2014. szeptember 21., vasárnap

Duna expedíció a dzsámiban


Az a hatalmas megtiszteltetés érte a Dunai Szigetek blogot, hogy a harmadik Duna Expedíció (JDS3) magyar résztvevőivel, valamint a Dunakutató Intézet más hidrobiológus kutatóival együtt meghívást kaptam Esztergomba. Eleinte az esztergomi dzsámiba tervezett fényképes beszámolóról volt szó, melyet aztán a szervezők kibővítettek egy konferenciával egybekötött megnyitóval. Úgy tűnik nem merült feledésbe a tavalyi expedíción potyautasként eltöltött egy napom, így potyautasként meghívtak erre a konferenciára is. :)


Kicsit majd ki fogok lógni a hidrobiológus témák közül, de mindenesetre remélem sokan el tudnak majd jönni Esztergomba ezen a hétköznap délutánon! Íme a meghívó, pontos menetrend későbbre várható:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Októberben a tudományos kutatásé lesz a főszerep a Dzsámi Múzeum falai között. Esztergom azon települések sorába tartozik, amelyek a Duna partján fekszenek, mindennapjaink szerves része a folyó, amelyről sokat, mégis keveset tudunk.

Országunk egész területe a Duna vízgyűjtő területéhez tartozik. Minden folyónk, patakunk végül a Dunába ömlik. Évente körülbelül 100 milliárd köbméter víz hagyja el felszíni vizeink révén országunkat déli határaink felé. Lakosságunk 25 %-a valamely felszíni víz árterében, vagy egykori árterében él. Európa második leghosszabb folyója a Duna, melynek magyarországi szakasza 417 km hosszú. Napjainkban is fontos vízi szállítási útvonal, a 3500 km hosszú VII European Transport Corridor része. Országunkban a Dunához köthető nemzeti parkok és tájvédelmi körzetek (pl.: Szigetközi Tájvédelmi Körzet, Duna-Ipoly Nemzeti Park, Duna-Dráva Nemzeti Park) őrzik a folyó természetes élőhelyeit, élővilágát.

Az 1998-ban létrehozott Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság (International Comission for the Protection of the Danube River, ICPDR) olyan nemzetközi szervezet, amely 14 országgal, valamint az Európai Unióval működik együtt. Megalakulása óta Európa egyik legnagyobb és legaktívabb tudományos társaságává nőtte ki magát, melynek nemcsak a folyó vizsgálata, hanem a Duna teljes vízgyűjtő területének megfigyelése a feladata.

Az ICPDR célja a Duna Védelmi Egyezménybe foglaltak (Danube River Protection Convention, DRPC) végrehajtása, valamint az EU Víz Keretirányelvben (EU Water Framework Directive) és az EU Árvízvédelmi Irányelvben (EU Flood Directive) megfogalmazott feladatok koordinációja és megvalósítása a Duna folyam mentén.

A Duna expedíció (Joint Danube Survey) ennek a munkának a leglátványosabb része. Minden hatodik évben szervezik meg: első ízben 2001-ben mérték fel a Duna teljes hosszát tudományos kutatók, a második expedíció 2007-ben történt, majd újabb hat évvel később magyar kutatók vezetésével, három hajóval Regensburgtól lefelé a Duna-deltáig 2013. augusztus-szeptember folyamán vizsgálták folyónkat. A munkában számos szakértő működött közre a Duna-menti országokból olyan újabb módszereket alkalmazva, amelyeket most próbáltak ki első alkalommal a vizsgált 2400 folyam km. Az anyaggyűjtést több hónapos értékelés követte, az eredmények közlése 2014-ben mentén folyamatosan történik. Ennek egyik állomása az Esztergomi Dzsámi Múzeuma lesz október 2. és 31. között.

A Dzsámi falaira a tudományos eredmények összegzése, az expedíción készült képek sokasága kerül, a múzeumi tárolókba Petri csészékben fontos leletek, a kutatómunka során használt eszközök kerülnek. A kiállítás megnyitása rendhagyó lesz, mert egész délután vetítésekkel egybekötött előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők. Nyilvános konferencia keretei között ismerhetik meg a 3. Duna Expedíció (JDS3) magyar résztvevőit, a kutatások történetét, eredményeit.Tisztelettel hívunk meg az Esztergomi Dzsámi Múzeumba

A 3. Duna Expedíció című kiállítás megnyitója alkalmából rendezett előadói ülésre

2014. október 2. csütörtök délutánra 14:00-18:00 óra között

minden biológia-, földrajz-, történelem-, de legfőképpen Duna-kedvelő polgárt, akit érdekel a Duna múltja, jelene és jövője. 

A konferencia részletes programját a meghívó tartalmazza.A programon a részvétel ingyenes. A zavartalan lebonyolítás érdekében kérjük, részvételi szándékukat jelezzék előre a Múzeumban, illetve a megadott elérhetőségeinken. Együttműködésüket előre is köszönjük!

Szekeresné Czinege Erzsébet

intézményvezető

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...