2015. október 13., kedd

Az év dunai szigete - 2015


A Dunai Szigetek blog immár harmadszor hirdeti meg az Év Dunai Szigete szavazást. Október 13-tól December 31-ig tart majd a szavazás a három jelöltre. 


A versenynek fő célja az, hogy jobban megismerhessük A Duna-völgy eldugott, de annál érdekesebb szegleteit. Sokan ugyanis előbb jártak a Seychelle-szigeteken, mint például az alábbiak valamelyikén. Ez már a harmadik alkalom, remélhetőleg sikerült hagyományt teremteni és a többi "Az Év ...-ja" szavazás mellett ennek a kezdeményezésnek is híre megy az országban.

Eddigi nyerteseink:
2013-ban a váci Kompkötő-sziget, 
2014-ben az esztergomi Helemba-sziget


Idén ismét két szigetet választottak ki a blog olvasói a selejtező során. Ezekkel kezdjük a bemutatkozást, majd következik az a sziget, amelyről mi gondoltuk azt, hogy mindenképpen itt a helye a szavazáson:


Bár már legalább 80 éve nem igazi sziget, mellékága feliszapolódott és csak ritkán talál kapcsolatot a Dunával igazi természeti paradicsom teknősökkel, madarakkal ritka virágokkal. Kultúrtörténeti jelentőssége, hogy az India-kutató Baktay Ervin a két világháború között itt szervezte meg az indián táborát, melynek nyomai még megvannak.  


Elhelyezkedése:
Egy valódi sziget a Dunán, ami röviden annyit tesz, hogy az egész évben körülöleli a Duna. Viszonylag fiatal képződmény, nem is olyan régen még csak egy zátony volt a helyén. Mára a zebegényiek kedvenc táborhelyévé vált viszonylagos megközelíthetetlensége ellenére. Megmaradását tulajdonképpen a Nagymarosi építkezés leállításának köszönheti. 


Elhelyezkedése:Gornja Siga Island
avagy a Nagy Sziga-sziget (hivatalosan Szerbia, Szerbia szerint Horvátország, mások szerint Liberland)

A Duna nem csak Magyarországon folyik keresztül! :) 2015 tavaszán már írtunk a horvát-szerb dunai határ problematikájáról, erre néhány cseh, mintha csak olvasták volna ezt a cikket, egy hónapra rá kikiáltottak egy miniállamot, Liberland-ot az egyik vitás szigeten. Hónapokig volt világszenzáció a Nagy Sziga-sziget, annak ellenére, hogy a szigetre lépő "lakóit" fejenként  300 euróra büntették a horvát hatóságok. Így mi is letettünk (egyelőre) az expedícióról.


Elhelyezkedése:
A szavazás 2015. december 31-én éjfélkor zárul. Eredményhirdetés a 2015-ös évzáró bejegyzésben!

39 megjegyzés:

Andresz írta...

"A szavazás 2014. december 31-én éjfélkor zárul. Eredményhirdetés a 2015-ös évzáró bejegyzésben" Ezt azért át kellene gondolni!

velorex írta...


Kedves Andresz!
A selejtezőben pont te hívtad fel a figyelmet rá, hogy milyen módon lehet többször is szavazni egy IP címről. Tehát te, velem ellentétben tudod a becstelen játék módját. És mily meglepő, hogy pont abban az időben, amikor a fenti bejegyzésedet írtad, abban a 20 percben Kismaros megduplázta a szavazatainak számát....
Felhívok minden zebegényit, hogy kizárólag becsületes módon tegye meg a szavazatát, mert sokkal nagyobb büszkeség lesz nekünk becsülettel harmadiknak lenni, mint csalással elsőnek.

Unknown írta...

A dátumokra gondolt..

velorex írta...

Én meg a szavazásra.
Egyébként én is láttam a nem megfelelő dátumot, de gondolom, majd korrigálva lesz.

Andresz írta...

:)

Andresz írta...

Kedves velorex ! Amennyiben használtam volna a becstelen játék módot ahogy te nevezed, akkor már az előző körben is nyerhetett volna Kismaros...

Unknown írta...

Közel nyolcvan nap! Sok víz folyik le addig a Dunán.

Andresz írta...

A 2014-re gondoltam... Elmúlt egy éve!

Unknown írta...

https://m.facebook.com/profile.php?id=1546214468965617&ref=bookmarks

Unknown írta...

https://m.facebook.com/profile.php?id=1546214468965617&ref=bookmarks

Névtelen írta...

Úgy látom Csánki Szilárd intelmei működnek. Azon idő alatt, amikor Zebegény csupán 15 szavazatot kapott, Kismaros 90-et.

Névtelen írta...

Miért olyan furcsa ez...? Lehet többen szavaznak rá!

Névtelen írta...

Jövőre talán lesz a déli (magyar) Duna szakaszról is versenyző, akkor majd szavazok, ott jobb szigetek vannak. :)

velorex írta...


Kedves honlap üzemeltető? Gondolom feltűnt önnek is, hogy a szavazás napokig nem mozdult. Aztán ma délután valami csoda folytán úgy meglódult az egyik aspiráns, a Kismarosi sziget szavazatainak száma, hogy a vetélytárs zebegényiek nem győzik kapkodni a fejüket. A kismarosiak ilyen arányú szárnyalása annyira feltűnő, hogy sok emberben megfogalmazódik a tisztességtelen szavazás gyanúja. Az elmúlt 80 napban Kismaros 978 szavazatot kapott összesen /ez átlagban 12 szavazat naponta/ , míg a mai napon 6 óra leforgása alatt 118 szavazatot szereztek!Szándékosan nem azt írtam, hogy kaptak. Ez 983 % -os emelkedést jelent! Ha a honlap üzemeltetője nincs elkötelezve egyik sziget mellett sem, akkor kell, hogy tegyen valamit ez a szégyenletes színjáték ellen.

Névtelen írta...

MEKKORA KAMU EZ AZ EGÉSZ SZAVAZÁS. ELŐRE LE VAN ZSÍROZVA MINDEN. AZ A BAJ, HOGY EZ ÍGY MINDENKINEK MEGALÁZÓ. MEGALÁZÓ A VESZTESNEK, MERT KOMOLYAN HITTEK EMBEREK SZÁZAI A TISZTA VERSENYBEN, MEGALÁZÓ A GYŐZTESNEK, MERT NEM ÖRÜLHET ÖNFELEDTEN A VITATHATÓ GYŐZELEMBEN, ÉS PERSZE A WEBOLDAL PRESZTIZSÉNEK SEM TESZ JÓT EGY ILYEN ELCSALT SZAVAZÁS.

Névtelen írta...

Nem is értem miért kell felháborodni, lehet hogy ennyien szavaznak és akkor mi van? !

Andresz írta...

"A korrektség érdekékben azt kellene megoldani, hogy pl:facebookos bejelentkezés után egy ember egyszer tudjon szavazni... Üdv" én ezt írtam, kedves velorex,semmi olyat nem hogyan lehet egy IP-ről többször szavazni... Öngól

velorex írta...

Kedves Andresz! Kinek öngól? Mert ha öngól, akkor ez az öngól elsősorban a honlap üzemeltetőé.... Nem arról van szó, hogy savanyú a szőlő, hanem arról, hogy nem tiszta a verseny, és ez mindenkinek rossz. Zebegény inkább lesz második, de emelt fővel távozhat örökre erről a weboldalról. Lehet, hogy bölcsebbnek kellett volna lennie Zebegénynek és nem indulnia ebben az előző évek tapasztalatai alapján borítékolható botrányos operettben....

Unknown írta...

Tisztelt Mindenki!
De legfőképp a honlap Üzemeltető!

Nagyon kérem, senki ne tartson (legalább ez ügyben) szerénytelennek, DE! a logika íratja velem a következőket.

A tavalyi szavazáson, természetesen, a hozzánk közel lévő, szintén szeretett, Helembai-sziget mellett szavaztam, és a Facebookon is arra kértem több, mint ezer, ottani ismerősömet.
Nos. Szinte abban a percben látványosan és örömtelin elkezdett emelkedni az oda leadott szavazatok száma.
Ez annyira eredményes volt, hogy magasan a mi kedveltünk nyerte a 2014-es szavazást.

A mostani szavazásnál a (vélt?) tavalyi hatékonyságomra alapozva, azt a taktikát választottam, hogy a lehető legkésőbb, de még időben fordulok ismerőseimhez a siker érdekében, a ZEBEGÉNYI SZIGET!!! elsőségéért.

No, ez az időpont ma dél körül volt. Akkor osztottam meg a saját idővonalamon és több csoportban a kérésemet.

Ekkor jött a döbbenet!!!

Szinte abban a pillanatban erősen növekedni kezdett a Kismarosi-sziget szavazatainak a száma.
No, most: Arra nemigen gondolnék, hogy a (remélhetően) hozzám és a szigethez lojálisak a kismarosira szavaznának! Viszont - a tavalyi hatás és a mostani, MAI időpont egybeesés - azt a gyanút ébresztette bennem, hogy vagy csalás van a dologban, vagy hibás a ,,szavazógép" programja.

Akár ez, akár az, (sokak nevében) kérem utánanézni és orvosolni!

Üdvözlettel! Balogh István (Fefi)

Unknown írta...

Itt a facebookos bejegyzésem linkje: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=968741676533299&id=100001924283309
Érdemes a hozzáfűzéseimet is olvasni, figyelni az időpontokat!

Andresz írta...

Én ugyanezt a taktikát követtem el és a barátaink is tegnap a több mint kétezer ismerősömmel együtt... Kivártunk a végére sőt neves, ismert embereket (akik barátaim) kértem fel hogy oldalukon is kérjenek szavazatokat... Nem csalás nem ámítás....

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Pár napja a kismarosi Kisduna Újság és a Magosfa Alapítvány is hirdette a szavazást, lehet, hogy ez is komolyabb befolyással volt a szavazás állására. http://kisdunaujsag.hu/2015/12/23/legyen-a-kismarosi-sziget-2015-dunai-szigete/ De volt kinn az Indexen is még Karácsony előtt. http://index.hu/mindekozben/poszt/2015/12/15/melyik_lesz_az_ev_dunai_szigete_en_a_magyar_versenyzoknek_drukkolok/

Unknown írta...

Mindez jogos észrevétel.
Bennem az időpont szinte tökéletes egyezése keltett gyanakvást.

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Aki a szavazóprogram miatt reklamálna, az itt teheti meg: https://www.easypolls.net/
Ugyanitt szívesen válaszolnak az egyéb felmerült kérdésekre is. Szavazni és kampányolni nem tilos, de előfordulhat, hogy a másik sziget rajongói is éppen ezt teszik. Kár lenne polgárháborút indítani a Dunakanyarban egy tét nélküli szavazás miatt.

velorex írta...

Ez nem polgárháború, hanem egy etikai kérdés. Egyébként cinikus védekezés a szavazógép készítőjére hivatkozni, mert a szavazógépet úgy állítod be ahogyan csak akarod. Zebegényben is volt egy meglehetősen komoly kampány, amelyen keresztül nem 2000 emberhez jutott el a szavazásra buzdítás, hanem 34.000 emberhez. Pont ekkor, ebben a 3 napban nem lehetett szavazni. Egy helyben állt mindkét sziget. Visszatérve a szavazógépre, szerintem ha például egy boltban romlott húst veszünk, akkor a reklamációval nem a paraszthoz kell fordulnunk, hanem a kereskedőhöz. Akkor, mivel nem kaptam választ 4 privátban elküldött levelemre sem a "Dunai Szigetek" honlap szerkesztőjétől, Szávoszt-Vass Dánieltől, itt közzé kell tennem az első levelemet, amit neki írtam 12.27-én 12 óra 26 perckor. Ekkor még Zebegény vezetett, és a szavazógép több mint 3 napja nem működött. Ebben a levélben jóhiszeműen figyelmeztettem a problémára, amire azóta sem reagált, ellenben érdekes módon a szavazógép "megjavult" -és Kismaros szavazatainak száma rohamosan nőtt. Tehát az a levél, ahol még nem lehetett tudni, hogy ilyen méltatlan folytatása lesz ennek a szavazásnak:
V 12:26
"Kedves Dániel! Harmadik napja nem tudnak szavazni az ismerőseim a szigetekre. Ez azért is hátrányos Zebegény számára, mert 4 napja indult egy kampány, ami a zebegényi szigetet népszerűsíti a helyiek, a nyaralók és a már külföldön élő ex zebegényiek köreiben. Nem is a sok munkával van gond, ami benne van ebben a kampányban, hanem az, hogy így az esélyeink csökkennek. Ha esetleg "megjavul" a szavazógép, akkor már még egyszer nem tudjuk azokat az embereket szavazásra buzdítani, akik egyszer már sikertelenül próbálkoztak a szavazással. Így Zebegénynek elfogytak a potenciális szavazói, ezzel szemben ha Kismaros indít egy egyszerű kis kampányt (vannak róla információim), akkor könnyedén behozza ezt a 39-es szavazati hátrányt. Szerintem vagy most le kell zárni a szavazást, vagy érvénytelennek kell nyilvánítani a teljes szavazást. Esetleg még azt is (igaz, hogy nehezen) ,de el tudnám képzelni, hogy idén megosztva az első helyezést, két sziget nyerje el a megtisztelő címet. Mindettől függetlenül, gratulálok a weboldaladhoz, gyakran olvasom a régi írásokat is. BOLDOG ÚJÉVET ÉS MÉG NAGYON SOK ÉRDEKES CIKKET KÍVÁNOK NEKED -és persze magunknak is!"
Még egyszer hangsúlyozom, -ennek az üzenetnek elküldésekor, még nem lehetett látni a folytatást, de érdekes módon a szavazógép 20 percen belül "megjavult"!!!
Krebsz velorex Gábor

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Megnéztem és egyetlen e-mailt sem kaptam ebben a témában a szavazás megkezdése óta. A szavazógép működését nem én befolyásolom és értelme sem lenne, mert az mindenkit egyformán érintene, ugyanis fogalmam sincs róla, hogy éppen a kismarosiak, vagy a zebegényiek akarnának az adott időpontban tömegesen szavazni. Az eddigi kommenteket olvasgatva ha rajtam múlna a Nagy-Sziga-sziget nyerne egymilió szavazattal, de szabad szemmel is látni, hogy nem nyer.

velorex írta...

Nem e-mailt küldtem, hanem a Dunai Szigetek facebook oldalán küldtem négy különálló személyes üzenetet, rá két napra ugyanezeket az üzeneteket elküldtem Szávoszt-Vass Dániel személyes facebook oldalára is, de válasz onnan sem érkezett a mai napig sem, pedig úgy vélem, hogy a megfogalmazott aggályaim jogosak voltak.
Akkor bemásolom ide mind a négy üzenetet. Hangsúlyoznom kell, hogy az első üzenet elküldésekor már napok óta egy helyben állt a szavazás, és Zebegény vezetett, tehát az elküldésekor még nem lehetett tudni a folytatást.
Dunai szigetek és Szávoszt-Vass Dániel facebook oldalára elküldött üzenetek időrendi sorrendben:

Dunai Szigetek
Csevegés indítása
Vasárnap 12:26
Kedves Dániel! Harmadik napja nem tudnak szavazni az ismerőseim a szigetekre. Ez azért is hátrányos Zebegény számára, mert 4 napja indult egy kampány, ami a zebegényi szigetet népszerűsíti a helyiek, a nyaralók és a már külföldön élő ex zebegényiek köreiben. Nem is a sok munkával van gond, ami benne van ebben a kampányban, hanem az, hogy így az esélyeink csökkennek. Ha esetleg "megjavul" a szavazógép, akkor már még egyszer nem tudjuk azokat az embereket szavazásra buzdítani, akik egyszer már sikertelenül próbálkoztak a szavazással. Így Zebegénynek elfogytak a potenciális szavazói, ezzel szemben ha Kismaros indít egy egyszerű kis kampányt (vannak róla információim), akkor könnyedén behozza ezt a 39-es szavazati hátrányt. Szerintem vagy most le kell zárni a szavazást, vagy érvénytelennek kell nyilvánítani a teljes szavazást. Esetleg még azt is (igaz, hogy nehezen) ,de el tudnám képzelni, hogy idén megosztva az első helyezést, két sziget nyerje el a megtisztelő címet. Mindettől függetlenül, gratulálok a weboldaladhoz, gyakran olvasom a régi írásokat is. BOLDOG ÚJÉVET ÉS MÉG NAGYON SOK ÉRDEKES CIKKET KÍVÁNOK NEKED -és persze magunknak is!

Vasárnap 15:23
Dániel! Pont erről beszéltem 2 órával ezelőtt, amikor még napok óta egy helyben állt a szavazás! Érdekes módon az előző üzenetem után 20 perccel újból lehetett szavazni. Az elmúlt 2 órában Kismaros 55 szavazatot kapott, mert az ő kampányuk pont most érik be, Zebegény pedig 3 szavazatot, mert amikor a Zebegényre szavazók pont szavaztak volna, akkor éppen nem működött a szavazógép. Ez így nagyon nem fer. Nem sértésnek szánom, de már a honlapon lévő bemutatkozót is megtámogattad egy olyan kisfilmmel, amelynek a közreműködői között a te neved is szerepel. A ma 12:26 -kor írt üzenetem így okafogyottá vált, mert azt még jóhiszeműen írtam neked, mert akkor azt hittem, hogy technika ördöge miatt nem működik a szavazás..... Most ragadom meg az alkalmat, hogy "gratuláljak" Kismarosnak és minden közreműködőnek ehhez a kétes dicsőséghez!

Vasárnap 21:56
Kedves Dániel! Nincs hozzáfűznivalód a kialakult helyzethez?

Hétfő 11:51
Kedves Dániel! Mivel nem reagálsz a privátban küldött aggályaimra, így kénytelen leszek nyilvánosan folytatni a szavazással kapcsolatos gondolataimat. Nem akarok még most sem botrányt, de az igazságérzetemet rettentően zavarja ez a méltatlan csalás. Azért merem most már kijelenti, hogy csalás történt, és történik perpillanat is,mert ha technikai probléma merült volna fel, akkor már gondolom, kaptam volna valamilyen válasz a felvetéseimre.
Csevegés vége

Krebsz velorex Gábor

Andresz írta...

Akkor mostantól megosztom, hogy mindenki a Zebegényi szigetre szavazzon, csak ne sírjatok már ennyit! Hihetetlen, hogy mennyit nyafogtok már, ha Zebegény vezetne akkor persze most senki nem problémázna.... Amikor Zebegény vezetett a Kismarosiak nem panaszkodtak! Részemről téma lezárva... Boldog új évet

velorex írta...

Amikor először jeleztem a problémát, még Zebegény vezetett. Az mondat nem állja meg a helyét, amit Andresz ír, miszerint "ha Zebegény vezetne akkor persze most senki nem problémázna...."
Amit Andresz nyafogásnak, sírásnak, problémázásnak titulál, az nem más mint az egészséges igazságérzet megnyilvánulása.

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Meglehetősen sok, egymástól független személy jelezte nekem, hogy szívesen szavazott volna a Zebegényi-szigetre, de mivel elolvasták a cikk végén a kommenteket mégiscsak Kismarosra szavaztak. Én ehhez nem fűznék semmit, csupán gratulálni tudok velorex úr.

velorex írta...

Meglehetősen sok, egymástól független személy jelezte nekem, hogy szívesen szavazott volna a Zebegényi-szigetre, de mivel már megint nem működik rendesen a szavazógép, így mégsem szavaztak... Én ehhez nem fűznék semmit, csupán gratulálni tudok Szávoszt-Vass Dániel úr. A Kismarosi-sziget úgy tűnik, hogy megnyerte amit meg kellett nyernie, -még akkor is, ha jelen pillanatban is Zebegényen kívül két szomszédos településen és a testvértelepülésünkön is erős kampányt folytatnak a barátaink... Annak ellenére, hogy összességében 6000 fő lakja ezeket a településeket a zebegényi szavazatok száma nem nő...

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Mondja meg a sok egymástól független személynek, hogy rossz helyen reklamálnak. Érdekes módon e sok személy közül a Dunai Szigetek blogon nulla fő jelentkezett panasszal.

Névtelen írta...

Azt honnan lehet tudni, higy nem működik a szavazógép? Abban az esetben ha szavaztak megkapták a pontot, ha meg nem szavaztakakkor nem tudják meg, hogy rossz a szavazógép ami szerintem kizárt! velorex ne háborogj

Unknown írta...

Tavaly tizednyi „kampányt" sem folytattunk (mi, akik most Zebegény felé igyekeztünk) és mégis több szavazatot kapott az általunk preferált Helemba-sziget, mint most, az erőteljesnek mondható reklám idején.
Fura…
http://dunaiszigetek.blogspot.hu/2014/12/ez-tortent-dunai-szigeteken-2014-ben.html (Kivágtam a végeredmény képét is, de nem tudom idebiggyeszteni.)
- - -
Viszont az tetszik ebben a „pengeváltásban", hogy mindenféle anyagi előny ígérete nélküli szavazáson/-ért folyt, csupán érzelmek és szívbéli kötődés okán. Így emberi és reménykeltő. :-)
Szerintem mindkét sziget első a maga nemében.
A zebegényi a társadalmi, társasági élet pezsgését segíti, rengeteg élmény, örömet nyújt, pihentet, szórakoztat. Egy gyönyörű tájban, egy kedves ékszer.
A kismarosi (fél-)sziget pont a békéjével, vadságával otthont nyújt számtalan életformának, mintegy őskert őriz egy kis Édent az utókornak.
Ez, talán, még fontosabb! :)

A győztesnek gratulálok!

MINDENKINEK BOLDOG ÚJ ÉVET! :-)

Andresz írta...

Köszönjük szépen! Boldog Új Évet mindenkinek!
Ne szomorkodjatok, mindkét hely gyönyörű a maga nemében... Zebegény imádom ott laknak az unokatesómék sokat voltam gyerekkoromban... Persze Kismaros nincs messze... Üdv Gy

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Én is gratulálok mindhárom szigetnek és a lelkes szavazóknak. Annak idején a Helemba-szigetre szavazott egész Esztergom és sok szavazat jött Szlovákiából is. Most ezek hiányoztak. Zebegény pedig ne keseredjen el, indulhatnak idén is. Távolabbi vetélytársak esetén még az is lehet, hogy a kismarosiak is Zebegényre fognak szavazni, merthogy a nyertes sziget idén nem indulhat. :)

Andresz írta...

:)

velorex írta...

Gratulálok Kismarosnak! Ezzel a szavazással sikerült további hírnevet szerezni a Dunakanyarnak. Nem véletlen, hogy immár harmadik alkalommal dunakanyari sziget nyer. December 30.-án egy egész délutánt szántam arra, hogy feltérképezzem a vetélytárs szigetet, és elismerem, hogy valóban a döntőben volt a helye Kismaros szigetének. Egyetlen egy dolog nem tetszett, mégpedig az, hogy a hódokon kívül a láncfűrészesek is előszeretettel, és nagy mennyiségben döntögetik a fákat, amit teherautókkal szállítanak el. Egészen a Kisoroszi szigetcsúcs magasságáig gyalogoltam el, és örömmel tapasztaltam meg, hogy nekünk itt a Dunakanyarban is van egy ökológia szempontból a Szigetközzel és a Tisza-tóval egyenértékű területünk. Amatőr madarászként, nagy örömömre, három ritkának számító heringsirállyal is sikerült "összefutnom". Zebegény szigete is remek madármegfigyelő hely, de azért a jövőben gyakrabban elő fogok fordulni a kismarosi szigeten is. Zebegény szigete továbbra is szeretettel vár minden, Dunát és a természetet szerető érdeklődőt. Boldog Új Évet mindenkinek! Krebsz velorex Gábor

Andresz írta...

Így kell ezt.... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...