon egy, a folyással ellentétes irányú ívet rajzolnak a folyóban, amelyen be lehet gyalogolni az Ínség-sziklához. Az este hét órakor mért 104 centiméter azt jelentette, hogy kb. térdig érő vízben kellett gyalogolni 4-5 métert, hogy eljussunk a víz alatt bálnaként rejtőző lapos (és csúszós) sziklához. Nem tudom mit gondolhattak rólunk a hídon mászkáló turisták, de amúgy is félénkek lettünk volna megkérdezni őket. Mindenesetre a hullámzás ellenére igyekeztünk a bokáig érő vízben egy vízszintező segítségével legalább megsaccolni mekkora lehet a vízborítás a legmagasabb pontján. Eltartott egy darabig, de végül lett eredménye, a vízborítás körülbelül 10-11 centiméter lehetett. 



Mivel másnapra további apadást (és egyben zivatarokat) jósoltak, néhány búcsúfotó elkészítése után hazatértünk, hogy másnap jó lenne még egyet mérni, remélhetőleg még kisebb vízben. 


2015. augusztus 16-án vasárnap délután öt órakor átlépte a "lélektani" 100 centiméteres vízállást a Duna, egészen pontosan 98 centimétert mutatott a sziklától 2,2 kilométerrel feljebb lévő Vigadó téri vízmérce. Már a hídról nagyszerű látvány tárult elém, egy elhaladó nagyobb hajó keltette hullámvölgyekben előbukkant az Ínség-szikla!


A parton üldögélő emberek érdeklődve figyelték mit keres a fiatalember a Dunában, vasárnap este, ezért igyekeztem a leggyorsabban lemérni a vízszintet majd távozni. Hat centiméter ugyan nem túl sok, egy gyűrűsujjnyi vízmélység, de ebben az esetben éppen elég volt, hogy viszontláthassam ezt a ritka tüneményt, mely csak sokévente mutatja meg magát az embereknek, mint Vineta kereskedővárosa Nils Holgersson meséjében. 


Hosszas méricskélés után, hullámokkal övezve körülbelül 5-6 centiméteres vízmélységet sikerült megállapítani, ami szerencsére egyezett az előző napi méréssel. Még sikeresen elszalasztottam a lehetőséget, hogy lefotóztassam magam a sziklán állva a parton odagyűlt érdeklődő párral, majd búcsút intettem a sziklának. Aki szeretne találkozni ezzel az érdekes geológiai-hidrológiai jelenséggel, talán 2015.08.17. hétfő reggelén, munka előtt még megteheti. Érdemes nézni a vízállás-előrejelzést a vizugy.hu honlapon!


Az Ínség-szikla méréseink alapján 113 - 10 v. 11 cm és 98 - 5 v. 6 cm = 92-93 centiméteres vízállás esetén bukkan elő a Dunából, de mint láttuk a hullámzásnak hála, ez már 98 centiméternél is előfordul.
Innen már csupán azt kellene pontosan meghatározni, hogy a Vigadó tér és a Szabadság híd között mekkora az esése a Dunának és megkaphatjuk az Ínség-szikla, azaz Magyarország legalacsonyabb hegycsúcsának (és legkisebb szigetének) tengerszint feletti magasságát. Nyers adatokkal dolgozva a Vigadó téri vízmérce 0 pontja 94,97 méteren van a Balti-tenger szintje fölött, erre jön még rá a 92-93 centis vízállás, amit még korrigálni kell a vízszint esésével, ami ebben az esetben kb. 8-15 centiméter kilométerenként, de ez mindig más érték, áradástól, apadástól ill. stagnáló vizállástól függően.
Egyszóval az Ínség-szikla magassága a vízszíneséstől függően 95,74-95,6 méter között változhat. 

FRISSÍTÉS!!!

2015. szeptember 2-án egy Dunai Szigetek expedíció sikeresen mérte meg az ínség szikla pontos magasságát! A pontos érték [itt] található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...