2013. június 5., szerda

Helyzetjelentés és képriport a 2013 júniusi dunai árvízről


2013. Június 13. Csütörtök

23:39 A Veránkán átszakadt töltés

Az ártéreken szétterülő víz csökkenti az árhullám magasságát. Ez a víz lelassul, később kerül csak vissza a mederbe. Igaz, hogy elnyújtja az árhullámot, de csillapítja is annak nagyságát.

forrás: hvg.hu

forrás: nol.hu


Korábbi hírek az alábbi linken, a törés után!




2013. Június 12. Szerda

22:01 Baja három napja.

Így festett a Duna a Sugovica betorkollásánál vasárnap.

Fotó: ORFK, H.Szabó Sándor


21:34 Lassan elhagyja az árvíz Magyarországot.

Holnap éjféltájban tetőzik Mohácson, aztán átér lassan horvát és szerb területre. Románra is, ott azonban a hírek szerint már alaposan lecsillapdik. Ellaposodik, mint egy hullám, amikor már eleget hullámzott. Orsovánál csökkenő vízállásról számoltak be, ami azt jelenti, hogy a Vaskapu tározója az árvíz tömegét megfogja majd és egyenletesen ereszti át az alsóbb szakaszra. Így ír a jelenségről a vajdasági Magyar Szó:


"...Miközben a Felső-Duna zuhanó nivógrammjait figyeljük, és a Közép-Duna tetőzéseit számoljuk, hajlamosak vagyunk megfeledkezni az Al-Dunáról. Pedig oda kell rá figyelni. A Vaskapu vízi erőmű átömlőmezőivel folyamatosan szabályozza a tározó vízszintjét, és a vízparton eluralkodott tévhitekkel ellentétben nem „halmozza” a vizet – az lehetetlen –, hanem bedöntve a víztükröt serkenti a víztömegek áthaladását. Ez abból látható, hogy az orsovai lécen csökken a vízszint. Ott, ahol máskülönben nincs vízszintingadozás, június 1-je óta folyamatosan csökken a vízszint, az elmúlt napokban összesen 165 centivel, annak ellenére, hogy másutt emelkedett."
 

21:26 Selmeczi Kovács Ádám fotója a Zebegényi-szigetről (fotoska.hu). Elsősorban Bencééknek küldöm (házuk ott van a képen), köszönöm a fényképeket és a beszámolót!



21:18 Ártéri építkezések - így kell ezt csinálni!

Lórév, Zichy kápolna 2013. 06.11.



Már a XIX. században is tudták, hogy ártérre nem érdemes építkezni. Ha mégis építkezni kellett, mint például Zichy Ödön gróf halálának esetében, tudtak úgy szintezni, hogy az árvíz lehetőleg meg se közelítse az épületet, jelen esetben Lórév csinos neogót kápolnáját.

20:58 Tóth Tamás elkészítette a maga árvízi dokumentumfilmjét ezzel a kommenttel:

Eddig is oda voltam a Dunáért, de most végképp lenyűgözött. Egyszerre volt hipnotikusan fenséges és gyermekien játékos, ahogy áthömpölygött Budapesten. Szerettem volna megtartani.
Íme:


15:06 Madárként az árvíz felett.

Bakó Gábor az Interspect Csoporttól ajánlotta figyelmembe az alábbi videót, mely a 2013 júniusi dunai árvizet foglalja össze -  a levegőből. Az ajánlás nélkül én nem tettem volna ki, annyi honlapon és internetes hírportálon volt már látható, de így megtiszteltetésnek érzem, hogy maguk az alkotók ajánlották a blog olvasóinak figyelmébe. Ugyanis e filmfelvétellel párhuzamosan zajlott egy légifényképezés is, hihetetlenül nagy felbontásban, amely technológiáról érdemes még tudni, hogy magyar fejlesztés:


Mára várható a Duna tetőzése Baján, holnap dél körül pedig Mohácson. Utóbbi helyszínen már elmarad a rekorddöntés, az ellaposodó árhullám elmarad majd az 1965. évi szinttől.Szerdán az árhullám elhagyja az ország területér az 1433. folyamkilométernél.

2013. Június 11. Kedd

15:32 Van helyzet, amikor a feltűnési viszketegség legyőzi a józan észt: 

extrém katasztrófaturisták, avagy pózolj szennyvízben!  Ha valaki talál hasonló képet, küldje el a dunaiszigetek@gmail.com címre vagy a Dunai Szigetek facebook oldalra!

fotó: index.hu
 
"Művész úr"
 
Fotó: Oláh Gergely Máté
 
13:00 Extrém árvízre utaló nyomok: Teknőc poroszkál a kertünkben! 

Éppen a Duna felé igyekezett ez a jó kéttenyérnyi jószág, a biztonság kedvéért beletettem egy vödörbe és levittem a partra. Remélem egy kerti tóból szökött meg, tulajdonosa semmiképpen ne kérje vissza, ugyanis a mocsári teknőc védett!


12:40 Könnyű felismerni, mekkora volt a tetőzés! Elég ha ezeket az uszadék-mintázatokat keressük a parton, a visszahúzódó folyó nyomában! Kállai Tibor képe a Marina park tövéből.


8:45 De mi történik az állatokkal Gemencen?

A gemenci ártérre érő Duna szétterül a kiszélesedő ártéren és nagyban csökkenti az árhullám magasságát, ezzel segítve a folyásirány szerint lefelé lévő területek védelmét. Azonban az elárasztott Gemencben alig van hely ahová az állatok menekülhetnek. Az shgemenc blog és Bilek Ferenc fotói segítenek jobban megérteni a Baja fölött kialakult helyzetet:



További nagyszerű, de megdöbbentő képek Gemencről:

http://shgemenc.blogspot.hu/2000/06/arviz-gemencen-20130609.html

7:54 Ma várható a Duna tetőzése Pakson, Domboriban és a Sió Toroknál. Holnap következik Baja és Mohács, majd az árvíz horvát és szerb területekre távozik. Egyetlen vírmérce maradt ki a 2013-as rekordárvízből, a mohácsi, ahol várhatóan megmarad az 1965-ös rekord, (984 cm).



2013. Június 10. Hétfő

Zebegényi helyzet, Bence képei:



Igazi kép - vasút makettre effektezve! :)

Vácott már apad! Selymes Nóra képe: Alig láthatóan bár, de apadásnak indult a Duna Vácon. A védekezés alacsonyabb fokozatba kapcsolt, de folyamatosan ellenőrzik és javítják a védműveket, ahol kell. A város több pontján folyamatosan járnak a nagy teljesítményű szivattyúk. A börtönből az ablakokon keresztül szivattyúzzák ki a vizet. Bízunk a lassú, eseménytelen apadásban!

A börtön ablakában...
  
Pakson népünnepély az árvíz, Gergő jelenti: 
A Gesztenyesorra mentünk le, ez Paks "korzója". Van ott egy állóhajó, ami augusztus 20-án (és néha egyéb jeles napokon) szabadtéri színpadként működik, és mellette a Gesztenyesor alatt kiépített lelátónak kéne lennie, de teljesen elborítja a víz. Ottjártunkkor ért fel épp a sétányig a vízszint, valószínűleg holnap már járhatatlan lesz ez a rész. Ami még érdekes, hogy a magas vízállás miatt lezárták a város zsilipjeit, ahol a város felsőbb részeiről lezúduló víz tudna a Dunába ömleni, és ezért szivattyúkat kellett üzembe állítani, hogy a belvizet, esővizet el tudják vezetni. Tart is a város egy nagyobb esőtől, mert nagyon hamar úgy adódhat, hogy térdig járunk a fő utcán a vízben. És még egy érdekesség: itt arra biztatták a lakosságot, hogy
katasztrófaturistáskodjanak, bevallottan azzal a szándékkal, hogy lássák az emberek, mennyi minden van őértük a városban. Valóságos népünnepély az árvíz, soha ennyi embert nem láttam még a 6-os úttal és
vasúttal elzárt folyóparton.







22:45 Az ÁNTSZ honlapján hasznos információkat találhatunk arról, hogy mi a teendő az árvíz levonulása után. 


A tetőzés idején láthattunk már félőrült, feltűnési viszketegségben szenvedő wakeboardosokat, a parton szüleik szeme láttára a homokban játszadozó gyermekeket és Dunában pózoló katasztrófa-turistákat. Nekik küldeném ezt a gusztusos képet Gödről:




Így néz ki egy szennyvízátemelő telep túlfolyója, mely éppen a rengeteg csapadékvízzel nem tud megbírkózni. Opálos folyadék, dögletes bűzzel. Másszon bele akinek két anyja van. De tehettem volna ide képet a budapesti Bem téren kimosott szennyvízcsatornáról is. Vagy Augeiász király átöblített istállóiról.

A parton lerakódott iszap, szervesanyag, döglött állat, a homokzsákban lévő homok VESZÉLYES HULLADÉK! Kezeljük ésszel!



22:05 Közelít a tetőzés Tasshoz, amely a Budapest alatti szakasz egyik gyenge pontja.

Az 1956-os árvíz előtt így nézett ki az áramtermelésre is alkalmas létesítmény, mely a Ráckevei-Duna ágat védi dél felől a főág magas vízállásától:



Magyarország történetében utoljára 1956 márciusában vonult le jeges árvíz a Dunán. Az áradás tetemes károkat és rengeteg töltésszakadást okozott. Állítólag ez a jeges ár mosta alá a zsilipet. Vízügyi szakemberektől olyan történetet is hallottam már, hogy a jégpáncél bombázása idején egy-két bomba kissé félrehordott... Ki tudja mi az igazság... ? 
 



Képek: Kisdunainagyhajok.hu (1,3) Fortepan.hu (2)



20:06 Patak a budai oldalról, Theseus ezúttal az Aranyhegyi-patakot kapta lencsevégre. 

Ezen már csónakázni is lehet!
 
18:46 Adalék a mobilgát vitához: Vásárhelyi Pál bírálata Lámm Jakab Pest-Buda árvízvédelmét célzó terveiről. A Római-partra tervezett vita feltehetően fel fog erősödni az árvíz levonultával. Érdekes adalékra leltem a mai napon a magyarországi mobilgátak kérdésköréhez Esztergomban a Duna Múzeumban. A Dokumentumok az 1838-as pest-budai árvíz történetéből c. kiadvány már 25 éves, de még kapható. A munka a gróf Andrássy György akadémia-alapító által meghirdetett pályázatra érkezett, sajnos az 1838. júliusi határidőn túl. Lámm Jakab vezető kerületi királyi mérnök mobilgát-tervét azonban ennek ellenére is érdemesnek tartotta Vásárhelyi Pál, hogy reflektáljon rá. Reitter Ferenc körúti csatorna tervezete is előbukkan már a dolgozatban. Mivel a kritikában megtalálható az eredeti mobilgát-felvetés szóról-szóra, ezt tenném közzé:


"E német nyelven írt értekezést úgy lehet tekinteni, mint egy mívelt társaság előtt elmondott beszédet, melyben a szónok az özönvíz szülte nyomort és ínséget a mély bánat égető könnyeivel megsiratván, az Auditoriumot azon reményre hevíti, hogy Pest, ez az ország értelmességének és kereskedésének széke bölcs őrködés alatt bizonyosan arra a fénytetőre fog emelkedni, mellyről a jóllét meleg sugarát a hon minden részére elönti, s ezen lelkesülésébe egy eszme villan meg fejében, melly az érdemes szónok véleménye szerint nem csupán a theoriák világában pattan el, hanem ennek létesítését csaknem elkerülhetetlen szükségessége, főképen pedig az eszme valósíthatása ajánlják: a szónok azon hiszemben, hogy hallgatói előtt mind azon módok, mellyek a feladott kérdést megfejthetik esméretesek, s örvendve magának hogy a nagy épülethez ő is egy kővel járulhatott előadásában csak ez eszméje körül forog, melly röviden ebből áll:

Pest város biztosítására egyetlen védszer az lehet, ha a Duna partjai a városon felül és alul földgátakkal a váczi és soroksári töltésekkel kapcsolatban olly magasra feltöltetnek, hogy a Dunának ezen új medre a lehető legnagyobb 300000 köb lábnyi víz emésztést magában foglalja: a városnak szép kinézése megtartása tekintetiből a város előtt a parton egy hordozható véd gátat (transportables boulevards) szükséges készíteni, melly csak abban az esetben rakattatnék össze, és állíttatnék fel, ha a nevekedő vízár a várost vésszel fenyegetné; ezen védgát szerkezése az előadott rajz szerint ebből áll: építtessék a part hosszán egy alapfal a partszínig quader kövekből, mellybe hat láb távolságra 1 négyszeg láb bő és 9 hüvelyk mély lyukak hagyassanak, ezekbe állíttatnak 12 hüvelykes fa oszlopok hátulról támasz gerendákkal megerősítvék, tetőbe pedig összekötvék, ezen oszlopok mellé helyeztetnek fal gyanánt 5-6 hüvelykes jól összevágott és gyalult fenyő szálak, mellyek a nevekedő vízárhoz képest emeltethetnek. E fa gát a vízelmenetel után elszedetik, és az e célra épült raktárakba hordatik. Buda felől is a védszer csak e lehet. Ezenkívül megemlíti, hogy Pestre nézve elkerülhetetlenül szükséges egy, a váczi töltés tájáról a külvárosok lapaján ásandó bő csatorna, kifolyásánál erős zsilippel ellátva, mellybe minden peczék, csatornák vezetendők lennének, hogy így a Duna és a város között közösülés elzárassék. Azon esetre, ha a Duna tartós ,agas állása miatt e csatorna ki nem ürülhetne, és a város pinczéibe berontással fenyegetne, merítő műkönyökkel vagy ezek nem létiben emberi kezekkel kellene kiürítni. A pesten keresztül vezető hajókázó csatorna létesítését, az ezzel egybekötött temérdek akadályok miatt a jámbor óhajtások közé számlálja.

A város előtti fa véd gátra, bár minő ajánlhatónak tetszenék is első tekintetre, azon megjegyzés tétetik, hogy

a, E védgátnak az lévén rendeltetése, hogy a két várost a jégmenti vízdagálytól oltalmazza, azon megtörténhető esetben ha a jégmentibe a pesti oldalnak dűlne, vagy az egész Duna általjában jéggel borítva lenne a fa gátba épen nincs az a biztosság mellyel a várost a víznek jeget nyomó, vagy feszítő ereje ellen oltalmazhatná; mert méltán kérdhetni: hol van e fa gátban azon ellenható erő, mellyel a jég kitörésének ellenállhatna.
b, Minthogy az érdemes író terve mellé semmiféle költségvetést nem kapcsolt, nem mutathatta ki, hogy mennyiben kerülne a két város előtt felállítandó fa gát, mi annál szükségesbnek látszik, mert bátor első tekintetre nem csak ajánlhatónak, hanem még kecsegtetőnek is tessék valamelly tervezet, de a költség ki számítás gyakran olly mennyiségű akadályokatgördít elő, mellyek eszméinket csaknem sikerülhetetlenné teszik."


18:00 Árvízi védekezőknek küldjük lazításképpen. Az utolsó kihagyhatatlan:










16:00 Újabb 1838-as árvíztáblát sikerült lokalizálni - nem fogjátok kitalálni hol - a Zsidó Múzeumban. A mai Magyar Nemzetben Köves Slomó rabbi utal rá, hogy az Óbudai zsinagóga faláról ebbe a múzeumba került a héber nyelvű (!) jeges-árvíz tábla. Sajnos nem kiállítási tárgy, így nehezebb lesz lefényképezni. Mindenesetre jó lenne, ha visszakerülhetne az eredeti helyére!


12:00 Esztergomi körkép apadás után - a Bazilika kupolájából. Esztergomban már apad, csupán néhány fáradt rendőrt látni, bár az utakon még sok a katonasági jármű. A városban nyugalom honol. Busszal körülbelül 20 perccel hosszabb a menetidő a forgalom, a vasút hiánya és a kerülőút miatt. A Prímás-szigeten mindössze a Mária Valéria hídra vezető út járható. A közeli Táti-öblözet tóvá változott, ami valószínűleg jelentősen csökkentette a Dunán levonuló árvíz nagyságát.

Esztergom, Prímás-sziget vízi szabadidőközpont

Szemben a párkányi mobilgát alumínium csíkja látható

Helembai-hegység és a Dunakanyar kapuja

A hídon egyelőre még csak gyalogosok közlekednek - bár a számuk alapján inkább csak rendőrök

A Táti-öblözet

Végülis...Esztergom :)

Osztálykirándulás

 
11:54 Százhalombatta. Római kori hid a Benta-patak felett...vagy benne. Kállai Tibor (top fényképészünk) képe :)



9:24 Schell Gergely ment egy kört Pakson fényképezőgéppel. Készített nekünk egy képes beszámolót Tolna megyéből, mely sajnos kívül esik a kerékpáros akciórádiuszomon. Továbbra is várjuk a képes árvízi beszámolókat Dél-Pest, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyéből!

Az Imsósi-erdő a töltésig vízben áll Paks és Dunakömlőd között

A magas lábakon álló paksi révház ablakát mossa az áradó folyó

Egy rövidebb szakaszon van csak látványos árvíz Pakson, a halászbárkák és az Árvíz utca környékén

Az új csónakház udvara már vízben áll az egyetlen ártéri lakóház szomszédjában

A Gárdonyi-kilátóból első rápillantásra nem igazán látszik, hogy rendkívül magas a Duna vízállása.

Az Árvíz utca egyetlen lakóházát védik homokzsákokkal

Rögtönzött vízmérce az elöntött új csónakház előtt

Külön köszönet a vízjelért!!!

7:14 Hírek Szigetmonostorról, szerencsére értelmesen elmagyarázva: szigetmonostor.hu

7:09 Kalmár Péter hívta fel a figyelmemet erre a képre. Vác vízilabdapálya



6:52 Gergő jelenti Paksról, egyelőre nincs munka önkénteseknek: 

Jó reggelt, ma reggel odamentem árvízi önkéntesnek Pakson a Katasztrófavédelemmel megbeszélt helyre. Három ember álldogált ott, azt mondták, nem tudják, mit tudnék én ott csinálni, de azért felírták a telefonszámom. Úgyhogy hazajöttem. Úgy tűnik, Tolnában az sem számít, hogy jön az árvíz.

Gergő

2013. Június 9. Vasárnap. Tetőzés napja a Dunakanyarban (Esztergom-Budapest)

23:16 Selmeczi Kovács Ádám, ahogy ígérte, küldött néhány légifelvételt az árvízről.

Több kép is van, azokat a saját oldalán lehet végignézni: fotoska.hu

A Vác FC-nek idén minden összejött...

Kisoroszi (szigetcsúcs)-Kismaros (Duna-rét) és Verőce

Kisoroszi és Dunabogdány + szigetcsúcs-fejlődés fázisok
  
Határ-sziget északi csúcs Vác és Verőce között

Táti öblözet, a távolban Esztergom és Párkány
   
Vác, Kompkötő-sziget


22:56 Rácz Gergely mai képei a Dunakanyarból:




22:00 Tetőzés-party Alsógödön. A Széchenyi csárda nyitva van még mindig.

Esti ügyelet a Széchenyi csárdában, Alsógödön

Szigetmonostoron valami történt...
 
Jó lenne, ha valaki Szigetmonostorról vagy Horányból elmesélné nekünk mi történt ott ma délután, a hírek ugyanis ellentmondásosak...

21:20 Azt a hírt kaptuk ma a parton, hogy Vácnál már apad a Duna!

19:15 A Duna által Zagyva-Lajta méretűre visszaduzzasztott Szilas-patak Káposztásmegyeren, a Megyeri útnál. Theseus mai képei:




18:22 Érd-Ófalu, viz alatt a Beliczay-sziget. Bár az egész viz alatt van, igy nézhetett ki valamikor... Kállai Tibor kifejezetten értékes képe.
 



Csepel-sziget és a tököli komp a battai téglagyár maradványával.



12:58 Tetőzés előtti csend Gödön és Sződligeten


Ma már hiába indultunk útnak lapátokkal, gumicsizmával és kesztyűvel felszerelve sehol sem volt ránk szükség. Felsőgödön teljesen üres a töltés, csupán néhány vízügyes járőrözött. Munkát nem kaptunk. 

Ellenyomó medencék munka közben Felsőgödön

Talajvízmérő szökőkút. Amikor a talajvíz magasabban van, mint a talaj.
 
Sződligeten a hivatásosok várják a tetőzést, önkéntesekre már nincsen szükség - hacsak valami nagy baj nem történik. Reméljük nem fog!

Japán katasztrófaturisták vadászrepülőgép makettel

Sződliget, kettes út


Alsógöd biztonságban van a magasparton, csupán a csónakházaknál és a Széchenyi csárádnál folyik védekezés. Várfal magasságú már a homokzsák-töltés, a fakadóvizeket és a magaspart tövében előbukkanó igen bővizű talajvízforrásokat szivattyúkkal juttatják vissza a mederbe. Szemben Szigetmonostor-Horányban szilárdan állnak a töltések.


Alsógöd-Horány rév

Szivattyúk munkában az alsógödi csónakháznál


8:08 Nepomuki Szent János, a vízenjárók, így az árvízi védekezésben dolgozók védőszentje.

Budapest, Víziváros. Corvin tér


7:56 Szent Flórián, védőszent árvizek ellen.

Ima árvíz idején.

Szent Flórián szobra Héderváron, a templom homlokzatán

7:28 Vízálláshelyzet ma reggel (index.hu mai táblázata kissé javítva hydroinfo.hu alapján)


6:53 A Parlagfűmentes Magyarországért felhívása árvízi védekezésre, Angyalföldön:

Kedves Barátaim! Kérem azokat az aktivistákat, illetve tagtársakat, akik az okf.hu-n már regisztrálták magukat, mint önkéntes segítők az árvízi védekezésnél, azok jelentkezzenek nálam (telefonon, illetve e-mailen). Ez azért szükséges, mert Harrach Tamás most beszélt a helyi védelmi bizottság vezetőjével, akinek nagy segítséget jelent, ha az Angyalföldi Fidesz által szervezett segítők listáját egyszerre adjuk le. Akik esetleg nem jelentkeztek be, de szeretnének részt venni a munkálatokban, azok rajtunk keresztül is megtehetik. Az évezred áradásának tetőzése vasárnap este és hétfő dél között várható Angyalföldön. A kritikus pontok az Árpád-híd és a Rákos patak torkolatáig tartó partszakasz. Ha bármi esemény történik, azonnal jelentkezünk. Segítségeteket várva!

Tisztelettel: Pete Tamás 30/5200729
  
5:49 "Nem koránkelő, hanem későnfekvő fotós" rovat.

Kállai Tibor - Érd-Ófalu



0:01 Szabó Páltól kaptuk a hírt éjfélkor:  

Szombat este lezárta a rendőrség a Népfürdő utcát a Cserhalom u. és az Árpád-híd között!


  
2013. Június 8. Szombat. Medárd napja.

A szombati nap utolsó képeit Starck Lászlótól kaptuk, aki Lágymányoson fotózott (és a Dunai Szigetek facebook oldalára töltötte fel további képeit!):


Bence zebegényi és nagymarosi beszámolója a szombati napról.

Ahogyan szinte mindenki, úgy én is (Bence) jelentkeztem önkéntesnek a falunkban, hétvégére. Azt mondták, hogy legfeljebb szombat este lehet valami, remélhetőleg addig nincs rám szükség.
Szombat reggel mégis csörgött a telefon, elindultam hát zsákolni. Kenuzás is lett belőle, de a Napraforgó utca alsó részén végül a víz győzőtt. Ezt a helyet a visszaduzzadt patak és a Duna egyszerre éri.

Zebegényben szombat délutántól 1 igazi kritikus pont maradt: a "Héthíd" (hétlyukú, vasúti híd) alatt, a visszaduzzadt patak eléri a kertek alját és néhány házat, amit ilyen "kertekaljára" építettek. Itt egész nap szivattyúztak, de este hétkor bedőlt a zsákokból emelt gátacska, így itt vacsora helyett még kicsit pakolászott a fél falu (erről még nincs képem, csak a helyszínről, egy pár napos fotóm igen):
 


Mi történt délután?

Az asszonyok zsákoltak a játszótérnél. Ezt jól kitalálták az illetékesek, mert így nem kellett külön gyermekmegőrzést szervezni. Minden rosszban van valami jó, macskakaka mentes homokozó!

A legtrendibb extrémsport 2013-ban: zsákos kishaszonjármű-platón, lehetőleg állva utazni a haverokkal (Nagymaroson szinte kötelező...) A főtéren eddig ér a víz:
 

A főúton a hajótelep utáni S-kanyarban elég megdöbbentő a látvány (Laci kb. 190 cm):


22:35 Selymes Nóra beszámolója a Váci árvízvédelmi munkálatokról:

Vácon a helyzet nyugodt, úgy tűnik, a védművek kitartanak. A tűzoltók, a katasztrófavédők és a lakosság megfeszített erővel, de nyugodt hangulatban együtt dolgoznak. A helyzet a 2002-es és a 2006-os árvízhez hasonlít, a tetőzés előtt – bár magasabb a víz – semmi rendkívüli helyzet nincs. A homokot postásautótól kezdve a halászcsónakig mindennel és bármivel hordják a szükséges helyekre. Sokan segítenek étellel, süteménnyel. A tűzoltók és a katasztrófavédők vagy nem pihennek, vagy több példány van belőlük, mert éjjel-nappal kint vannak a gáton! Békés megyéből öt busszal jöttek rendőrtiszti főiskolások és sok más helyről is jönnek az önkéntesek. Mindenkinek köszönjük!




21:02 Rácz Gergely mai képei, ezek most nem Tahitótfaluból.

Visegrádi árvízhelyzet a hegyoldalból
 
19:45 Érd-Ófalu Beliczay-ház, a jelen pillanatban elöntött érdi sziget névadója.

Érd-Ófaluban nincs veszély, ez a 1942-épült és a 60-as évek elején jelentősen megemelt gátnak köszönhető. Néhány éve leaszfaltozták, igy felázás esetén is járható. Érdekes, hogy ez csak Bp. határáig tart, a nagytétényi önkormányzat nem csináltatta meg a saját szakaszán !
A hatóságok nem engednek a gátra senkit, ami furcsa, ez eddig sosem volt... Látszatintézkedés ?!! - Kállai Tibor, Érdről.

Nem biztos, hogy látszatintézkedés, egy felázott töltésen a legkisebb nyomás is megindíthat vízáramlást a töltés testben. Gödön is lezárták a töltést a kerékpárforgalom előtt - SzVD.
 


18:49 Az árvízi védekezés összehangolásáról.

Még reggel jelentkeztem a Gödi Önkormányzat által létesített telefonszámon árvízvédelmi önkéntes munkára. Felírták a számomat és a nevemet. Gondoltam nem várom meg míg felhívnak, lekerékpároztam délelőtt a felsőgödi töltésre segíteni. Majd lementem délután is. A munkának az eső vetett véget, a munkafelügyelő szélnek eresztette a társaságot. Ekkor csörgött a telefonom, és keresett egy hölgy az önkormányzattól, hogy sürgősen menni kellene védekezni. Hová? - A felsőgödi töltéshez. Soha nem értem oda sehová ilyen gyorsan, de bárkit is kérdeztem nem tudtak semmiféle sürgős esetről. Így festett az aznapi munkánk, mielőtt tökéletesen bőrig áztunk hazafelé:

Sajnos szivárog
 
Több és magasabb ellenyomó medencére van szükség

Ma délután is sokan segítettek a homokzsák-pakolóknak. Volt egy 12 éves-forma srác, aki biciklivel érkezett és szendvicseket hozott egy hátizsákban. Mivel csak néhányan kértek hozzátette, hogy van hozzá pirosarany is! Egy másik néni haragosan szólt ránk, hogy ne dobáljuk el a műanyag poharakat a gáton. Gondoltam ez is egy igen harcos környezetvédő, de aztán hozzátette a néni, hogy neki odahaza már nagyon kevés pohara van és hozna holnap is kávét, úgyhogy vigyázzunk a poharakra! Érdemes a legnagyobb munka közben is odafigyelni ezekre a kedves emberekre, és mosolyogva fogadjuk el akár a harmadik szendvicset is tőlük!

18:42 Most.

Kállai Tibor képe a Margit-híd tövéből

   


16:22 Márki Zsolt helyzetjelentése az Angyali-szigetről:

Csend és béke van. Ahogy írtad, ott soha nincs árvíz, amit mi is tapasztaltunk. 1 méteren belül van a vízállás ingadozás évre vetítve. Tegnap reggel 148 cm-en állt, ami átlagosnak számít. Kényelmesen ki lehet szállni a csónakból. Kb. 195 cm fölött "hágná" meg a Duna a parti betonunkat és lépne ki az alsó füves részre.


7:41  Egy szeg miatt a patkó elveszett
 
A patkó miatt a ló elveszett
A ló miatt a csata elveszett
A csata miatt az ország elveszett
Verd be jól azt a patkószeget! 

Hétvégén aki teheti segítsen az árvízi védekezésben!


https://www.facebook.com/Arviz2013Osszefogas/app_180932662070729

Önkénteseket várnak:

Báta:

Önkénteseket várnak homokzsákolásra. Jelentkezni lehet Mizsák Dominikánál: 0630-543-2350

Baja:

Baján tegnap tették közzé a felhívást. Az önkéntesek munkájára elsősorban fél 9 és 17 óra között számítanak, lapátot, kesztyűt vinni kell. A +36 79 886 311-es telefonszámon vagy a városháza 43. számú irodájában lehet jelentkezni. (baon.hu)

Paks: 

Önkénteseket várnak homokzsákolásra.
Jelentkezni lehet Mizsák Dominikánál: 0630-543-2350

Solt:

Solt térségébe  ÖNKÉNTESEKET várnak.
Mielőtt elindultok érdeklődjetek Karácsony Mihálynál a 0620-368-3371-es számon.

Önkéntesek regisztráció a katasztrófavédelem oldalán is: http://bacs.katasztrofavedelem.hu/modules/reg/reg_index.php?eid=3

Dunaföldvár: 

Önkénteseket várnak homokzsákolásra.
Jelentkezni lehet Mizsák Dominikánál: 0630-543-2350

Budapest - Római Part: 

Királyok útja, Pozsonyi út sarkán található a bázis, itt lehet jelentkezni a helyszínen önkéntes munkára.

Védelmi és Közbiztonsági Iroda információs száma: 06-1-250-0606

Újpest:

Az alábbi e-mail címen lehet regisztrálni, név, telefonszám, e-mail cím megadásával: arviz@ujpest.hu

Dagály Strand: 

Éjjel-nappal várják az önkénteseket, hétfőig. Innivalót, szendvicset biztosítanak, viszont esőkabátot, kesztyűt vigyetek. Fizikai munka, lapátolás, zsákolás, adogatás, hajtogatás, gátpakolás és jó hangulat garantált! Regisztrálni már nem kell, csak a nevedet írják fel egy papírra.

VI. ker.:

A hatodik kerület ugyan közvetlenül nem érintett az árvízi védekezésben, de a terézvárosi önkormányzat is toboroz önkénteseket. Azoknak a kerületi lakosoknak a jelentkezését várják, akik szeretnének részt venni a katasztrófahelyzet elhárításában.
Jelentkezni Gerencsér Barnabás közbiztonsági referensnél lehet 8.00-16.00 között az alábbi elérhetőségeken.
Tel: 06/70 380-4948

Csepel-sziget: 

Önkéntesek jelentkezését várja a Vizek Őre Vízi-mentő Egyesület a Csepel-szigeti védekezéshez.
Jelentkezni: info@vizekore.hu e-mail címen, illetve információt a 0670/315-3524 számon lehet kérni lehetőleg 7:00-22:00 óra között.
Az e-mailes jelentkezésbe kérünk személyes adatokat, illetve azt, hogy az önkéntes milyen katasztrófavédelemhez, elsősegélyhez kötődő kompetenciákkal rendelkezik. Szükséges még leírni, hogy a jelentkező mikor tud a Csapat rendelkezésére állni.

Lakihegy:

Szigetszentmiklós-Lakihegy-re a Lagúna utcába várnak önkénteseket. Ma este önti el az utcát a Duna de még sehol nem állunk a homokzsákolással, holnap nap folyamán olyan bokáig érő vízre kell számítani. A gátépítésbe nem kell a segítség csak a homokzsákok töltésére.

Szigetmonostor:

hivatal@szigetmonostor.hu

Szentendre:

Köszönjük együttműködésüket, a munkaerő regisztrációt a 06 20 348-4538-as telefonszámon tudja megtenni.
Minden jelentkező segítségét köszönettel fogadjuk a Szabadkai út 9. szám alatt a Vsz Zrt. telephelyén, egész hétvégén 0-24-ig. Kérjük, amennyiben megoldható esőkabátot, gumicsizmát és lapátot hozzon magával.
Szentendre, 2013. június 7.
Tisztelettel: Zeller András Ügyfélszolgálat vezető

Önkéntesnek jelentkezni a Városi Ügyfélszolgálat elérhetőségein, valamint telefonon éjjel-nappal!
Cím: Dunakorzó 18.
Telefon: (26) 300-407
E-mail: ugyfelszolgalat@szentendre.hu
 
Göd:

Az önkéntes felajánlásokat – eszköz, élelmiszer, technikai eszközök, valamint munkaerő – a Polgármesteri Hivatal 06 27 530 064-es és a 06 80 890 089-es zöldszámon várják, nagyon!

Leányfalu:

Önkénteseket várnak az Útonálló vendéglőnél! Info: Hock Adrienn 06 70 771 3468

Sződliget:

Önkénteseket, felajánlásokat várnak. Árvízvédelmi töltés építéséhez jelentkezni lehet:
Személyesen: Polgármesteri Hivatal, Szent István u. 34-36.
Telefonon: 27/590-236, 27/590-095
20/918-6406 polgármester
20/918-8516 műszaki ügyintéző

e-mailben:
polgarmester@szodliget.hu
jegyzo@szodliget.hu
muszak@szodliget.hu

Tahitótfalu:

Csütörtök reggel 8 óra. Készenléti szolgálat és járőrszolgálat. Jelentkezés csütörtök reggel 8 óra, Községháza, Kolek Zsolt közterületfelügyelőnél (30/380 6879), és Szabados-Molnár István falugondnoknál (30/289 6966).
Homokzsákolásra a TSZ udvarral szembeni területen napközben folyamatosan várjuk a segítőket.

Vác:

Dudás István - koordinátor +36-30-962-3379

Városháza - Zöldszám: +36-80-890-020

Sas Ferencné - felajánlások fogadása +36-27-513-419; +36-30-953-2206

Dunabogdány:

Dunabogdány Község Önkormányzata várja az önkéntesek jelentkezését a homokzsákok töltésére. Kérjük, lapátot hozzanak magukkal!

Helyszínek:
Ipartelep, Hock Rezső gépműhelye előtti terület
Hajó utca, Posta melletti parkoló

Kisoroszi: 

Jelentkezni lehet az önkormányzatnál 06-26/392-015 számon, vagy email-en: hivatal@kisoroszi.hu valamint szabo.moni75@gmail.com

Verőce: 

Egész nap várják az önkénteseket a Polgármesteri Hivatalban. További információ 0627-350-033-as számon kérhető.

Visegrád:

Továbbra is várjuk az önkéntesek segítségét a 11-es út mellett, a Platán soron, a nagyparkolóban, a Honti Panziónál, illetve bárhol a védvonal mentén!

Tájékoztató minden nap reggel 8 és 9 óra, valamint 13 és 14 óra között, a CBA előtt, valamint jelentkezés egész nap a három fő védekezési ponton (a Rév utcában, a Platán soron és a Honti Panzió előtt ). Várhatóan a védekezési munkák június 10-éig tartanak. További információ: Grósz Gábor 30/342-9677

Szabó Judit felajánlotta, hogy szívesen vállal gyermekfelügyeletet a védekezési munkálatok idején. Címe: Fő utca 24. Telefonszáma: 30/639-2969

Nagymaros:  

Önkénteseket várnak a Panoráma parkolóban, illetve a Dám mellett.
24 órás ügyeletet:
27/595-118; 70/9677-889
 
Pilismarót: 
 
Folyik a homokzsákok töltése. Az önkénteseket a Duna-partra várják. 
 
Szob: 

Szobra várnak önkénteseket! Munkára a védekezéshez jelentkezni a Rév utca (és a belőle nyíló utcák: Sport, Park, és Széchényi sétány), a Táncsics utca és a Duna utca védekezéssel érintett pontjain, vagy a 06-70/373-7969 és a 06-30/951-3319-es telefonszámokon.
 
Neszmély: 
 
Jelentkezni Munczer Istvánnál lehet, elérhetősége: 06-30-940-7273
 
Dunaalmás:

Ma estére (péntek) önkénteseket várnak Dunaalmásba a Közép-Európai Gázterminálhoz (10-es főút). Érd: 06-20-488-2600-ás számon.

Dunaalmáson a KEG ZRt.-t hamarosan körbezárja a víz, segítséget nem kapnak egyik közeli önkormányzattól sem, az ott dolgozók, ill. hozzátartozóik zsákolnak a nap 24 órájában. Van egy mobilgátjuk, ami kb. 60-70 cm magas vizet bír el, most 30 cm a víz magassága.
Több helyen betör a víz, jelenleg tizenöten vannak csak, de reggel óta megállás nélkül dolgoznak, és már nagyon fáradtak. Éjszakára is kellene 15 ember, és még csak most jön a legkritikusabb időszak. Megosztásokkal már próbálkoztunk, pár ember sietett csak a segítségükre.
Segítsünk!

Ref. Templom melletti árvízvédelmi munkálatokhoz várják a bátor, önfeláldozó jelentkezőket! Fizetség megbecsülés. Szendvics, víz, szeretet biztosított. Jelentkezni a helyszínen lehet.

Almásfüzitő: 

Jelentkezni a Polgármesteri Hivatal titkárságvezetőjénél Juhászné Vízi Erika 06-30-842-6987 illetve a 06-34-348-251-es telefonszámokon polghiv@almasfuzito.hu e-mail címen lehet. Cím: 2931 Almásfüzitő, Petőfi tér 2.

Érdeklődés a helyszíni munkákról, egyéb tájékoztatás kérése az önkormányzattól 06304348251.

Gönyű:

Önkénteseket várnak: Bárki aki tud segíteni keresse: LENCSE GÉZÁNÉT a 20/368-4570-es számon. A polg. Hivatal száma 353-143.
Az 1-es utat lezárták, tehát csak pályán lehet megközelíteni Nagyszentjános felől.
 
Győr:

Jelentkezni lehet: 06-96-515-729; 06-96-529-539
Győr, Nagysándor József utca 31. - ETO Park
Online regisztráció: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
gyor.katasztrofavedelem.huÖnkéntesek koordinálása:

Infó: Borsi Róbert, telefon: 70/205-8021, E-mail: kapcsolat@borsirobert.hu
 
Vámosszabadi:  
  
Önkénteseket várnak! Polgármesteri Hivatal 24 órás ügyeleti rendet tart, kérdéseik esetén az 560-200-as telefonszámon érdeklődhetnek. Forduljanak bizalommal a Polgárőrséghez is, a 20/ 214 47 33 - as telefonszámon!

Önkénteseket várnak a vámosszabadi hídnál lévő gát megerősítésére.Cím: 9061 Vámosszabadi, Szabadi u. 57.

Telefon: 06-96-560-202

Kunsziget:

Homokzsákok rakodásához. Aki segíteni tud, kérjük, hívja a következő telefonszámokat: Bakos Róbert 30/445-32-66, Lendvai Ivánné 30/226-97-30.

Jelentkezni lehet még 06-96-576-053 illetve 06-20-253-9086-os számon lehet.
 
Ásványráró: 

Jelezzék elérhetőségüket az Önkormányzat részére (96/576-053; 20/2539086), hogy vészhelyzet esetén a lehető leggördülékenyebben lehessen a védekezési feladatokat ellátni.

13:12 Holnap tetőzik a Duna előreláthatólag Vácott és Budapesten, rekordszinten!

Budapest LNV+26 cm

Vác: LNV+25 cm


12:45 Gödön déltájban sikerült lokalizálnunk két buzgárt! 

Reggel kerékpárral elindultam fényképezni az árvizet, de csak Felsőgödig jutottam, ahol nekitámasztottam a biciklit a kerítésnek és homokzsákot ragadtam. Ekkor még alig tucatnyian voltunk, köztük végzett építészek és vízépítő hallgatók a BME-ről.  Később sokan jöttek helyiek, dunakesziek. Nem volt ritka, hogy gyerekek rakták a homokzsákot! Kamaszlányok álltak meg a kerépárúton és kérdés nélkül segítettek homokzsákot pakolni. Befutott aztán a keletről érkezett segítség, rendőrök Szabolcsól és Borsodból, akik saját elmondásuk szerint addig maradnak, amíg szükség van rájuk. Jött élelem a közeli rétesházból, hoztak tonnányi kenyeret, kolbászt, párizsit Fótról, mindig van ásványvíz a dolgozók számára! Aki csak fényképezni menne a Duna partjára, a biztonság kedvéért vigyen magával kesztyűt és gumicsizmát, ne ezen múljon, ha esetleg mégis kedvet kapna a munkához! Töltésre fel!

Ellennyomó medencék és lokalizált buzgárok

Igen veszélyes, ha a szivárgó vízzel finomszemcsés üledék is érkezik. Ilyenkor a buzgárt körül kell bástyázni!

Erősítés keletről

Szivárgó vizek a töltés tövében

A Duna még egy métert jöhet, utána baj van
 
Mikor hazakerekeztem ebédelni már százak dolgoztak a töltésen!

Délután folytatjuk a munkát!

12:36 Gál Csaba képe: Nagytétény-Dunatelepen is pakolják a homokzsákokat!



12:35 A koránkelő fényképészek sorozatunkhoz :) Szabó Pál reggel hatos képe A Schlachta Margit rakpartról



7:22 Légifelvétel az áradó Dunáról (origo.hu)


7:07 "Koránkelő fényképészek" rovat: Kállai Tibor képe hajnali öt órakor.



2013. Június 7. Péntek.


Theseus szombaton beérkezett pénteki képei:

Pihen a komp, kikötötték...

Megtelt

Lassan betelik a hajóállomás fala árvíztáblákkal


21:20 Rácz Gergely mai képei.



18:30 MEGTALÁLTUK MAGYARORSZÁG EGYETLEN DUNA-SZAKASZÁT, AHOL IDÉN IS ELMARAD AZ ÁRVÍZ!

Jelenleg két emeletnyi a különbség a Ráckevei-Duna és a Nagy-Duna vízállása között!

Miután elérte a 650 cm-t a budapesti vízállás daruszerkezettel betétgerendákat eresztettek a zsilipkamra elé, így jelenleg szünetel az átlagosan másodpercenként 17-23 köbméter friss víz betáplálása. Emiatt a Ráckevei-Dunán megállt a vízáramlás, a felső szakasz enyhén apadt.

 


Szintkülönbség péntek este: 650 cm.



Jelenleg szünetel a betáplálás a Ráckevei- Dunára tóra.

  


A lebegtetett hordaléknak még nem volt ideje kiülepedni.
  

Eközben a főágban. Háttérben a Kvassay-zsilip.

 
A zsilipkamra jelenleg ellennyomó medenceként funkcionál - vízzel van feltöltve.
  


18:05 Tenger Dunakeszitől délre. Gyenes Márton képe



17:16 Kőérberki-patak a Savoya-park mögött, Kállai Tibor képe:




12:40 Érd-Ófalu, Beliczay ház, Kállai Tibor képe:




12:00 Budafok, Vasmacska terasz és yacht kikötő, Kállai Tibor képe:





10:10 Rácz Gergely: Az alábbi oldalon interjúk, helyzetjelentések olvashatóak a környék településeiről folyamatosan: http://www.danubia-televizio.hu
Tegnap este mondta Tahitótfalu polgármestere, hogy Tahi és Leányfalu közötti részen, a 11-est 1.8 méter vízoszlop elől kell megvédeni (homokzsákokkal, lehetetlen feladatnak tűnik).

Kicsit gyorsabban emelkedik a vízszint, a tetőzést is későbbre mondják.




2013. Június 6. Csütörtök. 

Tóth Dorottya esti képe Szentendréről:



22:34 Hajdú Dániel jelenti Horányból: Ma este 8 órakor fotóztam ezeket Horányban a gödi révnél.

A Délutáni nagy esők után köd üli meg a Dunát. Horánnyal szemben a ködön túl pedig ott van Göd. 

Töltés Horánytól északra

Töltésút a révállomástól délre

A horányi révállomás


22:20 Így nézett ki ma délután a Luppa-sziget. Alt Tibor képe.



22:15 Rengeteg homokzsák. Rácz Gergely mai képei Tahitótfaluból




21:11 Ma, folyó hó 6-án újabb rekord dőlt meg!!! 

A Dunai Szigetek blogot 2010. október hónapban 26434 olvasó látogatta meg, ezt a látogatottságot már most a hónap hatodik napján délután öt órakor meghaladtuk!

21:00 Önkénteseket keresnek a Dunakanyarba!

Forrás: https://www.facebook.com/Arviz2013Osszefogas
Komárom Esztergom Megye
Telefon: 06 34 512 079, Zöld szám: 06 80 205-500
www.dunakanyar.hu

Dunakeszi: muszak@dunakeszi.hu
Polgármesteri Hivatal: 06-27/542-845; 06-70/376-54-25
www.dunakeszi.hu/hirek/kozelet/0_1905_LAKOSSAGI-TAJEKOZTATo.html

Göd: 20/379-9198
Polgármesteri Hivatal 06 27 530 064; 06 80 890 089
http://www.god.hu/hirek/hirek/?newswf2_id=42792

Sződliget:Polgármesteri Hivatal, Szent István u. 34-36.
Telefon: 27/590-236, 27/590-095, 20/918-6406 polgármester, 20/918-8516 műszaki ügyintéző
e-mailben:polgarmester@szodliget.hu, jegyzo@szodliget.hu, muszak@szodliget.hu.
http://www.szodliget.hu/

Vác:
közbiztonsági referens +36-30-297-3096
www.vac.hu

Általános Árvízhelyzeti Zöldszám: 06 80 205-500


20:44 Ivóvízkút lábát nyaldossa az ár Dunakeszin. Gyenes Márton olvasónk Dunakeszin "fullos dunai panorámájú" ingatlannal rendelkezik, innen figyeli fényképezőgépével mi történik a Dunán. Az ár pedig komótosan, lépcsőről-lépcsőre ballag fel a bejárathoz.

2013. 06.05. Szerda 11:42

2013. 06.05. Szerda 19:30

2013. 06.06. Csütörtök 7:00

2013. 06.06. Csütörtök 14:15

2013. 06.06. Csütörtök 19:00

2013. 06.07. Péntek 9:50

2013. 06.07. Péntek 19:13

2013. 06.08. Szombat 7:38

2013. 06.08. Szombat 12:25

2013. 06.08. Szombat 20:08

2013. 06.09. Vasárnap 7:53

2013. 06.09. Vasárnap 11:44

2013. 06.09. Vasárnap 20:04


20:35 Vízi kalandpark Felsőgöd és Sződliget között. (Fényképezte Fülöp Gergely, további képek itt!)



17:30 Megszereltem a linzi (Felső-Ausztria) árvíztáblát.

Itt nem volt "akkora" özönvíz, mint Passauban. Linz város történelmében a legnagyobb árvíz 1501. augusztus 16-án vonult le, közel 11 méter magas vízállással. A második legnagyobb áradás ettől jelentősen elmaradt, 1954 július 11-én 962 centiméteren tetőzött. A mostani árvíz ennél is alacsonyabban tetőzött, valószínűleg még az 1787-es ár szintjét (vízszint adatot nem találtam hozzá) sem érte el. A Duna 2013. június 4-én reggel 4 órakor 930 centiméterrel tetőzött. A kőművesek ezen a falon nem fogják tudni felszerelni az új táblát a sorba, valamivel lejjebb kell majd helyet keresniük neki.



17:19 Nagytétényben is üdvözli az ősi meder a régenlátott Dunát. - KT fényképe




15:15 Szent Erzsébet szobra a Szent Erzsébet sétányon, Vácott (Fénykép: Kósa Erika eredeti)



14:49 A Manda.blog.hu közzétett egy rövidfilmet az 1965-ös árvízről, melyről érintőlegesen már itt a blogon is volt szó.



14:33 Százhalombatta-Dunafüred Sánc utca. Nagy László képe (és a többi: facebook)



11:13 Új előrejelzések szerint semmi kétség: rekordárvíz lesz az idei.

Várható tetőzés Budapest 2013.06.10 7:00 LNV+26 cm!!!



Várható tetőzés Vác 2013.06.10 7:00 LNV+24 cm!!!



11:00 Váci árvíztábla, 1775. február 16. Ez volt az a jeges árvíz amelyik letarolta a Fürdő-szigetet Pesten és elpusztította Vác alacsonyabban fekvő, déli külvárosát, a Burgundiát. (forrás: Tragor Ignác Múzeum, facebook)



10:58 Beliczay-sziget víz alatt, Érd-Ófalu. KT képe.



8:47 Bence reggeli képe Zebegényből, a sziget sehol.



8:46 Tóth Tamás ma is meglátogatta a Budai alsó rakpartot,

a Műegyetem előtt: http://instantvilag.blogspot.hu/2013/06/a-budai-also-rakpart-es-viz-ii.html


7:33 Alsógöd hajnalban.


Vácott reggel 7-kor mért 570 centiméteres vízállásnál (LNV: 767 cm, 2006. 04.04.)


A HM csapatpihenő töltésén kúszik fel az ár a Bartók Béla út végén

A Duna kinyújtotta a karját a Feneketlen tó irányába

Már csupán ennyit kell emelkednie, hogy belefolyhasson a tóba. Délutánra meglesz

Árvízi készültség a töltésen. ha esetleg szivattyúzni kellene az Ilka-patakot

Sétány víz alatt a Jávorka Sándor utca végében

Az Alsógödi Strandon már kilépett a partra a víz

Alsógödön a magaspart miatt kevés védendő épületek egyike: Széchenyi (Ödön) csárda. Így készült!

2013. Június 5. Szerda



22:05 Rácz Gergely újabb képei a tahitótfalusi eseményeket foglalják össze: http://indafoto.hu/raczger/arviz_2013_juniusa/page/1



21:01 Vízben állnak a Megyeri híd parti pillérei is, reggelre az ültetett nyárfacsemetéket már elöntötte a medrét elhagyó folyó. Lassan a kettes út is veszélybe kerül. A Fortepan.hu ismét jó szolgálatot tett, íme ugyanaz a terület az autók alapján az 1956-os jeges árvíz idején.



18:00 Folyik be a víz a Margít híd HÉV állomás alagútjába!! Egyfelől az állomás végén lévő lépcsőn zubog le a Duna, ahol egy néni várja. Homokzsákok terelik a folyót a sínek közé. A víz azonban átszökik a repedéseken, a fal melletti vályúban csorog az utasok közé. Valószínűleg itt már nem fog sokáig járni a HÉV.



Először azt hittem az esővíz csurgott be csupán, azonban a kövekre lépve a repedéseken szivárog elő a víz. Mintha a Duna alulról támadna.


12:00 Kicvác, Selymes Nóra képe:



Ma kaptuk Tóth Tamástól: Videó a Budai alsó rakpartról: http://instantvilag.blogspot.hu/2013/06/a-budai-also-rakpart-es-viz.html

12:00 Bezárt a Népsziget, az utolsó lekapcsolta a villanyt délben. 

Víznyelő

Mint hangyák a fán - székek az emeleti folyosókon

Hívatlan vendég benézett a kapun

Kilátás

11:30 Bereczkyné Saci képei Verőcéről és Nagymarosról

Kezdetleges - de hasznos - árvízi jel

Igazi és beton homokzsák-emlékmű Nagymaroson

Sólyom-sziget víz alatt


9:17 Ma délben lezárják a Népsziget XIII. Kerületi részét. A sziget elhagyásának időpontja 2013. 06.05. 12:00 óra, ugyanekkor kapcsolják ki az összes közművet.
Információ: Észak-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltég.
1135 Budapest Zsinór utca 8-12. Tel: 06-20/401-3983
e-mail: eszakpest@tuzoltosagbp.hu

7:30 Kránicz Lajos: Reggel Gönyűn



5:57 Esztergom 1965.

Márkus Péter ajánlotta figyelmünkbe. További remek képek itt!




2013. Június 4. kedd
Tetőzött a Duna Passauban, előzetes hírek szerint 1280 centiméteren, ami 60 centiméterrel haladta meg az 1954-es árvizet. Az 1501. évi árvíz magasságáról megoszlanak a vélemények, lehetett hallani 13 méter fölötti éréket és 1222 centimétert is. Ezen a képen valahol a kettő között ábrázolták a vízállást. Ha minden igaz, hamarosan festhetik ide az új árvízi jelet a bajorok.



22:02 A Duna elárasztotta a Zebegényi-szigetet. Bence ma esti képei Zebegényből:

Esőre áll a Dunakanyarban

Fák jelzik csupán a szigetet Zebegényben

A parti sétány járhatatlan

Teljesen víz alatt a Zebegényi-sziget

22:00 Szabó Pál képei Angyalföldről

A Dagály fürdő és a Duna között ezekben a percekben kerül víz alá a parti földút. Este 8-kor még azért néhányan végigsétáltak rajta.

A Margit-szigeten nagy sóderhalmok a Hajós Alfréd uszodánál, mellette rendőrautó, ugyanígy rendőrautó a Margit-sziget északi csúcsánál, tényleg nincs autós behajtás. Várhatóan a Margit-szigeten holnap kezdődik a védekezés.

Este még zavartalan volt a hajózás a Dunán, mind kirándulóhajókat, mind teherszállító hajókat lehetett látni. (Volt olyan hír, hogy a hajózást leállítják)

A fotóim du. 6 óra után készültek, a visszaduzzasztott Rákos-patak torkolatánál.

Árpád híd és a Margit-sziget északi csúcsa (Valahol itt állt a Fürdő-sziget)

Rákos-patak torkolat


20:11 Theseus képei az Északi összekötő vasúti hídról:

Az elsőket a Népszigeten lőttem a Palotai-szigetről. Sajnos eléggé esőre állt az idő, így kb. semmi jó fény nem volt.

Aztán a vasúti hídról csináltam még néhány képet a Dunáról és az Aranyhegyi patak torkolatáról, de akkor már elég szépen esett az eső, így a Római partot ma kihagytam.

A Palotai-szigetnél remélhetőleg az árvíz elegyengeti a tájsebeket és a sittlerakót
  
  
A visszaduzzasztott Aranyhegyi-patak
 

14:16 Rácz Gergely helyzetjelentése a Szentendrei-sziget környékéről: 

Visegrád: Itt ugye csak egy részén van gát, majdnem a Nagymarosi révig, onnantól kezdve a Salamon toronyig végig fel kell építeni homokzsákokból egy gátat, előrejelzése alapján ott fél-egy méteres vízoszlopot kellene megtartania. 2006-ban is rezgett a léc, most elképzelni sem tudom mi lesz.

Dunabogdány: Itt is a falu egy része veszélyeztetve van, nem csak azok a házak, amik a Duna közelében vannak. Itt is probléma az, hogy a csatornarendszeren keresztül a falu közepénél fogva is eláraszthatja a falut a víz.

Tahitótfalu: Tahi oldalán főleg csak a 11-es főút, Duna felőli oldalán fogja veszélyeztetni a házakat, de nem mindenhol. A problémásabb helyzett az Tótfalu, a sziget. Ugyan van gát, de ha ott áttörne, akkor a falu egy részén 2-3 méteres víz lenne.

Leányfalu: Itt is főút Duna felőli oldalán lévő házakat veszélyeztetheti, esetleg egy-két alacsonyabban fekvő résznél a 11-esig kijöhet a víz.


+1 Kisoroszi: A település biztosan minden oldalról el lesz zárva, csak vízen vagy levegőben lehet majd megközelíteni.


Na igazából, csak Visegrádról akartam írni, de már belejöttem, Szentendrét azért nem írom, mert arról mindenhol lehet olvasni. Itt Tahitótfaluban is már nagyban készülődnek, költöznek ki az emberek, pedig csak jövő hét hétfő hajnalban fog tetőzni, hosszú hét lesz.


10:30 Nagymaros felbolydult méhkashoz hasonlít. 

Ami nem is csoda, hiszen még nem készült el az árvízvédelmi fal! Ez komoly probléma ugyanis, 107,34 méteres abszolút koronaszintjével ezt az árvizet meg tudná fogni. A legfrissebb nagymarosi előrejelzések új LNV-t prognosztizálnak, 730 centiméteres értékkel (jelenlegi vízállás 470 cm/714 cm LNV, 2006). Az árvízvédelmi falat és az árvízi kapukat jelenleg is gyorsított ütemben betonozzák és szerelik.


A parti vendéglátóipari létesítmények evakuálása most is zajlik, a Maros étterem teljesen üres, ablaktalan, a székeket a tetőre menekítették. A kerékpárút víz alatt van, a parti hekkes és fagyizó ma már biztosan nem nyit ki.




A parton rengeteg közmunkást látni, akik még mindig a homokra és a zsákokra várnak. Közben a Hunyadi sétány déli részén a munkagépek az utolsó simításokat végzik, úgy, hogy a folyó lassan elborítja a partot. Nagymaroson körülbelül a Selmecbánya utcától dél felé fokozatosan lejt a térszín. Ott még négy-öt lépcső is kilátszik a vízből, míg a Magyar utcától délre alig hiányzik pár centi.

 
A Fő tér Dunai részén a Közép-Duna-völgyi vízügyi Igazgatóság emberei pótvízmércét szerelnek. Az oszlopra rögzített lapvízmérce optimista, 748 cm a legmagasabb érték rajta, ami 106,9 méter tengerszint feletti magasságot jelent és 34 centiméterrel magasabb a 2006. áprilisi árvízszintnél. Úgy készülnek, hogy az árvíz mindenképpen meg fogja haladni az LNV-t.


Már csak a csónakot várják, hogy az alábbi műszerrel megkezdhessék a mederszelvényezést, vízsebesség és vízhozammérést.



Nagymaroson, Váccal összehasonlítva sokkal kézzelfoghatóbb közelségben van az árvíz. Az utolsó erőfeszítéseket végzik a városban.


10:00 Kismaroson a Duna birtokba vette egykori medrét, újra víz öleli körül a Duna-Réti-szigetet a kerékpárút mellett!


9:30 Megvan az árvíz első magyarországi áldozata. 

Bagi Tibor, berkenyei diák ellenőrző könyvét Vácott halásztam ki a Dunából. A tulajdonos - amennyiben igényt tart még rá - vegye fel velem a kapcsolatot! :)



9:00 Vácott lassan pakolnak a parton. Reggeli vízállás 510 cm/767 cm (LNV, 2006)

A csatornázási művek emberei ellenőrzést végeznek a József Attila és Ady Endre sétányon, melyet ma már árvízvédelmi terület feliratú kordonokkal zártak le. A dunaparton jelenleg közmunkások kaszálják a füvet, éppen időben, hiszen a levágott anyagot az árvíz kézséggel el is szállítja majd. A parton nyugalom honol, bár a ferences templom alatti szakaszon már kilépett a folyó a medréből. A Gombás patak visszaduzzadt, ma feltehetően elborítja majd a második gyalogoshidat is. A parton gyűlik az uszadékfa és a szemét, a levonulás után több konténert meg lehet majd tölteni vele.

Szétszedik és elszállítják a parti játszóterek elemeit

Ezen a hídon még át lehetett kelni a visszaduzzasztott Gombás-patak felett

A kerékpárút hídja már víz alá került

Nem sok hiányzik, hogy Szent Erzsébet szobrát elnyelje a Duna

Vácott még közlekedik a rév

Vácott a tetőzést Június 10-én hajnali egy órára teszi a legfrissebb előrejelzés, 782 centiméteres várható értékkel. Ez 15 centiméterrel haladja meg az LNV-t.

12:08 Oroszi Gábor képei Bécsből. Freudenau vízerőmű nagyvíznél. További képek a linkre kattintva!



9:15 A Beliczay-sziget újra sziget, a Duna birtokba vette elhagyott medrét. Hamarosan az egész sziget víz alá kerülhet (KT képe Érd-Ófaluból).



Passauban segédvízmércét kellett üzembe helyezni, a rekordméretű vízállás miatt. A bajor vízügy szerint az extrém vízállás miatt az árvízi előrejelzés, így a tetőzés pontos időpontja is bizonytalanná vált. Így még az is előfordulhat, hogy a vízügy az 1501-es módszert fogja használni az árvízi magasság meghatározására: a falakra rajzolt vizesedés alapján számolnak majd vissza.


2013. Június 3. hétfő 

Passau víz alatt, tetőzés éjfélre várható (a bejegyzés naponta frissül majd)

Passauban valószínűleg 500 éves árvízi csúcs dől meg, éjfél tájban várják a tetőzést. A Duna Inn torkolata felett lévő vízmérce már 1288 centimétert mutat. Több helyen megjelent információk szerint az 1501-es 1220 centiméteres rekord dőlt meg, azonban ez nem igaz, ugyanis ezt az értéket 1954-ben mérték, az 1501-es ezt jóval meghaladta. A passaui árvíztáblát lásd itt: http://dunaiszigetek.blogspot.hu/2012/12/a-linzi-kacsa-legnagyobb-dunai-arviz.html
 

A Duna árvize így öntötte el az óvárost:



A bajor vízügy honlapja: http://www.hnd.bayern.de/

A Duna ausztriai szakaszán az áradás gondokat okozott a vasúti közlekedésben. A folyó több helyen kilépett medréből. Passau után Linz lehet a következő nagyváros, melyet elönt a Duna.A linzi vízmérce adatai ezen a linken tanulmányozhatók.


Mobilgát munka közben, Linzben (szegedma.hu)

Linzben is az 1501-es árvíz volt a valaha mért legmagasabb. 1954-ben 962 centiméteren tetőzött a Duna. A kettő közötti különbséget jól érzékelteti az alábbi kép:

Linzi árvíztáblák  (forrás)

Linzi árvíz, 1954.

A felső-ausztriai Melkben is víz alá került az óváros:

Melk és a Duna (salzburg.com)

Budapesten a legfrissebb (délelőtti) előrejelzések szerint a tetőzés 1 centiméterrel marad el az LNV-től. A legmagasabb vízállást vasárnapra várják a szakemberek. A Római part és a Margitsziget mellett víz alá fog kerülni az egész szélesebb értelemben vett ártér a Palotai-szigettől a Hárosig.


Ma több helyen olvasható volt, hogy a jelenlegi árhullám meghaladhatja a 2002. évi augusztusi rekord árvizet. Ez csupán a Duna felső szakaszára igaz, Esztergomig. Az is egy jelentős árvíz volt, de a 2006. áprilisi magasabb értékeken tetőzött Budapesten és a Dunakanyarban is.Dunaújvárosban pedig 1965-ben mérték a legnagyobb vízállást.

Olvasóink is küldtek képeket! Nohl Attila Rajmundtól érkezett az alábbi kettő a Római partról:


Árvízvédelmi tájékoztatás a Rómain. A feliraton szereplő 638 centiméteres érték senkit se tévesszen meg, mint ahogy a szövegben is jelzik, ez június 5-ére vonatkozik, a tetőzés két-három nappal később érkezik majd.

 
Gergelytől (Felsőgöd): "Ha minden jól megy, naponta frissítem majd az albumot az áradásról.  Felsőgödön, a Duna Csárda mellett készülnek a képek, de lehet, majd megnézem, mi újság a Homokszigettel is."

Felsőgöd, szemben a Szentendrei-sziget

Tahitótfaluban is készülnek az árvízre (fotó: Rácz Gergely)


A Népszigetről a következő hírek érkeztek Gyöngyitől: "Kezdünk pakolni a pincéből, megpróbálok képeket küldeni a továbbiakról. Népsziget, Újpest"


Továbbra is várjuk olvasóink fényképeit és leírását a dunai árvízről!


2013. június 2. Vasárnap. Napfürdő Gödön az emelkedő Duna partján


A kép előterében látható tuskó árvízi emlék Gödön, a 2006. év áprilisában, Vácott mért 767 cm éppen ellepte (alábbi kép). Vasárnap este hét órakor Vácott 402 centiméteres vízállást mértek.


Az alsógödi strand "alsó rakpartját" éppen elborítja a Duna. A bámészkodókat hamarosan felváltják majd a homokzsák-pakolók, ugyanis a csónakházat biztos meg kell majd védeni.


Az ártéri erdő már víz alatt van, vasárnap még el lehetett sétálni a Biológiai Kutatóintézet alatti sétányon.


1 megjegyzés:

  1. Eleink szó szerint az ártéren szabályozták nagy folyóinkat. Mi meg átvettük a csapadékos európai gyakorlatot, vezessük ki hamar-hamar az árvizet. :-(

    Balázs Károly régész lassan 15. éve publikált kutatása szerint a Kárpát medencében az Árpád korban ilyen hosszú volt a maitól eltérő, sokkal sűrűbb csatorna - belvízelvezető - öntöző - tógazdaság rendszer.

    Takács Gábor rövid
    http://www.historia.hu/userfiles/files/2010-067/Takacs.pdf

    Takács Gábor hosszabb
    http://epa.oszk.hu/00400/00414/00001/pdf/takacskaroly.pdf

    Takács Gábor elméletének "cáfolat-próbálkozása", szerző Kaján Imre
    http://www.doksi.hu/get.php?lid=2967&order=DisplayPreview

    Megjegyzésem, de csak a csatornák térfogatával számol mint árvizi "vész tárolóval", a halastavakéval - öntözött rétekével NEM! Ezért számtana rossz!

    Befejező megjegyzésem az alaposan megkutatott 22 km2-en 54 km Árpád-kori kettős működésű csatornát (belvizet kivezeti árvizet kivezeti), ma ugyanitt 9 km egyirányú, azaz belvízelvezető csatorna van!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...