2012. december 9., vasárnap

Könyajánló: Mesélő gödi képes levelezőlapok


Gödön valamilyen oknál fogva nagyon erős a helytörténet iránti vonzalom. A Gödi Almanach című, szerintem országszerte egyedülálló, tizenöt kötetes, több ezer oldalas sorozat mellett most újabb komoly helytörténeti kiadvány jelent meg. Volentics Gyula saját képeslapgyűjteményéből gyűjtötte csokorba a gödi vonatkozásúakat. Annak ellenére, hogy Göd viszonylag fiatal település, rengeteg képeslap készült róla. Több, mint a szomszédos településekről, talán az egyetlen Vác várost leszámítva. Vajon mi lehetett ennek az oka? 

   

Nyaranta a két világháború közti Göd lakossága a többszörösére növekedett. A nyaralni vágyó, tehetős vendégek persze szívesen költöttek képeslapra is, így ez a műfaj virágzott a településen. A nyaralók a Duna és a kitűnő strand miatt érkeztek.

"Én szerettem Gödöt. A szüleimnek volt ott egy kis háza. Nem is olyan kicsi, egy egészen csinos háza közel a Dunához. Ott laktunk, mindennap mentünk úszkálni egy kicsit a Dunában. Van ott egy kis sziget közel, oda is gyakran fölmentünk. De azért volt idő arra is, hogy olvassak fizikát és dolgozzam fizikán. Ez nagyon kellemes idő volt..."

-így írt a régi gödi nyarakról Wigner Jenő Nobel-díjas fizikus.

Itt nyaraló miniszterek, nemesek, keménykalapos gyárosok, tisztviselők, igazgatók villái álltak Alsógödön, szorgos munkások, iparosok, kereskedők otthonai Felsőgödön. A település kétarcúsága az idők során tompult, de az biztos, hogy az ide költözőkben közös volt a Duna iránti vonzalom.

Volentics Gyula képes(lap)könyvében számtalan más korabeli történet lapul, melyekhez az illusztrációt nem csupán képeslapok, de fényképek, bélyegzők, téglabélyegek, pecsétek is adják. Jó volna, ha minden településről készülhetne egy ilyen album és jó lenne az is, ha minden településen lenne egy ember, aki hajlandó erre szánni idejét és energiáját.

 
 

 





A kiadvány Gödről készült, de nem elsősorban gödieknek. Hiszen annyi nyaraló fordult meg itt, akik jó szívvel emlékeznek a régi szellős községre. Azóta több már az állandó lakos és jóval kevesebb az üdülő. Az összegyűjtött 450 (!) kép nagyszerű történeti összefoglalása ennek a fiatal üdülőtelepülésnek. Az olvasót szinte magába szippantja a kor, főleg ha ismerős tájakat lát viszont. A történetek elolvasása után bizonyára másképpen fog ránézni az ismerős épületrekre, helyszínekre. Talán a mai lakók is jobban fogják becsülni otthonukat és településüket eztán.

A Mesélő gödi képes levelezőlapok megvásárolható a Göd Városi Könyvtárban (Göd, Pesti út 72.) és a Betűboltban (Göd, Pesti út 63./D). Az itt közzétett képeslapok megtalálhatók a könyvben is.

Aki messze lakik, de érdeklődik, a Dunáról rengeteg régi emléket felsorakoztató könyv iránt, az keresheti egyenesen a szerzőt is: Volentics Gyula volenticsgyula@invitel.hu.

1 megjegyzés:

  1. Baján is sok helytörténeti kiadvány jelenik meg. Ezek közül az egyik: Üdvözlet Bajáról régi képeslapokon (Becherer Károly, Kovács András). Címéből kiolvasható, hogy ez is régi képeslapok gyűjteménye alapján mutatja be Baját. A másik: Baja múltja képekben (Földvári István). Különböző helyekről összegyűjtött, megmentett fotók beszélnek Bajáról és természetesen a városhoz közeli vizekről, a Dunáról és a Sugovicáról.
    Udvari Tibor

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...