2013. augusztus 6., kedd

Ördögárok közösségi kert

Városi gerillakertészek? Újfajta street-art? Minden négyzetcentimétert hasznosító közösségi kert? Esetleg városvédők, akik így kívánják felhívni a figyelmet a megroggyant rakpartra? Vajon ki ültette tele zöldségekkel az Erzsébet híd alatti rakpart réseit?


Ártéren gyakran találni oda nem illő növényeket. Például a Szigetközi Duna-partján nem ritkák az Alpokból származó virágok, cserjék. Ilyen érdekes, oda nem illő növényekre bukkantam az Erzsébet híd budai hídfője környékén; az Ördögárok torkolatától délre. Pompás kis kert akalult itt ki: több tucat paradicsompalánta bújik ki a lépcső rései mögül. Paradicsomon kívül van ott tök és dinnye is, melyek indái kezdik befutni a mészkő lépcsőket. Többnyire a rakparti rézsű közepén helyezkednek el, több sorban egymástól majdhogynem szabályos távolságra. Gyomok alig mutatkoznak. Mintha tényleg lenne ebben a kertben valami tervezettség. Mintha tényleg unatkozó nyugdíjasok vették volna birtokba ezt a területet.

Virágzó paradicsompalánta

Fiatal görögdinnye

Kőből szárba szökkent paradicsom

Szabályos ágyások mészkövön

Pedig erről szó sincs. A magokat nem emberkéz, hanem a Duna vetette el a legutóbbi árvíz idején. Hogy honnan származtak a magok? Valószínűleg az Ördögárok gyűjtögette össze őket a környékbeli háztartásokból: meccsnézésből maradt tökmag, wc-n lehúzott romlott paradicsom, forró estéken kimagozott hűs görögdinnye. Kerestem napraforgót is, de úgy tűnik az árvíz idején kevesen szotyiztak Budán. A jelenleg is orrfacsaró bűzt árasztó Ördögárokból a hullámzás belemosta a magokat a kövek repedéseibe, ahol a Nílushoz hasonlóan a termékeny iszap is menedéket talált. A szennyvízből származó szervesanyagban gazdag öntéstalajon legkorábban június közepén szárba szökkent paradicsom és tökpalánták némelyike már virágot is hozott. Úgy tűnik kertet nem csupán emberkéz tud alkotni: a Duna közösségi kertet épített a maga szórakoztatására. Hacsak nem bizonyul tartósnak a jelenlegi szárazság, szeptemberben lehet majd szüretelni!


Ez volt a 300. bejegyzés a mai napon 4. születésnapját ünneplő Dunai Szigetek blogon. 

Köszönök mindent a lelkes olvasóknak!

5 megjegyzés:

  1. Boldog születésnapot nektek!
    Grat az oldalhoz, szuper! ;)

    "Kerestem napraforgót is, de úgy tűnik az árvíz idején kevesen szotyiztak Budán." :D

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok eme szép és kerek évfordulóhoz, bejegyzéshez!

    (csak hozzászólni ne lenne ily macerás...)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Dániel,mielőtt rátaláltam erre a blogra, nem is gondoltam, hogy a Duna és szigetei ilyen izgalmasak lehetnek.
    Gratulálok a "szülinaphoz" és köszönöm a rengeteg belefektetett munkát! Nagyon sokat tanultam belőle és ma már más szemmel nézek a Dunánkra. :)
    J.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...