2018. október 13., szombat

Az év dunai szigete - 2018

A Dunai Szigetek blog immár hatodszor hirdeti meg az Év Dunai Szigete szavazást. Október 13-tól December 31-ig tart majd a szavazás a három jelöltre.


A szavazás fő célja, hogy jobban megismerhessük A Duna-völgy eldugott, de annál érdekesebb szegleteit. Sokan ugyanis előbb jártak a Seychelle-szigeteken, mint például az alábbiak valamelyikén. Ez már az ötödik szavazás, úgy tűnik sikerült hagyományt teremteni és a többi "Az Év ...-ja" szavazás mellett ennek a kezdeményezésnek is lassan híre megy Magyarországon és a környező országokban.

Eddigi nyerteseink:

2013-ban a váci Kompkötő-sziget
2014-ben az esztergomi Helemba-sziget
2015-ben a kismarosi Kismarosi-sziget
2016-ban a dunaújvárosi Szalki-sziget
2017-ben a Szlovkiába szakadt Csallóköz

Idén ismét két szigetet választottak ki a blog olvasói a selejtező során. A blog által választott Ada Kaleh sziget révén igazi nemzetközi versenyre lesz kilátás.

ABC sorrendben mutatjuk be a jelölteket, kezdve azzal a szigettel, amelyről mi gondoltuk azt, hogy mindenképpen itt a helye a szavazáson:


Ada Kaleh, Al-Duna

Azt hiszem Ada Kaleh szigetét nem kell bemutatni az olvasóknak. Ezt az elsüllyedt török szigetet az emberi munka emelte egyszerre az örökkévalóságba és süllyesztette a feledésbe. Számtalan legenda kapcsolódik hozzá, török és magyar egyaránt. Utóbbiról Jókai pontatlan olvasói is gondoskodtak, akik tévesen helyezték ide az Aranyamber és Noémi Senki-szigetét. A Dunai Szigetek blog sokat tett már eddig és tesz ezután is, hogy az emléke ne merülhessen feledésbe, most itt az alkalom, hogy az olvasóink is így tegyenek!


Molnár-sziget, Soroksár

Soroksár dunai szigetével elbánt az idő. A lezárt Soroksári-Duna északi részében található, 1950 óta Budapesthez tartozó sziget területe az elmúlt 150 évben 431%-al nőtt. A túlnyújtózó város miatt a híres hajómalmok helyén ma nyaralók és egyre állandóbb lakóépületek nőttek fel a mederben. A feliszapolódó mellékág és a déli csúcsnál a Dunába ömlő Gyáli-patak időnként környezeti problémákat okoz. A szigeten azonban felnőtt egy olyan közösség is, amely hajlandó tenni is a szigetért és többek között a döntőbe juttatta a Molnár-szigetet.


Süttői-sziget, Dunamocs - Szlovákia

Hol is található a Süttői-sziget? A magyar településről elnevezett sziget a folyószabályozás révén került át Szlovákiába, ugyanis a hajózó útvonal tőle délre található. Jelenleg a magyarok által lakott Dunamocs községhez tartozik, azaz szlovák terület. Valódi dunai sziget, azaz az év minden napján víz öleli körül, amióta a hozzá vezető szlovák kőgátat megbontották. Érdekessége továbbá, hogy a szlovákiai Dunamocsról elnevezett Dunamocsi-sziget jelenleg Magyarországhoz tartozik, tehát egy egyedülálló cseréről is nevezetes.

Az év dunai szigete szavazás nem vérre megy, éppen ezért kérem mellőzzük a csalást! Mivel a szavazóprogram jelzi, hogy egy IP címről hányszor szavaztak minden olyan IP címet blokkolni fogok, ahonnan két számjegyű szavazat érkezett!
A szavazás 2018. december 31-én éjfélkor zárul. Eredményhirdetés a 2018-as évzáró bejegyzésben!

4 megjegyzés:

Timea Osvath írta...

A Molnár sziget déli csúcsánal nincsen szennyvíz csatorna, ami beömlik. Ha a szennyvíztisztítóra gondol a szerző, az Erzsébeten, a szigettől eszakra van.
Ami viszont tényleg különlegessége a szigetnek és a kiságnak, hogy Budapest közigazgatási határán belül létezik egy ilyen ökológia különlegesség, ami védett is.

zoltán németh írta...

Hogyne volna ... Csak hát azok akik utólag ne adj isten 1-2 éve élnek a Molnár szigeten azok nem ismerik. Azok azt sem tapasztalták meg mikor 15-20 éve még fürödni lehetett a "kiságban

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Javítottam azt a részt, A Gyáli-patakba belemosódó műztrágyára gondoltam, amely okozhat eutrofizációt a Soroksári-Dunában.

Gerdi írta...

Köszönöm szépen! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...