2018. május 30., szerda

Miért folyik visszafelé a papszigeti mellékág?


Érdekes videót kaptunk Rákos Pétertől, mely azon nyomban fel is került az idén megalapított Dunai Szigetek youtube csatornára. A felvétel 2014 márciusában készült a szentendrei Pap-sziget északi csúcsán. Egykori Duna-meder helyén kialakult vékony csatornában csordogáló erecskét látunk, a felvétel különlegességét az adja, hogy a Duna "lentről" folyik "felfelé". 

A Pap-sziget északi csúcsa 1971. fentrol.hu


Íme Rákos Péter beszámolója: 
"A Pap-szigeti cikket olvasva, eszembe jutott az a jelenség, amit két alkalommal is tapasztaltam az ág felső, északi befolyásánál. Mindkét alkalommal a vízállás olyan volt, hogy a Pap-sziget a sziget-félsziget állapot határán volt. Ekkor egy keskeny, 20-30 cm széles kis vízfolyás volt látható a kiürült iszapos mederben. A meglepő az volt, hogy a kis ér vize - a szokásos folyásiránnyal ellentétesen - a Szentendrei Duna felé folyt azon a helyen, ahol magasabb vízállásnál a kiságat tápláló víz folyik be a Pap-sziget mögé. 
Először arra gondoltam, hogy esetleg a szél nyomhatja felfelé a vizet. A Duna ezen szakaszán kilométerenként 6-8 cm-es lejtése van a vízfelszínnek. Ez azt jelenti, hogy a kb. egy kilométer hosszú Pap-szigeti ág felső és alsó vége között 6-8 cm a vízfelszín szintkülönbsége. A viszonylag gyenge szél biztosan nem volt elég erős ahhoz, hogy ezt kiegyenlítse, különösen, mert a félkörívet leíró ágnak csak rövid szakasza párhuzamos egy adott széliránnyal, továbbá az ágat végig nagy fák védik a széltől. 
Miután ezt a verziót elvetettem, jött a következő verzió. A víz minden bizonnyal nem a Pap-szigeti ágból folyt vissza, hanem a meder alatti talajból feltörő víz gyűlt össze és folyt abba az irányba, amerre éppen utat talált magának. Azt nem ellenőriztem, hogy a kis érnek van-e kapcsolata a kiság pocsolyákká keskenyedő vizével, mert az a szakasz a bokrok és az iszap miatt nem volt járható. 
A harmadik verzió, hogy a kis éren keresztül ürül le a kiság azon szakasza, ami az alsóbb szélesebb szakasztól a vízszint csökkenés miatt leszakad egy olyan ponton, ahol a mederfenék lokálisan magasabb a felső és az alsó szakasznál is."


Rákos Péter hipotézisei mellé hozzátennénk még három lehetséges elméletet:
  1. Ha a vízáramlás rövid ideig tartott, akkor lehet, hogy valami hajó által keltett hullámzás miatt beözönlött víz folyik vissza. 
  2. Alulról is töltődhetett a meder, azaz egy áradás alulról elkezdte visszaduzzasztani a vizet a mellékágban és az fent kifolyt. 
  3. Vízbetáplálás történt a mellékágba, mondjuk a szigeten található strandról, vagy a Pismány hegyről érkező csapadékvízből.
Előző havi számításunk szerint ez a jelenség 150-160 centiméteres szentendrei vízállás esetén jöhet létre. Ha esetleg valakinek van jobb ötlete miért folyik visszafelé a papszigeti mellékág írja meg nekünk!

2 megjegyzés:

  1. Valószínűleg a 2. feltevés lehet igaz. A Pap sziget esetében a legfontosabb befolyásoló tényező a Szelim patak. Ez ugyanis nagyon kiterjedt torkolati zátonyt épített a sziget felett ami a sodorvonalat is a másik part felé tolta. Ennek köszönhető, hogy a Pap sziget oldalán a lassú víz a torkolat alatt teljesen feliszapolta a partot. A folyamat annyira gyors, hogy évről évre látszik a part szintemelkedése. E-miatt a szigetcsúcs annyira megemelkedett, hogy a betáplálás sokáig alulról történik.
    Egyébként a Duna főágában is gyakori jelenség, hogy a víz a part mellett, vagy szigetek alatt a fő sodrásiránnyal szemben folyik. A rutinosabb vizi emeberek ezt használják ki a gyorsabb haladáshoz felfelé. A horgászok szintén az ilyen helyeken próbálkoznak, mert a halak is itt pihennek meg.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem ez egy anomália! Ki kellene mennie paranormális nyomozóknak.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...