2010. május 15., szombat

Élőhely-rehabilitációs célú kotrás a Rezéti-Duna területén

Élőhely-rehabilitációs céllal mintegy 200 ezer köbméter hordalékot kotornak ki a Rezéti-Dunából


Mintegy 200 ezer köbméter hordalékot kotornak ki a Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenci Tájegységében található Rezéti-Dunából: az élőhely-rehabilitációs rendeltetésű műveletről szóló KEOP-pályázati támogatási szerződést csütörtökön (2010.05.13) írták alá Budapesten.  

A kotrás célja, hogy már a jelenlegi, küszöbszint alatt mintegy másfél méteres dunai vízállás esetén is biztosítva legyen a víz átfolyása a mellékágban - közölte a nemzeti park igazgatósága az MTI-hez eljuttatott közleményében.  

A projekt eredményeképpen a Rezéti-Dunán megindul a víz átáramlása, a mellékág az év nagyobb részében átfolyó jellegűvé válik. Ez kedvez a lassú, áramló vizet kedvelő fajok populációinak. Az élővilágra gyakorolt közvetlen hatás elsősorban a halfauna tekintetében lesz jelentős.   

A kotrás eredményeként lassulhat a mellékág természetes feltöltődése, és középtávon is biztosítható lesz az Alsó-Dunavölgy leghosszabb mellékágának fennmaradása, ami várhatóan a nemzeti park élőhely-diverzitásának növelését eredményezi majd.  

A közlemény szerint a KEOP-támogatás a projekt első szakaszában megvalósuló tervezési, engedélyeztetési és tanulmánykészítési munka finanszírozását segíti 12 millió 370 ezer forint értékben. A projekt első szakasza 2010 májusában indul, elkészítése várhatóan egy évet vesz igénybe. A kivitelezés azt követően kezdődhet el.

Forrás: hirado.hu/MTI 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...