2015. október 13., kedd

Az év dunai szigete - 2015


A Dunai Szigetek blog immár harmadszor hirdeti meg az Év Dunai Szigete szavazást. Október 13-tól December 31-ig tart majd a szavazás a három jelöltre. 


A versenynek fő célja az, hogy jobban megismerhessük A Duna-völgy eldugott, de annál érdekesebb szegleteit. Sokan ugyanis előbb jártak a Seychelle-szigeteken, mint például az alábbiak valamelyikén. Ez már a harmadik alkalom, remélhetőleg sikerült hagyományt teremteni és a többi "Az Év ...-ja" szavazás mellett ennek a kezdeményezésnek is híre megy az országban.

Eddigi nyerteseink:
2013-ban a váci Kompkötő-sziget, 
2014-ben az esztergomi Helemba-sziget


Idén ismét két szigetet választottak ki a blog olvasói a selejtező során. Ezekkel kezdjük a bemutatkozást, majd következik az a sziget, amelyről mi gondoltuk azt, hogy mindenképpen itt a helye a szavazáson:


Bár már legalább 80 éve nem igazi sziget, mellékága feliszapolódott és csak ritkán talál kapcsolatot a Dunával igazi természeti paradicsom teknősökkel, madarakkal ritka virágokkal. Kultúrtörténeti jelentőssége, hogy az India-kutató Baktay Ervin a két világháború között itt szervezte meg az indián táborát, melynek nyomai még megvannak.  


Elhelyezkedése:




Egy valódi sziget a Dunán, ami röviden annyit tesz, hogy az egész évben körülöleli a Duna. Viszonylag fiatal képződmény, nem is olyan régen még csak egy zátony volt a helyén. Mára a zebegényiek kedvenc táborhelyévé vált viszonylagos megközelíthetetlensége ellenére. Megmaradását tulajdonképpen a Nagymarosi építkezés leállításának köszönheti. 


Elhelyezkedése:



Gornja Siga Island
avagy a Nagy Sziga-sziget (hivatalosan Szerbia, Szerbia szerint Horvátország, mások szerint Liberland)

A Duna nem csak Magyarországon folyik keresztül! :) 2015 tavaszán már írtunk a horvát-szerb dunai határ problematikájáról, erre néhány cseh, mintha csak olvasták volna ezt a cikket, egy hónapra rá kikiáltottak egy miniállamot, Liberland-ot az egyik vitás szigeten. Hónapokig volt világszenzáció a Nagy Sziga-sziget, annak ellenére, hogy a szigetre lépő "lakóit" fejenként  300 euróra büntették a horvát hatóságok. Így mi is letettünk (egyelőre) az expedícióról.


Elhelyezkedése:








A szavazás 2015. december 31-én éjfélkor zárul. Eredményhirdetés a 2015-ös évzáró bejegyzésben!

39 megjegyzés:

  1. "A szavazás 2014. december 31-én éjfélkor zárul. Eredményhirdetés a 2015-ös évzáró bejegyzésben" Ezt azért át kellene gondolni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Közel nyolcvan nap! Sok víz folyik le addig a Dunán.

      Törlés
    2. A 2014-re gondoltam... Elmúlt egy éve!

      Törlés

  2. Kedves Andresz!
    A selejtezőben pont te hívtad fel a figyelmet rá, hogy milyen módon lehet többször is szavazni egy IP címről. Tehát te, velem ellentétben tudod a becstelen játék módját. És mily meglepő, hogy pont abban az időben, amikor a fenti bejegyzésedet írtad, abban a 20 percben Kismaros megduplázta a szavazatainak számát....
    Felhívok minden zebegényit, hogy kizárólag becsületes módon tegye meg a szavazatát, mert sokkal nagyobb büszkeség lesz nekünk becsülettel harmadiknak lenni, mint csalással elsőnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves velorex ! Amennyiben használtam volna a becstelen játék módot ahogy te nevezed, akkor már az előző körben is nyerhetett volna Kismaros...

      Törlés
    2. "A korrektség érdekékben azt kellene megoldani, hogy pl:facebookos bejelentkezés után egy ember egyszer tudjon szavazni... Üdv" én ezt írtam, kedves velorex,semmi olyat nem hogyan lehet egy IP-ről többször szavazni... Öngól

      Törlés
  3. Én meg a szavazásra.
    Egyébként én is láttam a nem megfelelő dátumot, de gondolom, majd korrigálva lesz.

    VálaszTörlés
  4. https://m.facebook.com/profile.php?id=1546214468965617&ref=bookmarks

    VálaszTörlés
  5. https://m.facebook.com/profile.php?id=1546214468965617&ref=bookmarks

    VálaszTörlés
  6. Úgy látom Csánki Szilárd intelmei működnek. Azon idő alatt, amikor Zebegény csupán 15 szavazatot kapott, Kismaros 90-et.

    VálaszTörlés
  7. Miért olyan furcsa ez...? Lehet többen szavaznak rá!

    VálaszTörlés
  8. Jövőre talán lesz a déli (magyar) Duna szakaszról is versenyző, akkor majd szavazok, ott jobb szigetek vannak. :)

    VálaszTörlés

  9. Kedves honlap üzemeltető? Gondolom feltűnt önnek is, hogy a szavazás napokig nem mozdult. Aztán ma délután valami csoda folytán úgy meglódult az egyik aspiráns, a Kismarosi sziget szavazatainak száma, hogy a vetélytárs zebegényiek nem győzik kapkodni a fejüket. A kismarosiak ilyen arányú szárnyalása annyira feltűnő, hogy sok emberben megfogalmazódik a tisztességtelen szavazás gyanúja. Az elmúlt 80 napban Kismaros 978 szavazatot kapott összesen /ez átlagban 12 szavazat naponta/ , míg a mai napon 6 óra leforgása alatt 118 szavazatot szereztek!Szándékosan nem azt írtam, hogy kaptak. Ez 983 % -os emelkedést jelent! Ha a honlap üzemeltetője nincs elkötelezve egyik sziget mellett sem, akkor kell, hogy tegyen valamit ez a szégyenletes színjáték ellen.

    VálaszTörlés
  10. MEKKORA KAMU EZ AZ EGÉSZ SZAVAZÁS. ELŐRE LE VAN ZSÍROZVA MINDEN. AZ A BAJ, HOGY EZ ÍGY MINDENKINEK MEGALÁZÓ. MEGALÁZÓ A VESZTESNEK, MERT KOMOLYAN HITTEK EMBEREK SZÁZAI A TISZTA VERSENYBEN, MEGALÁZÓ A GYŐZTESNEK, MERT NEM ÖRÜLHET ÖNFELEDTEN A VITATHATÓ GYŐZELEMBEN, ÉS PERSZE A WEBOLDAL PRESZTIZSÉNEK SEM TESZ JÓT EGY ILYEN ELCSALT SZAVAZÁS.

    VálaszTörlés
  11. Nem is értem miért kell felháborodni, lehet hogy ennyien szavaznak és akkor mi van? !

    VálaszTörlés
  12. Kedves Andresz! Kinek öngól? Mert ha öngól, akkor ez az öngól elsősorban a honlap üzemeltetőé.... Nem arról van szó, hogy savanyú a szőlő, hanem arról, hogy nem tiszta a verseny, és ez mindenkinek rossz. Zebegény inkább lesz második, de emelt fővel távozhat örökre erről a weboldalról. Lehet, hogy bölcsebbnek kellett volna lennie Zebegénynek és nem indulnia ebben az előző évek tapasztalatai alapján borítékolható botrányos operettben....

    VálaszTörlés
  13. Tisztelt Mindenki!
    De legfőképp a honlap Üzemeltető!

    Nagyon kérem, senki ne tartson (legalább ez ügyben) szerénytelennek, DE! a logika íratja velem a következőket.

    A tavalyi szavazáson, természetesen, a hozzánk közel lévő, szintén szeretett, Helembai-sziget mellett szavaztam, és a Facebookon is arra kértem több, mint ezer, ottani ismerősömet.
    Nos. Szinte abban a percben látványosan és örömtelin elkezdett emelkedni az oda leadott szavazatok száma.
    Ez annyira eredményes volt, hogy magasan a mi kedveltünk nyerte a 2014-es szavazást.

    A mostani szavazásnál a (vélt?) tavalyi hatékonyságomra alapozva, azt a taktikát választottam, hogy a lehető legkésőbb, de még időben fordulok ismerőseimhez a siker érdekében, a ZEBEGÉNYI SZIGET!!! elsőségéért.

    No, ez az időpont ma dél körül volt. Akkor osztottam meg a saját idővonalamon és több csoportban a kérésemet.

    Ekkor jött a döbbenet!!!

    Szinte abban a pillanatban erősen növekedni kezdett a Kismarosi-sziget szavazatainak a száma.
    No, most: Arra nemigen gondolnék, hogy a (remélhetően) hozzám és a szigethez lojálisak a kismarosira szavaznának! Viszont - a tavalyi hatás és a mostani, MAI időpont egybeesés - azt a gyanút ébresztette bennem, hogy vagy csalás van a dologban, vagy hibás a ,,szavazógép" programja.

    Akár ez, akár az, (sokak nevében) kérem utánanézni és orvosolni!

    Üdvözlettel! Balogh István (Fefi)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt a facebookos bejegyzésem linkje: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=968741676533299&id=100001924283309
      Érdemes a hozzáfűzéseimet is olvasni, figyelni az időpontokat!

      Törlés
    2. Én ugyanezt a taktikát követtem el és a barátaink is tegnap a több mint kétezer ismerősömmel együtt... Kivártunk a végére sőt neves, ismert embereket (akik barátaim) kértem fel hogy oldalukon is kérjenek szavazatokat... Nem csalás nem ámítás....

      Törlés
  14. Pár napja a kismarosi Kisduna Újság és a Magosfa Alapítvány is hirdette a szavazást, lehet, hogy ez is komolyabb befolyással volt a szavazás állására. http://kisdunaujsag.hu/2015/12/23/legyen-a-kismarosi-sziget-2015-dunai-szigete/ De volt kinn az Indexen is még Karácsony előtt. http://index.hu/mindekozben/poszt/2015/12/15/melyik_lesz_az_ev_dunai_szigete_en_a_magyar_versenyzoknek_drukkolok/

    VálaszTörlés
  15. Mindez jogos észrevétel.
    Bennem az időpont szinte tökéletes egyezése keltett gyanakvást.

    VálaszTörlés
  16. Aki a szavazóprogram miatt reklamálna, az itt teheti meg: https://www.easypolls.net/
    Ugyanitt szívesen válaszolnak az egyéb felmerült kérdésekre is. Szavazni és kampányolni nem tilos, de előfordulhat, hogy a másik sziget rajongói is éppen ezt teszik. Kár lenne polgárháborút indítani a Dunakanyarban egy tét nélküli szavazás miatt.

    VálaszTörlés
  17. Ez nem polgárháború, hanem egy etikai kérdés. Egyébként cinikus védekezés a szavazógép készítőjére hivatkozni, mert a szavazógépet úgy állítod be ahogyan csak akarod. Zebegényben is volt egy meglehetősen komoly kampány, amelyen keresztül nem 2000 emberhez jutott el a szavazásra buzdítás, hanem 34.000 emberhez. Pont ekkor, ebben a 3 napban nem lehetett szavazni. Egy helyben állt mindkét sziget. Visszatérve a szavazógépre, szerintem ha például egy boltban romlott húst veszünk, akkor a reklamációval nem a paraszthoz kell fordulnunk, hanem a kereskedőhöz. Akkor, mivel nem kaptam választ 4 privátban elküldött levelemre sem a "Dunai Szigetek" honlap szerkesztőjétől, Szávoszt-Vass Dánieltől, itt közzé kell tennem az első levelemet, amit neki írtam 12.27-én 12 óra 26 perckor. Ekkor még Zebegény vezetett, és a szavazógép több mint 3 napja nem működött. Ebben a levélben jóhiszeműen figyelmeztettem a problémára, amire azóta sem reagált, ellenben érdekes módon a szavazógép "megjavult" -és Kismaros szavazatainak száma rohamosan nőtt. Tehát az a levél, ahol még nem lehetett tudni, hogy ilyen méltatlan folytatása lesz ennek a szavazásnak:
    V 12:26
    "Kedves Dániel! Harmadik napja nem tudnak szavazni az ismerőseim a szigetekre. Ez azért is hátrányos Zebegény számára, mert 4 napja indult egy kampány, ami a zebegényi szigetet népszerűsíti a helyiek, a nyaralók és a már külföldön élő ex zebegényiek köreiben. Nem is a sok munkával van gond, ami benne van ebben a kampányban, hanem az, hogy így az esélyeink csökkennek. Ha esetleg "megjavul" a szavazógép, akkor már még egyszer nem tudjuk azokat az embereket szavazásra buzdítani, akik egyszer már sikertelenül próbálkoztak a szavazással. Így Zebegénynek elfogytak a potenciális szavazói, ezzel szemben ha Kismaros indít egy egyszerű kis kampányt (vannak róla információim), akkor könnyedén behozza ezt a 39-es szavazati hátrányt. Szerintem vagy most le kell zárni a szavazást, vagy érvénytelennek kell nyilvánítani a teljes szavazást. Esetleg még azt is (igaz, hogy nehezen) ,de el tudnám képzelni, hogy idén megosztva az első helyezést, két sziget nyerje el a megtisztelő címet. Mindettől függetlenül, gratulálok a weboldaladhoz, gyakran olvasom a régi írásokat is. BOLDOG ÚJÉVET ÉS MÉG NAGYON SOK ÉRDEKES CIKKET KÍVÁNOK NEKED -és persze magunknak is!"
    Még egyszer hangsúlyozom, -ennek az üzenetnek elküldésekor, még nem lehetett látni a folytatást, de érdekes módon a szavazógép 20 percen belül "megjavult"!!!
    Krebsz velorex Gábor

    VálaszTörlés
  18. Megnéztem és egyetlen e-mailt sem kaptam ebben a témában a szavazás megkezdése óta. A szavazógép működését nem én befolyásolom és értelme sem lenne, mert az mindenkit egyformán érintene, ugyanis fogalmam sincs róla, hogy éppen a kismarosiak, vagy a zebegényiek akarnának az adott időpontban tömegesen szavazni. Az eddigi kommenteket olvasgatva ha rajtam múlna a Nagy-Sziga-sziget nyerne egymilió szavazattal, de szabad szemmel is látni, hogy nem nyer.

    VálaszTörlés
  19. Nem e-mailt küldtem, hanem a Dunai Szigetek facebook oldalán küldtem négy különálló személyes üzenetet, rá két napra ugyanezeket az üzeneteket elküldtem Szávoszt-Vass Dániel személyes facebook oldalára is, de válasz onnan sem érkezett a mai napig sem, pedig úgy vélem, hogy a megfogalmazott aggályaim jogosak voltak.
    Akkor bemásolom ide mind a négy üzenetet. Hangsúlyoznom kell, hogy az első üzenet elküldésekor már napok óta egy helyben állt a szavazás, és Zebegény vezetett, tehát az elküldésekor még nem lehetett tudni a folytatást.
    Dunai szigetek és Szávoszt-Vass Dániel facebook oldalára elküldött üzenetek időrendi sorrendben:

    Dunai Szigetek
    Csevegés indítása
    Vasárnap 12:26
    Kedves Dániel! Harmadik napja nem tudnak szavazni az ismerőseim a szigetekre. Ez azért is hátrányos Zebegény számára, mert 4 napja indult egy kampány, ami a zebegényi szigetet népszerűsíti a helyiek, a nyaralók és a már külföldön élő ex zebegényiek köreiben. Nem is a sok munkával van gond, ami benne van ebben a kampányban, hanem az, hogy így az esélyeink csökkennek. Ha esetleg "megjavul" a szavazógép, akkor már még egyszer nem tudjuk azokat az embereket szavazásra buzdítani, akik egyszer már sikertelenül próbálkoztak a szavazással. Így Zebegénynek elfogytak a potenciális szavazói, ezzel szemben ha Kismaros indít egy egyszerű kis kampányt (vannak róla információim), akkor könnyedén behozza ezt a 39-es szavazati hátrányt. Szerintem vagy most le kell zárni a szavazást, vagy érvénytelennek kell nyilvánítani a teljes szavazást. Esetleg még azt is (igaz, hogy nehezen) ,de el tudnám képzelni, hogy idén megosztva az első helyezést, két sziget nyerje el a megtisztelő címet. Mindettől függetlenül, gratulálok a weboldaladhoz, gyakran olvasom a régi írásokat is. BOLDOG ÚJÉVET ÉS MÉG NAGYON SOK ÉRDEKES CIKKET KÍVÁNOK NEKED -és persze magunknak is!

    Vasárnap 15:23
    Dániel! Pont erről beszéltem 2 órával ezelőtt, amikor még napok óta egy helyben állt a szavazás! Érdekes módon az előző üzenetem után 20 perccel újból lehetett szavazni. Az elmúlt 2 órában Kismaros 55 szavazatot kapott, mert az ő kampányuk pont most érik be, Zebegény pedig 3 szavazatot, mert amikor a Zebegényre szavazók pont szavaztak volna, akkor éppen nem működött a szavazógép. Ez így nagyon nem fer. Nem sértésnek szánom, de már a honlapon lévő bemutatkozót is megtámogattad egy olyan kisfilmmel, amelynek a közreműködői között a te neved is szerepel. A ma 12:26 -kor írt üzenetem így okafogyottá vált, mert azt még jóhiszeműen írtam neked, mert akkor azt hittem, hogy technika ördöge miatt nem működik a szavazás..... Most ragadom meg az alkalmat, hogy "gratuláljak" Kismarosnak és minden közreműködőnek ehhez a kétes dicsőséghez!

    Vasárnap 21:56
    Kedves Dániel! Nincs hozzáfűznivalód a kialakult helyzethez?

    Hétfő 11:51
    Kedves Dániel! Mivel nem reagálsz a privátban küldött aggályaimra, így kénytelen leszek nyilvánosan folytatni a szavazással kapcsolatos gondolataimat. Nem akarok még most sem botrányt, de az igazságérzetemet rettentően zavarja ez a méltatlan csalás. Azért merem most már kijelenti, hogy csalás történt, és történik perpillanat is,mert ha technikai probléma merült volna fel, akkor már gondolom, kaptam volna valamilyen válasz a felvetéseimre.
    Csevegés vége

    Krebsz velorex Gábor

    VálaszTörlés
  20. Akkor mostantól megosztom, hogy mindenki a Zebegényi szigetre szavazzon, csak ne sírjatok már ennyit! Hihetetlen, hogy mennyit nyafogtok már, ha Zebegény vezetne akkor persze most senki nem problémázna.... Amikor Zebegény vezetett a Kismarosiak nem panaszkodtak! Részemről téma lezárva... Boldog új évet

    VálaszTörlés
  21. Amikor először jeleztem a problémát, még Zebegény vezetett. Az mondat nem állja meg a helyét, amit Andresz ír, miszerint "ha Zebegény vezetne akkor persze most senki nem problémázna...."
    Amit Andresz nyafogásnak, sírásnak, problémázásnak titulál, az nem más mint az egészséges igazságérzet megnyilvánulása.

    VálaszTörlés
  22. Meglehetősen sok, egymástól független személy jelezte nekem, hogy szívesen szavazott volna a Zebegényi-szigetre, de mivel elolvasták a cikk végén a kommenteket mégiscsak Kismarosra szavaztak. Én ehhez nem fűznék semmit, csupán gratulálni tudok velorex úr.

    VálaszTörlés
  23. Meglehetősen sok, egymástól független személy jelezte nekem, hogy szívesen szavazott volna a Zebegényi-szigetre, de mivel már megint nem működik rendesen a szavazógép, így mégsem szavaztak... Én ehhez nem fűznék semmit, csupán gratulálni tudok Szávoszt-Vass Dániel úr. A Kismarosi-sziget úgy tűnik, hogy megnyerte amit meg kellett nyernie, -még akkor is, ha jelen pillanatban is Zebegényen kívül két szomszédos településen és a testvértelepülésünkön is erős kampányt folytatnak a barátaink... Annak ellenére, hogy összességében 6000 fő lakja ezeket a településeket a zebegényi szavazatok száma nem nő...

    VálaszTörlés
  24. Mondja meg a sok egymástól független személynek, hogy rossz helyen reklamálnak. Érdekes módon e sok személy közül a Dunai Szigetek blogon nulla fő jelentkezett panasszal.

    VálaszTörlés
  25. Azt honnan lehet tudni, higy nem működik a szavazógép? Abban az esetben ha szavaztak megkapták a pontot, ha meg nem szavaztakakkor nem tudják meg, hogy rossz a szavazógép ami szerintem kizárt! velorex ne háborogj

    VálaszTörlés
  26. Tavaly tizednyi „kampányt" sem folytattunk (mi, akik most Zebegény felé igyekeztünk) és mégis több szavazatot kapott az általunk preferált Helemba-sziget, mint most, az erőteljesnek mondható reklám idején.
    Fura…
    http://dunaiszigetek.blogspot.hu/2014/12/ez-tortent-dunai-szigeteken-2014-ben.html (Kivágtam a végeredmény képét is, de nem tudom idebiggyeszteni.)
    - - -
    Viszont az tetszik ebben a „pengeváltásban", hogy mindenféle anyagi előny ígérete nélküli szavazáson/-ért folyt, csupán érzelmek és szívbéli kötődés okán. Így emberi és reménykeltő. :-)
    Szerintem mindkét sziget első a maga nemében.
    A zebegényi a társadalmi, társasági élet pezsgését segíti, rengeteg élmény, örömet nyújt, pihentet, szórakoztat. Egy gyönyörű tájban, egy kedves ékszer.
    A kismarosi (fél-)sziget pont a békéjével, vadságával otthont nyújt számtalan életformának, mintegy őskert őriz egy kis Édent az utókornak.
    Ez, talán, még fontosabb! :)

    A győztesnek gratulálok!

    MINDENKINEK BOLDOG ÚJ ÉVET! :-)

    VálaszTörlés
  27. Köszönjük szépen! Boldog Új Évet mindenkinek!
    Ne szomorkodjatok, mindkét hely gyönyörű a maga nemében... Zebegény imádom ott laknak az unokatesómék sokat voltam gyerekkoromban... Persze Kismaros nincs messze... Üdv Gy

    VálaszTörlés
  28. Én is gratulálok mindhárom szigetnek és a lelkes szavazóknak. Annak idején a Helemba-szigetre szavazott egész Esztergom és sok szavazat jött Szlovákiából is. Most ezek hiányoztak. Zebegény pedig ne keseredjen el, indulhatnak idén is. Távolabbi vetélytársak esetén még az is lehet, hogy a kismarosiak is Zebegényre fognak szavazni, merthogy a nyertes sziget idén nem indulhat. :)

    VálaszTörlés
  29. Gratulálok Kismarosnak! Ezzel a szavazással sikerült további hírnevet szerezni a Dunakanyarnak. Nem véletlen, hogy immár harmadik alkalommal dunakanyari sziget nyer. December 30.-án egy egész délutánt szántam arra, hogy feltérképezzem a vetélytárs szigetet, és elismerem, hogy valóban a döntőben volt a helye Kismaros szigetének. Egyetlen egy dolog nem tetszett, mégpedig az, hogy a hódokon kívül a láncfűrészesek is előszeretettel, és nagy mennyiségben döntögetik a fákat, amit teherautókkal szállítanak el. Egészen a Kisoroszi szigetcsúcs magasságáig gyalogoltam el, és örömmel tapasztaltam meg, hogy nekünk itt a Dunakanyarban is van egy ökológia szempontból a Szigetközzel és a Tisza-tóval egyenértékű területünk. Amatőr madarászként, nagy örömömre, három ritkának számító heringsirállyal is sikerült "összefutnom". Zebegény szigete is remek madármegfigyelő hely, de azért a jövőben gyakrabban elő fogok fordulni a kismarosi szigeten is. Zebegény szigete továbbra is szeretettel vár minden, Dunát és a természetet szerető érdeklődőt. Boldog Új Évet mindenkinek! Krebsz velorex Gábor

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...