2016. január 1., péntek

Elsüllyedt és felbukkant szigetek, új dunai állam - Ez történt a Dunai Szigeteken 2015-ben


Hetedik évébe lépett a Dunai Szigetek blog, és talán az érettség jele, hogy évről évre egyre kevesebb vele a munkám. Ennek jeleit az olvasók is tapasztalhatják, hiszen idén különösen sok bejegyzés született mások tollából, mások képei alapján és mások visszaemlékezéseiből. A közreműködők listája egyre hosszabbra nyúlik és ez így is van rendjén. Idén találtunk új szigeteket, előástunk régieket, strandoltunk, láthattuk egy új dunai "állam" születését egy geopolitikai vákuumban és bejártunk újabb szigeteket is (még mindig van hátra rengeteg). És végül kiderül melyik sziget lett idén az év dunai szigete.


Idén sikerült szinten tartani a bejegyzések számát, az évi 64 bejegyzés még mindig valamivel jobb, mint a heti egy cikk. Ez mindenképpen jó, hiszen a blogra szánt idő jelentősen csökkent. 2016-ban várhatóan tovább fognak ritkulni a nagyobb lélegzetvételű, könyvtározást és utánajárást megkövetelő írások. A külföldi nyelvű társoldal, a Donauinseln blog még mindig létezik, idén kilenc fordítás készült el és három még függőben van. Tovább bővült a térképtár és még mindig érkeznek a Nepomuki Szent János szobrok!


A 2015-ös év az extrém alacsony vízállásról szólt a blogon. Az év második felében gyakorlatilag csak erről születtek bejegyzések. A kisvízi barangolásokat megörökítő "Partra vetett szigetek " sorozatnak még koránt sincs vége, ennek kapcsán idén is sok szigetet jártunk be: Rácalmási-, Szalki-, Úrréti-, Háros-, Tenke-, Tündér-, Luppa-, Hatos-, Pap-, Óbudai-, Égető-, Dabi-, Dömsödi Felső-, Törpe-, Helemba-, Torda-sziget, Továbbá három jelentős zátonyt; az Ínség-sziklát, a Szobi- és Helembai-zátonyt. Idén is láttunk hódokat és dunavirágokat. Ezek mellett talán a legnagyobb siker az Ada Kaleh szigetről szóló Index videó összehozása volt, valamint az idén hónapok óta kinn lévő Ínség-szikla magasságának meghatározása. 


2015-ben 163756 oldallátogatást regisztráltunk, naponta átlagosan 449 olvasónk volt, összesen 101 országból. Idén ezek voltak a legnépszerűbb bejegyzések (zárójelben az oldalletöltések számával):

  1. Az év dunai szigete - 2015 (8363) 
  2. Ilyen magas Magyarország legalacsonyabb hegycsúcsa! (5257)
  3. Ada Kaleh haláltusája (4959) 
  4. Jéghegyeket épített az évszázad leghidegebb tele Felsőgödön (4802)
  5. Milyen magas Magyarország legalacsonyabb hegycsúcsa? (3451)
  6. Hol a határ Szerbia és Horvátország között? (3387)
  7. Alacsony vízállás a Dunán - 2015 (1994)
  8. Hajók a Dunán - Ismeretlen dunai tájak a Fortepan legújabb sorozatán (1884)
  9. Sivatag a fellegvár tövében (1880)
  10. Ingyenes vízum a dunai szigetekre (1863)



2013 után idén az árvízzel szemben az alacsony vízállás volt a legfőbb téma, bejegyzéseink, főképp az év vége felé már csak erről szóltak. 2015-ben ezek voltak a legfontosabb cikkeink:

  1. Ilyen magas Magyarország legalacsonyabb hegycsúcsa!
  2. Ada Kaleh haláltusája
  3. Elsüllyedt a gyerekkorom, és vele egy egész sziget...
  4. 46081
  5. Kiszámoltuk az Égető-sziget küszöbszintjét!
  6. Haldokló gyümölcsösök szigete Rácalmáson
  7. Elkotort kolostor
  8. Paks hozta felszínre
  9. Alacsony vízállás a Dunán - 2015
  10. Úrréti-szigetek

Hagyományosan októberben indult az "Év Dunai Szigete" szavazás, mely idén a Dunakanyar háziversenyévé alakult. Liberland, az új dunai "állam" nem sok hazai szavazót mozgatott meg, annak ellenére, hogy kétségkívül ez a dunai sziget uralta világszerte a médiát. A váci Kompkötő-sziget, az esztergomi Helemba-sziget után 2015-ben szoros versenyben a Kismarosi-sziget nyerte a szavazást. Íme a végeredmény: 1. Kismarosi-sziget, 2. Zebegényi-sziget, 3. Gornja Siga (Liberland). 


Végül szeretnék köszönetet mondani mindenkinek aki idén is segítette a munkámat. Szerencsére felsorolni is sok mindenkit: Schell Gergely, Bereczky Bence, Becz Miklós, Szokolics György, Zubreczki Dávid, Dobó Géza, Farkas László, Potyó Imre, Adele Kehl, Rákos Péter és a Külker evezősei, Mészáros János, Pack Roland, Szabó L Róbert, Alexandru Cristian Beșliu, Korb Hajni, Doutlik József. Köszönet az Indexnek és az Urbanista blognak a megjelenési lehetőségért!
És köszönet a pillanatnyilag 2629 lelkes facebook közösségnek (882 fős növekedés tavaly óta!), ez már egy komolyabb település lenne! Köszönet azoknak is, akik bármit kértek tőlem, örültem, hogy segíthettem!

Találkozunk jövőre is!

Boldog új évet kívánok minden kedves olvasónak!

Szávoszt-Vass Dániel
Alsógöd

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...