2012. március 1., csütörtök

Gótika az ártéren - A lórévi Zichy kápolna

 
Aki gyakran sétál a Duna partján, hamar azon veheti magát észre, hogy kialakul benne egyfajta immunitás az ártéren talált dolgok kapcsán érzett megdöbbenéssel szemben. A legcifrább dolgokat láttam már én is; crossmotor-pályát, alpesi reliktumnövényeket, kertből elszabadult tujákat, hajókról kidobált legkülönfélébb szemetet, egykori gőzhajók salakját, 30 millió éves kövületeket, bevásárlóközpontot és hivalkodó nyaralókat. Gótikus kápolnát viszont most először.


A lórévi Zichy kápolna már a túlparti Adonyból felismerhető. Éterien lebeg a fák között, és az ember csak vakarja a fejét. Nem érti, hogyan kerülhetett ez a tüneményes épület ennek az apró szerb falunak az árterére. Olyan ez, mintha Budapesten, az ötödik kerületben bolyongva egyszer csak egy zsúpfedeles parasztházra bukkannánk.

1859 óta, ha nem is szervesen, de része a tájnak. Ott áll ma is, ahol 1848. szeptember 30-án este Görgey Artúr kivégeztette gróf  Zichy Ödönt, a Főrendiház tagját, akinél csapatai kompromittáló iratokat találtak. Az akasztófa és a sír helyén Ferenc József parancsára építették és szentelték föl ezt a kicsiny, romantikus-neogót stílusban épült kápolnát. Nemhogy akkor, de még most is árvízjárta terület ez. Éppen ezért egy jókora halmot hordtak össze, hogy a legmagasabb árvizek se érjék el kapuját. Szintezése révén így a kápolna részben vízrajzi mementója is a XIX. század közepének. Ezért lehet, hogy kisebb emelkedőn és néhány lépcsőfokon kell felkaptatni a bejáratához, melyhez a kulcsot a révészektől kell elkérni. A révészház egyik oszlopán érdemes megfigyelni egy bekarcolt árvízszintet, sajnos dátum nélkül. A szentélyben jelenleg egy gótikus oltár és egy  hevenyészett helytörténeti kiállítás található, hat információs táblával. Sajnos az eredeti berendezését tönkretették és kép sem maradt azokból az időkből. 

A kápolna háta mögött húzódik az árvízvédelmi töltés gerince, mely a szigetet védi az árvizektől. Sokkal magasabb, mint a dombocska, melyen a kápolna áll. Közöttük nemesnyár-ültetvény húzódik. Körbenézve sok gödörben még víz és jég csillogott. Ha igazat mond a révészház szintezése, bizony árvizek idején itt az egész hullámtér nyakig áll a vízben. Amikor a kápolna épült, két sziget állt még a lórévi oldalon, valamivel a révtől délre. Egykor látták még a grófot, amint Görgey és katonái átviszik a réven a vesztőhelyre. Mára mindkettő a part részévé vált.
 
 
Kisebbfajta csoda, hogy a történelem pusztításai és a forradalmak nagyjából megkímélték. Ferenc József nevét ugyan leverték a homlokzatról, szentélyét feldúlták és szobrait összetörte a modern kori barbarizmus, de még így is szerencsésnek mondható. Annak ellenére is, hogy beázik, és falairól táblákban hullik a vakolat. Kis odafigyeléssel a Csepel-sziget déli részének egyik látogatott műemléke lehetne. Ez a kápolna a magyarországi árterek kétségkívül legszebb és legváratlanabb látványossága. 

Érdemes felkeresni.

kép forrása: fotobarat.hu

2 megjegyzés:

  1. egy régebbi fotó, és egy korabeli kiáltvány a kivégzésről: http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/100_falu/Lorev/pages/007_lorevnel_grofot.htm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó az a kép, ahol még a kápolna MÖGÖTT is áll a víz!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...