2015. november 21., szombat

Partra vetett szigetek 3. - Szürkő-sziget


Kisvíz-körképen mutatjuk be a Szentendrei-szigetet körülölelő szigetvilág sorsát a 2015. évi alacsony vízállás idején, azért, hogy dokumentálhassuk a állapotokat. Ilyenkor a mellékágak kiürülnek, a víz helyén lágyszárúak zöldellnek. Ez egyfelől siralmas helyzet a pocsolyákban vergődő ottmaradt halakkal, másfelől remek alkalom feltérképezni a többnyire vízzel borított mederformákat. Harmadik állomásunk egy rendhagyó hely lesz, amely nem is érdemli meg a címben szereplő jelzőt.

Oligocén agyagrétegek, háttérben a Szürkő-sziget

Dunakeszi és Horány között rejtőzik a Szürkő-sziget. Valódi rejtelmes, megközelíthetetlen helye ez a Dunának és ennek főként természetföldrajzi okai vannak. Pedig lakott hely, lábakra épített nyaralók pettyezik legmagasabb részeit, bár többet elnyelt az enyészet. Kishajó nem jár ide, mindenki a maga hajóját használja, a horányi és a keszi parton lévő nyaralók is távolinak tűnnek. A távolságnak az oka pedig a Duna. 

Hajómosás a nyaralók tövében

Kisvíz idején a Duna ugyanúgy néz ki körülötte, mint középvíznél. A horányi oldalon is széles medret látunk, tehát a Szürkő-sziget egyáltalán nem partra vetett sziget. 

Horányi oldal

Egy nagyobb zátony található az északi és egy a déli, alsó szigetcsúcson. Mindenhol máshol meredek partok övezik, amelyek hirtelen szakadnak a Dunába, ezért a sziget mérete a vízállás függvényében csak nagyon kis mértékben változik. A legérdekesebb dolgok a Szürkő körül még ilyenkor is a mélyben rejlenek. 

A sziget pusztulását jelző tuskó

Ahogy átkelünk a komppal Horányból Dunakeszire eleinte a motort sem nagyon kapcsolja be a révész, hagyja magát sodortatni az árral. Egészen a római romokig ereszkedünk, majd óvatosan lassan indul a komp át a túlsó partra. A kalauz kérdésemre elárulja, hogy a zátony miatt kell ekkorát kerülni, a Szürkő-sziget ugyanis messze nyúlik dél felé. Kis része a víz felett látható a megfeneklett hajók és egy kipusztult fűzfa tövében. Ez a fűzfa jelzi a sziget elmosódását, pusztulását. Részben az elmosott anyagból épül a déli zátony tömege. A hajózó úton sincs minden rendben, a kalauz szerint a balparton kibukkanó oligocén agyagból felépülő rétegfejek is messze benyúlnak a hajózóút szélét jelző bójáig. 

A zátony felszínre bukkanó része

Elszigeteltségével egyedülálló helyzetben van a Szürkő-sziget a magyarországi Duna-szakaszon. Ha a hordalékviszonyok nem változnak reménykedhetünk benne, hogy ez még sokáig így marad!

2 megjegyzés:

  1. Szokolics György2015. november 21. 18:41

    Érdemes megemlíteni, hogy az Egyfás-sziget és a Szürkő-sziget esetében a teljes mederszelvény legmélyebb pontja közvetlenül a szigetek mellett van. Az Egyfásnál LKV mellett még mindig 2,5-2,9 méter, a Szürkő nyugati partjától pár méterre 4,5-5 méteres a víz, miközben a Szürkő felső csúcsánál a hajózóúton alig 1,8-2,5 métert mértem 10.04-én.

    VálaszTörlés
  2. Nekünk itt van telkünk több mint 40 éve. Az alsó fa alatt volt még egy amit elmosott már a víz, így kb 25 évente egy kb 1-1.5 m-t kuszik fel a sziget.A nagyapám gyerkkorában ez a sziget még csak zátony volt néhány füzzel.Imádni valóan romantikus hely.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...