2015. október 4., vasárnap

Nyolc zátony


Nem volt olcsó, 1700 forintba került az alábbi két félig légifelvétel a Visegrádi várból, de mindenképpen megérte felmászni oda, hogy egy pillantást vethessünk a Szentendrei-sziget csúcsára és az előző bejegyzésben szereplő nagymarosi-kismarosi szigetekre.A legkevésbé szembeötlő dologgal kezdeném, a Sibrik-dombon régészeti feltárás folyik. Ha valaki nem tudná miről híres ez a domb érdemes a töredékeknél kezdeni. 

De nézzük tovább:

Dátum, vízállásjelentés: 2015.10.04. Nagymaros 15h -27cm

Balról jobbra feltűnik a Nagymarosi-zátony, a Hosszú-sziget, aztán a távolban a Marosi-sziget. Előttük ott van a Szentendrei-sziget és a hatalmas kavicszátony a csúcsán. És azok a fehér foltok feljebb a vízben nem motorcsónakok... 


...hanem zátonyok, szám szerint nyolc. Rajtuk kíváncsi emberek. Ha egy ilyen kíváncsi ember 1,7-1,8 méteres magasságát vesszük, akkor a legtávolabbi zátony kb. 60 méterre nyúlik be a Dunába a sziget csúcsától mérve. 

A Szentendrei-sziget felső csúcsa folyamatosan vándorol a folyásiránnyal szemben, erről a vándorlásról majd remélhetőleg lesz majd egy cikk. Ha ez a vándorlás folytatódik és az ember nem avatkozik bele a folyamatokba, elképzelhető, hogy ez a nyolc zátony is szárazra kerül előbb-utóbb. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...