Oldalak

2015. augusztus 12., szerda

Baján is szabad a strand!


A bajai hídról letekintve strandolók tömegét láthatjuk nyaranta a hosszú homokpadokon. A színes napernyők alatt kisgyerekes családok, idősek és fiatalok gyűlnek össze. Használják a Dunát, élvezik a természet és a város összetalálkozását.

írta: Schell Gergely


Az 55-ös úton haladva a Potykacsárdánál kell lehajtanunk, hogy a híd lábánál árnyékos parkolóhelyet foglaljunk magunknak. A folyam jobb partján két nagyobb homokpad is kialakult: egy a híd déli és egy a híd északi oldalán. Az északi oldali homokpad közvetlenül a Vén Duna befolyása alatt kezdődik, itt – vélhetően az infrastruktúra miatt is – valamivel több strandolót találunk. A szebb napokat is látott, ma már düledező kis nyaralók között sétálva néhány perc után elérjük a sörcsappal, hűtővel és halsütővel is felszerelt, igényesen kivitelezett fabódét. Előtte fából készült padok és asztalok várják a vendégeket. Fürdőnadrágos fiatalok söröznek itt, hangszórókból szól a zene és süt a nap. Ezt tudja ez a beach. Ezen felül toi-toi vécék és kukák gondoskodnak a kényelmünkről. Látszik, hogy minden karban van tartva, mindent takarítanak.




Egy vélhetően régi tábla arra figyelmeztet, hogy tilos fürdeni. Ezzel az üzenettel szemben áll az, hogy felszabadult emberek kulturáltan használják a Dunát. Szeméttel alig találkozunk, a zene nem túl hangos, az emberek békésen álldogálnak vagy labdáznak a vízben. Még a balatoni strandok zajánál is csendesebb minden. A Sugovica kijelölt strandjától nem messze is zajlik a dunai élet. Azzal a különbséggel, hogy időnként lassan elúszik egy békés uszály a háttérben. Szemközt kisebb, magányosabb partszakaszokon más fürdőzők látszanak.


A víz szemmel láthatóan is tiszta. Egyedül valamiféle zöldesbarna algatelepeket hoz időnként a sodrás, ami 1-2 méter szélességben zavarhatja a lubickolókat. Ők előredőlve néhány karcsapással beljebb kerülnek, láthatóan nem kellemetlen számukra a jelenség.



Az este közeledtével egyre több napszemüveges fiatal érkezik, és a narancssárga fényben irigyelnivaló instragram-fotók készülhetnének akárkiről. A forró homokra terített törölközőmön ülve és olvasva látom, hogy a környékbeliek szeretik ezt a helyet. Kissé gyanakodva néznek, amikor meglátják nálam a fényképezőgépet. Ez nem egy fesztivál, ide nem a fotók miatt jönnek az emberek. Egyszerűen csak élik és élvezik a hűs, 23-24 fokos vizet, a természetet, a városukat, a társaságot, a nyarat.



És hogy legális-e a fürdőzés? Felhívtam a bajai városházát, és az alpolgármester nagyon kedvesen megerősítette: nem tilos használni ezeket a strandokat. Jó fürdőzést kívánt, mielőtt letette a telefont. Azt hiszem, ez mindannyiunknak szólt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése