2016. február 24., szerda

A szobi fantom


A térképészek papírvárosnak nevezik azokat a fiktív városokat, amelyeket csupán azért tesznek a térképre, hogy kiderüljön ha másolják a térképüket. Ugyanis ha egy kitalált város szerepel egy konkurens térképen is, egészen biztos, hogy lemásolták a térképünket. A térképészet ismer fiktív, vagy éppen legendás szigeteket is, ezeket fantom szigetnek nevezzük. Ilyen fantom szigetből meglehetősen sok van, legjobb példa rá Atlantisz, de ha közelebbi példát szeretnénk elég Szobig menni.

A Szobi-sziget egy 1963-as képeslapon

A Szobi-sziget Atlantisszal ellentétben létezett, legalábbis vannak róla fényképek, szerepel térképeken és légifelvételeken. Meglehetősen rövid életű sziget volt a XX. század közepén, bár emléke megérte a XXI. századot is, de erről majd később.

1962

Szobnál jelenleg nem található sziget, van egy zátony ugyan az Ipoly-torkolatnál, de az csak halovány mása a fenti légifotón láthatónak. Az 1962-es légifotó tanúsága szerint a zátony és sziget közvetlenül a révátkelés vonalától indult és valamivel az Ipoly-torok fölött végződött el. Hossza több mint egy kilométer, legnagyobb szélessége 200-250 méter volt. A zátony keleti részét elfoglaló Szobi-sziget körülbelül 100-150 méter hosszúságú lehetett és a pilimaróti parthoz közelebb volt, mint a szobihoz. Összehasonlítva a jelennel, a szobi zátony körülbelül 400 méterrel lett rövidebb és pont a keleti rész, a beerdősült szigettel hiányzik róla.

1962

Eddigi kutatásaim alapján egy 1944-es légifotón találkozhatunk először a Szobi-szigettel, (2015-ös év Dunai Szigete szavazás képén). Az első térkép, amin szerepel egy 1948-as Börzsöny-turistatérkép (a Nagy-Hideg-hegyi turistaház falán találkoztam vele). Ez a két kezdő évszám nincsen kőbe vésve, szóljon nekem, ha valaki esetleg rendelkezik korábbi térképpel, vagy légifotóval, amelyen szerepel a sziget.

Az 1930-as években készült vízisport-térképek csupán zátonyt jelölnek a helyén. Valószínűleg ennek a zátonynak a legmagasabb részén telepedett meg egy kisebb erdő. Az 1962-es fentrol.hu-s légifotón az élesebb szeműek még a fákat is meg tudnák számolni. Ha azon esetleg mégsem, a következőn már biztosan. 

1975

Mindössze 12 év telt el a két felvétel között, és ez elég volt, hogy drasztikus változások menjenek végbe. Az erdőcske nagy része eltűnt, talán az északi partján jelentkező elmosódásnak, talán egy jégzajlásnak köszönhetően. Csupán 9 fa élte túl ezt a korszakot, a többi eltűnt nyomtalanul. Ha tovább böngésszük a fentrol.hu légifotóit közelíthetünk a fák pusztulásának időpontjához. 1966-ban még a kezdőképhez hasonló állapotot látunk egy árvizes képen, majd 1969-ben, azaz a sorban következő fényképezésnél már csak 14 fát találunk. Valamikor 1966 és 1969 között szenvedhetett a Szobi-sziget olyan károkat, amely megpecsételte a sorsát. 

1978

1978-as a legutolsó fellelhető légifotó a szigetről, feltehetően nem sokkal ezután végleg eltűnt a Dunáról. Ha esetleg szobiak emlékeznek a dátumra és az eltűnést kiváltó eseményre, kérem írják meg a történetet. Ha tippelni kellene az eltűnés okát valószínűleg a kotrás lenne a legesélyesebb. Abból kiindulva, hogy a szobi zátony keleti része teljesen eltűnt és még a tavalyihoz hasonló alacsony vízállás idején sem bukkan elő ott semmi kizárja, hogy a jégzajlás legyen a felelős. A jégzajlás elvihette a fákat, de a víz alatt megbúvó zátonytestet nem bírta volna elhordani, azaz annak ott kellene lennie akár a legfrissebb online térképeken is. Mivel a folyó sem hordhatta el a szigetet úgy, hogy közben a valamivel feljebb lévő, ma is meglévő zátonyt meghagyja csakis a kotrás jöhet szóba. Ami dátumát tekintve összefügghet a pilismaróti hajótemető kikotrásával, ami pedig a Bős-Nagymaros duzzasztómű építésével függ össze. Persze mindez csak egy eszmefuttatás, innen-onnan összeszedett információk alapján valami más történhetett.

Hogy mikor tűnt el végleg a sziget egyelőre nem tudni. 1978-ban még megvolt, nekem 2006-os a legközelebbi légifotóm, azon már nincsen rajta. Találtam ellenben még két, 2012-ben közzétett dátum nélküli fotót egy indexes fórumon



Egy hozzászólás szerint a fénykép a nyolcvanas évek elején készülhetett. A többi hozzászóló elmondásából kirajzolódik a sziget sorsa, sőt még a neve is előbukkan:
"Szerintem a szobi kompnál lévő sziget.
Kb. 20 évvel ezelőtt a sziget fölött lévő jó minőségű sódert kikotorták, lett vagy 6-8 m mély víz.
A Duna meg szép lassan lebontotta a szigetet, ma már semmi sem látszik belőle."
"Ez a kép kb. 4000%, hogy az elkotort, elkopott szobi Szunyog-sziget, ami közvetlen a kompjárat fölött volt. Gyermek- és ifjúkorom jelentős részében múlattam rajta az időt, s láttam Őt minden szögből. Szerettem, mivel sok-sok, igen kedves emlék köt(ött) :-( hozzá."
Később Árpási Imre feltöltött egy képet a pilismaróti oldalról, ezen már alig vannak fák a szigeten.

A Szobi-sziget valamikor a '90-es évek elején (Árpási Imre képe)

Tehát a szobi Szúnyog-sziget a sóderbányászat következtében tűnt el, bár nem kotorták el fizikailag, de a folyó áramlási viszonyok megváltozása egyszerűen elmosta fáival együtt. Kár érte. 

Itt véget is érhetne a történetünk, hiszen immár 20 év telt el a pusztulás óta. Azonban itt visszakanyarodnánk a bevezetőben említett fantom sziget kérdésköréhez. Mintha mi sem történt volna, a szigetet megtaláljuk az 1985/86-os dátumú Pilis turistatérképen, az 1991-es A Pilis és a Visegrádi-hegység turistatérképén, az 1999-es Dunakanyar téréképen, a 2001-es Duna vízisport térképen, a 2005-ös Pest megye (+Nógrád megye) térképen, valamint a 2007-es Börzsöny turista térképen. Némelyiken még pirossal körbe is van pöttyözve, mint a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. Egy védett sziget, amely nem is létezik. Nem lehet másra gondolni, mint a Cartographia vállalat papírszigetére, amelyet sok más térképkiadó vállalat is szolgai módon lemásolt róla, anélkül, hogy ellenőrizte volna az adatokat. 

A nem létező Szobi-sziget a Börzsöny turistatérképen

Ha valaki esetleg jelezni kívánná ezt a térképkiadók felé már elkésett, a 2015-ös legújabb Börzsöny térképen már nem jelölik, ellenben az új Szobi- és Helembai-zátonyok már helyesen szerepelnek. A Szobi-sziget papíron kb. három évtizeddel élte túl saját pusztulását.

FRISSÍTÉS! Balázs pontosította az eltűnés dátumát és okát:

"Egészen pontosan emlékszem, hogy a szobi "fantomszigetet" a 2002-es árvíz tüntette végleg el. Akkoriban többször nyaraltunk Pilismaróton és páréves fiamat többször vittem le bámészkodni a szobi révhez onnan visszafelé meg a hajótemetőhöz. Határozottan emlékszem, hogy 2000-ben vagy 2001-ben egyszer ott bámészkodva egy jetskis csapatot is néztünk. A partról kiabáltak be egy szépszál legénynek, hogy menj át a két fa között. És ő átment, tehát 2000-ben vagy 2001-ben még minimum két fa kilátszott a vízből! Emlékeim szerint az árvíz után valóban teljesen eltüntek a fák."

13 megjegyzés:

  1. Elbizonytalanított ez az írás, mert ha nem ezt, akkor milyen homokzátonyt szoktunk látni a szobi komptól valamivel feljebb, a maróti parthoz közelebb? Nyaranta el szoktunk tekerni az Eurovelo út balparti végéig, és szinte mindig látunk a zátonyon pihenő kenusokat, tudtommal gyakran felruccannak oda marosiak is.
    Juli

    VálaszTörlés
  2. Ez ugyanaz a zátony, csak éppen a keleti fele hiányzik, mégpedig az ahol a sziget is volt. 400 méter tűnt el kb. belőle, ami jópár köbméter sóder lehetett.

    VálaszTörlés
  3. http://dunaiszigetek.blogspot.hu/2015/09/hatalmas-zatony-rejtozhet-az-ipoly.html

    VálaszTörlés
  4. Szob felett most két, majdnem összefüggő zátony szokott lenni és a felsőn még van is pár fa:

    https://www.google.hu/maps/place/Szob/@47.8163933,18.8311719,344m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x476a885f4c8313bd:0x1ac7e2343c0a299d!6m1!1e1?hl=en

    A légifotó az alsó zátony helyén lévő szigetet mutatja? Az Ipoly torkolatot nézve az lehet, fura, hogy a felsőről nem írtál, az frissebb? A fák nem tűnnek annyira fiatalnak.

    VálaszTörlés
  5. Közelebbről: https://goo.gl/photos/zftMFqGSHW5pVy3s5

    VálaszTörlés
  6. Üdv, volt szó a felső (helembai) zátonyról is: http://dunaiszigetek.blogspot.hu/2015/10/tanulmanyut-varju-zatonyhoz.html
    Valóigaz a kezdőképen még az is egy kis szigetnek tűnik.

    VálaszTörlés
  7. Az alábbi linken látható a 2015 második félévi mederfelmérés térképe. Jól megfigyelhető a Szobi-zátony Keleti vége is, ahol régebben a facsoport volt. A szigetvég felszíne lekopott, mélyebbre került.

    http://kdvvizig.hu/phocadownload/Hajout2015/1_lap.pdf

    Üdvözlettel: Nagy Zoltán

    VálaszTörlés
  8. :( Nagy kár, hogy elkotorták.
    Amúgy a " '80-as " fényképen annyira jól néz ki, hogy indulhatna az év dunai szigete verseny posztumusz díjáért.. :)
    B

    VálaszTörlés
  9. Miért is ne? Idáig háromból kettő év dunai szigete valójában már csak "posztumusz" sziget.

    VálaszTörlés
  10. Nos. Egyrészt elkotorták a felét. Ettől még maradt néhány fa rajta. Aztán jött a nagy árvíz asszem 2002ben.Amúgy a helembai zátony gyakorlatilag egy volt a szobi szigettel.Egyszerűen a közepét átvágták kb 50 méter szélességben, innen kezdte bontani a Duna az egészet. Fábry Sándor hajótúrázós sorozatában van róla videó felvétel is a fákkal, külön megemlékezik a lidós öblöcskéről. A globális felmelegedés és a Dunapart rendszerváltás utáni összebarmolása folyamatos árvizeket okozott, és ez mosta el az egészet. Persze kellett hozzá egyes személyek tevőleges hozzáállása

    VálaszTörlés
  11. Az említett kis szigetet egyszerűen csak elkezdték kotorni a kompos rendelésére bármiféle engedély nélkül ,A kotrómester egy helyi pasas aki a kotrón szolgált, Így mutyiban kivégezték a szigetet.Pár uszálynyi sóder után a vízáramlás elsodorta . Semmiféle jég semmiféle titok ,emberi ostobaság ,kapzsiság ennyi.Sajnos helyreállíthatatlan, sokat jártam a kis szigetre még mindig nagyon hiányzik.A közelmúltban ismét szerették volna megdézsmálni a sódert de nem jött össze nekik. Megszűnt a folyami sóder kitermelés.Szóval nem kell nagyívű elméleteket gyártani , ostobaság, nyerészkedés , kapzsiság , kivagyiság.

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm szépen a kommentelőknek, hogy összerakták kerek egésszé ezt a történetet!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...