2013. augusztus 9., péntek

Rejtélyes hajószerencsétlenség tarolta le a Zebegényi-szigetet?


Valami történt a júniusi árvíz tetőzését követő héten a Zebegényi-szigeten. Hatalmas pusztításról érkeztek információk, de egyelőre nem tudni, mi okozhatta a rejtélyes eseményt, sőt még a pontos időpont sem ismert. Egy biztos; a szigeten számtalan fa kidőlt. Zebegényben egyelőre találgatnak, Bereczky Bence foglalja nekünk össze mi is történhetett valójában: 

A zebegényiek az áradás után egy hónappal kezdték el újra gyakrabban felkeresni a szigetet. Ekkorra lett ugyanis ismét nyári meleg, illetve strandoláshoz kellően alacsony vízszint és a víz minősége is látványosan javult. Akik akkor és azóta a sziget belsejébe merészkedtek vagy körbe evezték, furcsa látványra lettek figyelmesek a főág felőli (nyugati) oldalon: egy rövidebb szakaszon fél méter vastag törzsű fák vannak kidőlve, félbetörve. Na igen, az áradás, a víz ereje, a felgyülemlett hordalék okozhat ilyesmit, gondolhatnánk. Aki látta már jeges áradás nyomait, nem lepődik meg ilyesmin.
 
Ott középen mintha hiányozna valami. (a Zebegényi-sziget ÉNy felől)
  
De azért furcsa volt a látvány mégis: vajon miért csak azt a részt érintette a pusztítás? Hogyan alakultak ki olyan magas, de keskeny hordalékkupacok a sziget gerincén, a kidőlt fák között? Tényleg ekkora ereje van a folyónak, hogy ilyen fatörzseket kettéroppantson?
   
Nyomok a szigeten
 
Úgy tűnik, hogy nem. Lábra kapott a faluban a hír ugyanis, hogy az áradáskor (talán a tetőzés utáni napokban) egy nagyobb hajó feneklett meg a szigeten. Így már mindjárt más megvilágításba kerülnek a fenti kérdések. Ez megmagyarázza a furcsa látványt.
 
A letarolt erdő
 
A helyszínt mára tüzetesen bejárták rengetegen, töprengve a furcsa látványosságon. Hamar felismerhetőek azok a nyomok, amelyek valóban egy hajóbalesetről árulkodnak. A kidőlt faóriások között a leglátványosabb a sziget gerincébe bevágott lapos árok. Nincsenek benne ívek, amelyek kimosódásra utalnának és az árok oldalain felhalmozott homokot is mintha markolóval rakták volna oda. A szigetre látogatók közül volt már, aki festéknyomot talált némely fatörzsön (kéket, fehéret is), volt aki autóüveg módjára tört üvegszilánkokat a törött fatörzsek gyűrűjében.

Nem harcsa és nem láncfűrész nyoma

Az elmondások szerint egy szállodahajó futott fel a szigetre egy éjszaka, majd kétórás veszteglés után továbbállt. Idővel, remélhetőleg egyre több és egyre pontosabb beszámoló kerül majd napvilágra.


Örömmel vennénk szemtanúk jelentkezését, vagy olyasvalakit aki bővebb információval, netán fényképpel is rendelkezik a rejtélyes eseményről!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...