2016. szeptember 3., szombat

Egy varázslatos sziget Neszmélyen


Valószínűleg minden folyóparti embernek megvan a kedvenc helye a Dunán. Vízitúrázóknak, horgászoknak, strandolóknak, vidéki nyugdíjasoknak és városi fiataloknak egyaránt. A Dunai Szigetek blog számtalan kedves helye mellett Neszmély határában rábukkant egy varázslatos szigetecskére egy mellékágelzáró kőszórás tövében. 


Neszmély alatti kilométer szélességű medertágulatban négy nagy sziget épült fel a folyó hordalékából; a Neszmélyi-Alsó-, a Neszmélyi-fölső-, a Radványi-, és a (Duna)Mocsi-sziget. Közülük az utolsó három közrefogta a legelsőt, mely a parthoz legközelebb feküdt. Ezt a három szigetet később a XIX. századi folyószabályozás kötözte össze egy-egy kőszórással, hogy a fő sodorvonal a mostani szlovák oldalhoz közeledjen. Ezzel létrejött Magyarország egyik leghosszabb félszigete, közel 6 kilométeres hosszával lehagyja a Tihanyi-félszigetet is. A hatalmas belső öbölben (Belső-Duna) középvíz alatt megszűnt a vízáramlás és felülről elkezdett feltöltődni a meder. 


Az elmúlt években azonban mintha megszűnt volna félsziget-jelleg. A Neszmélyi-Felső-, és a Radványi-sziget között egy 10-15 méter széles átmetszés készült, de a Radványi- és a Mocsi-sziget között is van vízáramlás a kőszóráson keresztül - legalábbis Komáromban mért 200 cm-es vízállásnál. Így ki lehet jelenteni, hogy a Radványi- és a Mocsi-sziget a "valódi" dunai szigetek nem túl népes családjához tartozik. Az átmetszés pontos időpontja nem ismert, de valószínűleg 2010 utáni. Célja a mellékág vízutánpótlásának biztosítása. Felmerülhet a jogos kérdés, hogy miért nem legfelül, az 1750-es fkm-nél a Felső-sziget csúcsán történt meg az átvágás, hiszen a szigetet a parthoz kapcsoló keresztgát is át van metszve. A válasz viszonylag egyszerű: azért, mert ezen a szakaszon található a Neszmélyi Hajóskanzen, ahol a muzeális hajókat ringató víz jobb ha nem áramlik. Már az áradások és a kisvizek is alaposan megnehezítik a skanzen működését. 


Visszatérve a Radványi-szigeten található elzáráshoz, komáromi 200 cm-es vízállásnál az átmetszésen körülbelül a Zagyva folyó vízhozamával egyenlő vízmennyiség árad be a mellékágba. A két víztest közti 0,4-0,5 méteres szintkülönbség olyan esést alakít ki, melyen vízi járművel lehetetlen alulról áthaladni, de felülről is nagyon kockázatos az örvények miatt. 

A nagyobbik átfolyás

Létezik egy másik, valamivel kisebb, de hasonló esésű átfolyás is közvetlenül a sziget csúcsánál, ahol a kőszórás elvégződik. E két átfolyás határolja le két oldalról azt a 45 méter hosszú, 15 méter széles, varázslatos szigetecskét, mely mai bejegyzésünk ihletője. Neve egyelőre nincsen.

A kisebbik átfolyás

A hely különlegességét a sokféleség garantálja. A sziget tulajdonképpen a mellékágban található és egy laza, mozgó sóderdomb kapcsolja a zárás egyenes kőszórásához. Rajta alig néhány fa nő, de ezek a fák magasak, így a belső öblöcskét teljesen elválasztják a mellékágtól. A sziget északi végénél található a kisebb átfolyás, de ettől még az öblöcske vize csendes állóvíz, remek hely horgászni. A mellékág oldalán már nagyobb a vízáramlás, a kőszórás átvágása és az átzúduló víztömeg még itt is érezteti hatását. 

Balra a szigetecske, jobbra a kőszórás vonala

A zárás túlsó oldalán, a Radványi-sziget csúcsánál egy másik, kisebb sziget található, kiterjedt kavicszátonnyal nyugati irányban. 200 cm-es vízállásnál a zátonyt bokától combig érő víz borítja, áttetsző vizében halrajok cikáznak. A zátonyon nőtt szigetet egy mély átvágás választja el a Radványi-szigettől, amely kivezet keresztben a főághoz. Felülről láthatatlan, az ártéri erdő összeborul felette. E csatorna kenuval, kajakkal is járható, bár mindössze 3 méter széles. Az itt beáramló víz egyesül a zátonyon átbukó vízzel és a kisebbik átmetszésen keresztül ömlik be a mellékágba. Nagyobb kövek miatt ez az átfolyás sem járható vízi járművel, de szerencsére könnyen át lehet emelni itt a hajókat. Ez a rész ugyancsak remek horgászhely.

A csatorna

Ha valaki el szeretne látogatni erre a szigetre érdemes figyelni a vízállásjelentést, mert a kikötésre alkalmas, a kőszóráshoz kapcsolódó kavicszátony alig néhány négyzetméteres. Egy kisebb család éppen elfér rajta. Magasabb vízállásnál eltűnik, alacsonyabb vízállásnál pedig a különleges átfolyások, vizes helyek tűnnek el. 

Pontos elhelyezkedése:  47°44'43.30"É,  18°23'0.24"K

9 megjegyzés:

  1. Nekem túl nagynak tűnik a 0,4-0,5 méteres (40-50 cm) szintkülönbség. Nem elírás?

    VálaszTörlés
  2. Elég sokáig nézegettük a kajakból, 40 cm egészen biztosan volt.

    VálaszTörlés
  3. Valóban így van. Akkor tud brutálisabb lenni, mikor egy uszály, vagy szállodahajó megszívja/tolja a vizet. Az érzés leírhatatlan.
    Kajakkal csak akkor érdemes itt átkelni, ha nincsen kormány, vagy kiemelhető a vízből, mert az összetett irányú mozgások biztosan megborítják a kajakost! Csak tapasztaltak számára.
    Egyszer izomból megpróbáltam lendületből feljutni a Dunára, még meg is lepődtem, hogy jobban is sikeredett a tempó, aztán gyorsan feleszméltem, hogy az említett szállodahajó szívó hatása váltja ki ezt a hatást, majd utána jött is vissza gyorsan, így nem is kellett gondolkodni a forduláson, fordított magától. :)

    VálaszTörlés
  4. Sokat vagyunk ott a szigeten és környékén! Gyermekeim évekkel ezelőtt elnevezték "kacsás szigetnek" mert rengeteg lapos kavics van ott amivel szoktunk kacsázni! :) Valóban egy csodálatos környezet! Szeretjük nagyon!

    VálaszTörlés
  5. Valóban szép hely,az egyik kedvencem! Mi csempész alagútnak vagy csempész kapunak hívjuk! Horgász helyként is kiváló! Kicsit lejjebb a nagy Duna szlovák oldalán is van egy kis finom homokos sziget, de csak kis vízállásnál.

    VálaszTörlés
  6. Ennek a kis sziget résznek már nagyon régóta van neve! Úgy hívják hogy Macskalyuk... Helybéli vagyok...

    VálaszTörlés
  7. A Névtelen hozzászóló lehet helybéli, de keveri. Ezt a szakaszt csempészkapunak, csempész folyósónak ismerik, és komáromi 220cm feletti vízállásnál lehet motoros csónakkal kihajózni, de már nem használja senki a kőgát megnyitása óta. A Macskalyuk a Neszmélyi-fölső-szigetnél található, kb. ugyanekkora területet metszett le a sziget csúcsából. Google térképen is jól látható.

    47°44'21.8"N 18°21'25.1"E

    VálaszTörlés
  8. Igen, a macskalyuk jóval feljebb van. Amúgy a kisebb átvágás egyszer megviccelt, mikor a nagyob sodra előli menekülés közben beszippantott. :) Mondjuk egy 200 nál lényegesen nagyobb víznél volt. Élveztük a dolgot!! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...