2018. október 13., szombat

Az év dunai szigete - 2018

A Dunai Szigetek blog immár hatodszor hirdeti meg az Év Dunai Szigete szavazást. Október 13-tól Január 1-ig tart majd a szavazás a három jelöltre.


A szavazás fő célja, hogy jobban megismerhessük A Duna-völgy eldugott, de annál érdekesebb szegleteit. Sokan ugyanis előbb jártak a Seychelle-szigeteken, mint például az alábbiak valamelyikén. Ez már az ötödik szavazás, úgy tűnik sikerült hagyományt teremteni és a többi "Az Év ...-ja" szavazás mellett ennek a kezdeményezésnek is lassan híre megy Magyarországon és a környező országokban.

Eddigi nyerteseink:

2013-ban a váci Kompkötő-sziget
2014-ben az esztergomi Helemba-sziget
2015-ben a kismarosi Kismarosi-sziget
2016-ban a dunaújvárosi Szalki-sziget
2017-ben a Szlovkiába szakadt Csallóköz

Idén ismét két szigetet választottak ki a blog olvasói a selejtező során. A blog által választott Ada Kaleh sziget révén igazi nemzetközi versenyre lesz kilátás.

ABC sorrendben mutatjuk be a jelölteket, kezdve azzal a szigettel, amelyről mi gondoltuk azt, hogy mindenképpen itt a helye a szavazáson:


Ada Kaleh, Al-Duna

Azt hiszem Ada Kaleh szigetét nem kell bemutatni az olvasóknak. Ezt az elsüllyedt török szigetet az emberi munka emelte egyszerre az örökkévalóságba és süllyesztette a feledésbe. Számtalan legenda kapcsolódik hozzá, török és magyar egyaránt. Utóbbiról Jókai pontatlan olvasói is gondoskodtak, akik tévesen helyezték ide az Aranyamber és Noémi Senki-szigetét. A Dunai Szigetek blog sokat tett már eddig és tesz ezután is, hogy az emléke ne merülhessen feledésbe, most itt az alkalom, hogy az olvasóink is így tegyenek!


Molnár-sziget, Soroksár

Soroksár dunai szigetével elbánt az idő. A lezárt Soroksári-Duna északi részében található, 1950 óta Budapesthez tartozó sziget területe az elmúlt 150 évben 431%-al nőtt. A túlnyújtózó város miatt a híres hajómalmok helyén ma nyaralók és egyre állandóbb lakóépületek nőttek fel a mederben. A feliszapolódó mellékág és a déli csúcsnál a Dunába ömlő Gyáli-patak időnként környezeti problémákat okoz. A szigeten azonban felnőtt egy olyan közösség is, amely hajlandó tenni is a szigetért és többek között a döntőbe juttatta a Molnár-szigetet.


Süttői-sziget, Dunamocs - Szlovákia

Hol is található a Süttői-sziget? A magyar településről elnevezett sziget a folyószabályozás révén került át Szlovákiába, ugyanis a hajózó útvonal tőle délre található. Jelenleg a magyarok által lakott Dunamocs községhez tartozik, azaz szlovák terület. Valódi dunai sziget, azaz az év minden napján víz öleli körül, amióta a hozzá vezető szlovák kőgátat megbontották. Érdekessége továbbá, hogy a szlovákiai Dunamocsról elnevezett Dunamocsi-sziget jelenleg Magyarországhoz tartozik, tehát egy egyedülálló cseréről is nevezetes.

Az év dunai szigete szavazás nem vérre megy, éppen ezért kérem mellőzzük a csalást! Mivel a szavazóprogram jelzi, hogy egy IP címről hányszor szavaztak minden olyan IP címet blokkolni fogok, ahonnan két számjegyű szavazat érkezett!




A szavazás 2019. január 1-én 18 órakor zárul. Eredményhirdetés a 2018-as évzáró bejegyzésben!

24 megjegyzés:

  1. A Molnár sziget déli csúcsánal nincsen szennyvíz csatorna, ami beömlik. Ha a szennyvíztisztítóra gondol a szerző, az Erzsébeten, a szigettől eszakra van.
    Ami viszont tényleg különlegessége a szigetnek és a kiságnak, hogy Budapest közigazgatási határán belül létezik egy ilyen ökológia különlegesség, ami védett is.

    VálaszTörlés
  2. Hogyne volna ... Csak hát azok akik utólag ne adj isten 1-2 éve élnek a Molnár szigeten azok nem ismerik. Azok azt sem tapasztalták meg mikor 15-20 éve még fürödni lehetett a "kiságban

    VálaszTörlés
  3. Javítottam azt a részt, A Gyáli-patakba belemosódó műztrágyára gondoltam, amely okozhat eutrofizációt a Soroksári-Dunában.

    VálaszTörlés
  4. Hány naponta enged újra szavazni?

    VálaszTörlés
  5. " Az év dunai szigete szavazás nem vérre megy, éppen ezért kérem mellőzzük a csalást! Mivel a szavazóprogram jelzi, hogy egy IP címről hányszor szavaztak minden olyan IP címet blokkolni fogok, ahonnan két számjegyű szavazat érkezett! "

    VálaszTörlés
  6. Ha egy ip-ről csak egyszer lehet szavazni, akkor remélem egyetlen kollegám sem fog szavazni. Ugyan is a céges vpn-t a cégnél kb. 100 magyar használja.

    VálaszTörlés
  7. Szavaztam!! Hajrá Sori!! :) (brutalrabbit)

    VálaszTörlés
  8. Szavaztam! Hajrå sūttöi sziget!

    VálaszTörlés
  9. Támogatom Soroksár Molnár szigetet

    VálaszTörlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  11. Csak nekem furcsa, hogy 1 éve lezárták a szavazást? :) :) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egészen furcsa, minthogy az is, h eddig 31.-ig lehetett szavazni,az angol verzión még úgy is van írva. Ahogy az is van kiirva, h az eredményhirdetés a 2018as évzáróban lesz kihirdetve.

      Törlés
  12. A dec 31. azért módosult január 1-re, mert aznap nem voltam gépközelben, hogy lezárjam a szavazást. Itt átírtam, a külföldi verzióban ez kimaradt. Már ott is a helyes dátum van.

    VálaszTörlés
  13. Hol található a végeredmény?

    VálaszTörlés
  14. A képen látható számok már a végeredmény, de kissé részletesebben itt is látható: https://dunaiszigetek.blogspot.com/2019/01/majdnem-kiszaradt-duna-ez-tortent-dunai.html
    Első lett a Molnár-sziget
    Ezüstérmes a Süttői-sziget
    Harmadik Ada Kaleh.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...