2016. március 23., szerda

Fakitermelés Gödön


A fakivágások egyre érzékenyebb témát jelentenek a közéletben. Elég ha felidézzük a római parti tiltakozásokat, vagy a mostanában aktuálisabb városligeti rendezést. Ezek kiemelt ügyek, országosan vannak ennél kevésbé ismertek is, amelyek a helyiek idegeit borzolják. Egy ilyen fakivágási ügy zajlik jelenleg Dunakeszin és Gödön, a Duna parton, ahol a Vízügy folytat fakitermelést. 


A szóban forgó terület Dunakeszin a Duna sor dunai oldalán található kb. 600-700 méter hosszú vékony erdősáv. Itt a fakitermelést sikeresen megakadályozta az önkormányzat, csak a beteg fákat vágják majd ki pótlással. 



Gödön az Ilka-patak és a Gödi-sziget északi csúcsa közötti területről körülbelül egy hete tarvágással eltűnt az erdő. Az előzetes bejelentés nélkül végzett munkáról az arra sétálók tájékoztatták az önkormányzatot. Ők kissé megkésve, de utána jártak, hogy mi is történt itt, közleményük szerint:

A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, mint vagyonkezelő, a Magyar Állam tulajdonában lévő 2770/1 hrsz. (Rezeda utca – Szegfű utca) területen fakivágást végez. A fák kivágását a Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága engedélyezte, a tevékenységet jogszerűen végzik. A tájékoztatás szerint a tájidegen, valamint a 40 évnél idősebb fákat vágják. A kivágott fák helyére április hónapban új telepítés kerül. A fák elszállítására hétköznapokon 8 órától 16 óráig, szombaton 8 órától 12 óráig kerül sor. Önkormányzatunk részletes tájékoztatást kért az engedélyező hatóságtól a részletes telepítési tervről, amit az ígéretük szerint, két héten belül, írásban kapunk meg.

Egyetértve a lakosság felháborodásával úgy gondoljuk, Göd belterületén ilyen mértékű, a természeti környezetet jelentősen befolyásoló munkálatokról – meg ha azok jogszerűek is – mindenképp részletes, előzetes tájékoztatást kellett volna kapnunk. A munkálatokról az Önkormányzat foto dokumentációt készít, és saját eszközeivel azt szorgalmazza, hogy az új telepítés mielőbb történjen meg. A telepített facsemeték gondozásáról a telepítést követő 5 évig a terület kezelőjének gondoskodnia kell! Önkormányzatunk - amennyiben szükséges - a telepítést saját facsemeték vásárlásával és ültetésével is segíti.


A gödi helyszínt bejárva valóban ijesztően néz ki az Ilka-patak bal partja. Azt még nem tudni, hogy a jobb parti erdő, mely nehezebben megközelíthető ugyancsak kivágásra kerül-e. A fás terület kellős közepét termelték ki, körbe a parton, a kerékpárút és a patak felé maradt néhány fa, ezért "oldalról" nem annyira feltűnő. Aki találkozott már fakitermeléssel ismerős lehet számára a látvány, a szétdobált szemét, a halmokban heverő gallyak, a vádli magasságban meredező tuskók és az árok méretű keréknyomok. 

Csak a szokásos...

Némi erdősáv megmarad

Szökött tuskók az Ilka-patakban

Valaki árulja el mik ezek a barnak körök a fában!


A fakitermeléssel kapcsolatban azonban van pár szempont amit figyelembe kell vennünk.

  1. Annak ellenére, hogy a helyiek által ingyen látogatható, el nem kerített területről van szó a Vízügy a saját kezelésében álló földön hajtott végre hatósági engedéllyel fakitermelést. Az önkormányzatnak pedig egészen ritka kivételektől eltekintve nem szokása beleszólni, hogy ki mit vág ki a saját telkén (lásd a nevezetes gödi sárgafa esetét). Tehát a kezdőképen látható - jogosnak tűnő - polgári felháborodás egyáltalán nem jogos.
  2. A fás területet a legkisebb jóindulattal sem nevezhetnénk erdőnek, legfeljebb faültetvénynek. A kukoricatáblákhoz hasonló módon, gazdasági megfontolásból, nagyüzemileg telepített, Amerikából származó nyárfák alkották ezt az "erdőt". 
  3. A terület semmiféle védelem alatt nem áll, védett növények sem estek áldozatul, bár sanszos, hogy a favágás belecsúszott a madarak fészkelési idejébe.
  4. Ha minden igaz az újonnan telepített erdő őshonos fajokból áll majd és remélhetőleg nem glédákban elültetett újabb faültetvényről lesz szó. Ez esetben esély lenne rá, hogy a Magyar Állam tulajdonában álló, minden más művelésre alkalmatlan három hektáros területet "hozzácsapjuk" a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó védett Gödi-szigethez. Ezzel egy csapásra meg lehetne akadályozni a következő tarvágást.


Nem lehet szó nélkül elmenni az ugyancsak itt zajló természetes fakitermelés mellett sem. A hódok alaposan megkopasztották a Gödi-sziget északi csúcsán lévő erdős zátonyt - visszaállítva a közel természetes állapotokat.

Frissítés (03.27) elkészült a terület drónos bejárása is, melyen a blog szerzője akaratán kívül is szerepel. :)

7 megjegyzés:

  1. A barna kör jelzi a fa már halott(elhalt tölstősejtekkel, paraanyagokkal(ettől barna) teletömött részét, ez a geszt, kívül a még működő, üreges vízszállító elemek vannak, ez a világos rész, a szíjács. Ezen kívül meg jön egy nagyon vékony kambium amit szemmel nem is látni, majd a működő háncs, ami a fa által megtermelt anyagokat szállítja, legkívül meg a héjkéreg, ez szintén a paraanyagoktól barna.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, ma is tanultam valamit. :) Eszerint mindegyik fa beteg volt? Vagy esetleg volt egy nagyon hideg tél, amikor azok az évgyűrűk elfagytak?

    VálaszTörlés
  3. Ugyanez folyik a mellettünk lévő erdőben is. Tarvágások, elkeserítő képek. Az újratelepített őshonos fá meg akác, annak az összes hátrányával.

    VálaszTörlés
  4. Az a "mellettünk lévő erdő" merre van?

    VálaszTörlés
  5. Péterhalmi erdő.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Halmierd%C5%91

    VálaszTörlés
  6. Fót térségében is belehúztak a srácok.
    http://www.helyikozelet.hu/2016/03/22/pest-megyei-kormanyhivatal-tajekoztatas-a-fot-hataraban-vegzett-fakitermelesrol/
    Sőt, Budapest és Dunakeszi között is vagdostak rendesen a 2-es út és a Duna közötti területen.

    VálaszTörlés
  7. Ha jól tudom, akkor a barna rész éppen hogy nem a betegség jele, hanem a fa természetes növekedésének jele (az "elhalt" rész támasztja valójában alá a fa-féléket "gerincként" - vagyis segíti a növényt, hogy magasabbra nőjön,)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...