2013. május 16., csütörtök

Kik érted haltak, Duna szabályozás


Egy magányos fehér kő áll a Szigetközben, Ásványráró határában, a falutól keletre, az árvízvédelmi töltés és a Duna között. Váratlanul bukkan elő kis facsoport közül, és első ránézésre mintha világháborús emlék lenne. Az ártér dús füvén legelésző gulya ad bukolikus hangulatot a tájnak, melynek egyhangúságát fűz és nyárligetek törik meg. Vajon ki állíthatta ezt az emléket és kinek? Ahogy közeledünk hozzá, lassan láthatóvá válik a rajta lévő felirat. 


Fémből készült korlát tartja távolt a teheneket tőle, az egyenlő oldalú hasáb elejét két tuja jelzi. Nevek sorakoznak rajta - összesen 35 - mindegyik egy évszámmal. A legelső év az 1886 a legutolsó pedig 2004. Érdekes, hogy a férfiak között akad egy női név is. 




Lassan eloszlik a homály a rejtélyes emlékmű körül. A fehér kőhasáb harmadik oldalán megtaláljuk a magyarázatot, miért pont ide az ártér kellős közepére építették annak idején .


A szokatlan név mögött a magyar vízzügyi szolgálatban elért komoly életmű áll. Kofranek Vendel királyi műszaki tanácsos (1875-1933) egyik első munkája a Temes folyó menti kistopoloveci árapasztó zsilip felépítése volt. Ezután vezette a miskolci vízügyi mérnöki hivatalt, közvetlenül a háború előtt a Szegedi Helyszínelési Felügyelőségen dolgozott. A Világháború után vezette a Nagykanizsai Folyammérnöki Hivatalt és ekkor készítette el az Old-Barcs közötti Dráva-szakasz szabályozási terveit. Élete végén átkerült a Győri Folyammérnöki Hivatal élére. Ásványráró mellett, munka közben szívroham végzett vele, mindössze 58 évesen.


Halála helyén a Győri Folyammérnöki Hivatal nemcsak az ő, hanem minden más Duna szabályozás következtében elhunyt kubikos, gátőr, mérnök emlékét megörökítette.
 

A Dunával vívott harcok áldozatainak ez talán az egyetlen magyarországi emlékhelye. Az Öreg Duna mellett a Völgyi-szigettel szemben áll a parton, az 1816,8 folyamkilométernél.

1 megjegyzés:

  1. Büszke vagyok Kofranek Vendel dédapámra
    Béky László agrármérnök, természetgyógyász

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...