2013. május 19., vasárnap

Sehányadik kerület? - Közvetlen fővárosi irányítás alá kerülhet a Margitsziget


Egy 2013. május 21-én tárgyalandó törvényjavaslat alapján valószínűsíthető, hogy véget ér a XIII. kerület 63 évig tartó "uralma" a Margitsziget fölött. A Navracsics Tibor által benyújtott javaslat alapján a sziget közvetlenül a főváros igazgatása alá kerülhet. A sziget alig 105 éve van a főváros tulajdonában, története alapján nem csak a XIII. kerület tarthatna igényt rá. Lássuk ki és mikor bírta a Margit-szigetet!

Szökökút a Margitszigeten (egykor.hu)
  
Kezdetben a sziget királyi vadaskert lehetett, erre utalhat a Nyulak-szigete név. 1225-ben II. András (Endre) király a Szent Mihály prépostságnak, azaz premontreieknek adományozta. A tartárjárás után a szigeten épült fel az esztergomi érsek és a johanniták vára, a domonkosok apácakolostora, valamint egy ferences kolostor. Valószínűsíthető, hogy kisebb falu is állhatott a szigeten, ahol a szolgák laktak. A török pusztítás után 1686-ban újra magyar fennhatóság alá került szigeten a domonkos apácák jogutódjaira szállt a tulajdonjog, akik ebben az időben a Pozsonyból visszatelepülő klarissza apácák voltak. Ők nem építették vissza a romokat, hanem bérbeadták a szigetet a környékbelieknek, akik legelőnek használták. A XVIII. vége felé Majerffy bérlőé volt, aki szőlőtermesztéssel is próbálkozott. 1790-ben birtokcsere révén került a Margit-sziget Sándor Lipót főherceg tulajdonába. Ő a Schönbrunni park példájára kívánt itt egy nyári lakot és egy hozzá tartozó kertet kialakítani.
 
A sziget-alapító József nádor (wikipedia.org)
1796-tól József nádor tulajdonába ment át a sziget. Az ő hatalmas munkája során alakult ki a Margit-sziget ma ismert jellege, megszokott látvány volt, amint metszőollójával maga is munkálkodott a parkban. 1866-tól József (Károly Lajos) főherceg a tulajdonosa. Érdemes megjegyezni, hogy ekkoriban még létezett a Festő-sziget a Margit-sziget déli csúcsánál, amely Buda város tulajdona volt, ezért nevezték Kis Budai-szigetnek is (Klein Ofner Insel). A Margit híd szigeti lejárója építésekor adomány fejében ez a kis sziget is főhercegi tulajdonba került, így megindulhatott a feltöltés, melynek révén kialakult a Margit-sziget mai megnövekedett területe. 1908-ban a főherceg eladta a Margit-szigetet a fővárosnak, mely a közmunkatanács kezelésébe ment át. Egészen eddig a pillanatig a sziget nem tartozott egyetlen kerület fennhatósága alá sem. Talán ez az állapot lebeghetett a mostani törvényhozók szeme előtt is. 

1950-ben, Nagy Budapest kialakításakor nyilvánvalóan politikai okokból kapta meg a "proletár" XIII. kerület a "burzsoá" III. kerülettől a szigetet. Az 1938-ban még Magdolnaváros néven alapított XIII. kerület ez idő óta megszakítás nélkül bírta a Margit-szigetet. Ez az állapot érhet véget 2013. június 30-i határidővel, amennyiben az alábbi hírnek hitelt adhatunk:

"A fővárosi önkormányzat közvetlen irányítása alá kerülne a Margitsziget Navracsics Tibor javaslata szerint; a közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken nyújtotta be a vonatkozó javaslatot az Országgyűlésnek.
A tárcavezető ezt azzal indokolta, hogy a - jelenleg a XIII. kerülethez tartozó - terület kiemelt idegenforgalmi jelentőségű, a fejlesztése túlmutat egy kerületi önkormányzat stratégiai tervezésében rejlő lehetőségeken. Navracsics Tibor jelezte: a Margitsziget Budapest azon területeinek egyike, amely kiemelt az ország turisztikai megítélése szempontjából. A közvetlen fővárosi irányítással biztosítható, hogy a Margitszigetet érintő fejlesztések szervesen illeszkedjenek a Budapestet érintő nagyszabású koncepciókba.
   
A benyújtott törvényjavaslat szerint a területen a fővárosi önkormányzat a külön törvényekben meghatározott egyes feladat- és hatáskörök tekintetében eljárni jogosult hatóság, továbbá a helyi önkormányzati feladatokat is a főváros veszi át. Szabályozza azt is, hogy a Margitszigeten található ingatlant nem lehet lakóhelyként bejelenteni.
Az előterjesztés rögzíti a XIII. kerület módosított határát is. A fővárosi önkormányzatnak korábban nem volt közvetlenül irányított közigazgatási területe. A törvény a tervezet szerint 2013. június 30-án lépne hatályba."
 
 
Az exterritoriális Margit-sziget 1893-ban (fehérrel) (forrás: egykor.hu)
 
A mostani döntés mögött is találhatunk politikai felhangot, hiszen a XIII. kerületben választottak egyedül szocialista polgármestert Budapesten 2010-ben. Érdemes lesz figyelemmel kísérni a döntést, ugyanis arra még nem volt példa, hogy a fővárosban lehessen egy olyan terület, amely egyik kerülethez sem tartozik. Már csak azért is fontos döntésről van szó, mert felcsendültek már  bizonyos aggódó hangok azzal kapcsolatban is, hogy esetleg újra bevezetik a belépődíjat, mely egészen 1918-ig érvényben volt. Az Országgyűlés várhatóan 2013. május 21-én délután dönt a kérdésről.

A Margit-sziget még a III. kerület tulajdonában

Amennyiben a közeljövő újabb információkkal szolgál, természetesen frissíteni fogom a bejegyzést. Hiszen Magyarország legfontosabb dunai szigetéről van szó.

2 megjegyzés:

  1. Az első térkép feliratai kissé zavarosak,a térkép 1893-as,az aláírás szerint 1983-as,a kép neve szerint 1873-as.

    VálaszTörlés
  2. Az 1983-at javítottam, a képet az egykor.hu oldalon nevezték el így, nyilván elírták.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...