2016. január 20., szerda

Hajómalom épül Baja városában!


Ráckeve után újabb hajómalom kerülhet vissza a Dunára. Most a bajaiak fogtak össze, hogy városuk egyik jelképét és gazdagságának egykori forrását visszaépítsék egy hajómalom formájában. Magyarországon eddig csupán a ráckevei hajómalom "üzemelt", bár itt az energiát nem a tóvá lassított Ráckevei-Duna adta, hanem egy villanymotor. Baján egy olyan épülne, amit valóban a Duna sodrása hajtana. A kivitelezés éppen a mai napon kezdődik, annak ellenére, hogy a szükséges összeg még nem áll rendelkezésre teljes egészében. Ehhez a remek kezdeményezéshez kérjük olvasóink támogatását, lakóhelytől, Duna-szakasztól függetlenül, hiszen a hajómalmok egykor az egész Duna látványát meghatározták. A 21. századra mindössze kettő maradt, Gután, Szlovákiában, valamint Ráckevén, melyet erdélyi fenyőből kellett szinte a nulláról visszaépíteni.

Baja hajómalmai /mapire.eu

A Bajai Hajómalom Egyesület felhívása:
A Duna bajai szakaszán egy 1880-as térkép szerint 51 hajómalom őrölte a gabonát, tisztes megélhetést biztosítva malomtulajdonosoknak, molnároknak, kereskedőknek egyaránt.
A Bajai Hajómalom Egyesület 2007-ben azzal a céllal alakult, hogy a dunai hagyományokat ápolja, így épült meg 2011-ben a Halászati Mini Skanzen civil összefogással.
2012-ben átadásra került egy IPA program részeként a hajómalom terve és a köves őrlő szerkezet, de azóta nem volt lehetőség pályázatra.
A város vezetőinek, vállalkozóinak és magánszemélyeknek a megnyerésével lehetőség nyílt a terv megvalósítására. A megvalósításhoz szükséges források jelentős része már biztosított, a hiányzó összeg előteremtéséhez Önökhöz szeretnénk fordulni, kedves bajai és környékbeli vállalkozók és magánszemélyek!
Mindannyian tudjuk, hogy a turizmus számára egyre vonzóbb célpont a mi városunk, lassan meghatározó jelentőségű lesz és a HAJÓMALOM egyedi látványosságával újabb csoportokat tudunk idevonzani. Így ingatlanjaink, vállalkozásaink és városunk értéke is nőni fog, hiszen a fizetőképes kereslet élénkülést hoz. Reméljük, hogy felkeltjük a befektetők figyelmét értékeinkre és így a város munkalehetőségei is bővülnek.
Nem utolsó sorban, nekünk bajaiaknak és a Dunát szerető környékbeli embereknek egy nagy vágya teljesül a hajómalom létrejöttével!
Büszkék lehetünk majd arra, hogy a teljes Duna szakaszon nálunk lesz olyan hajómalom, melyet a folyó ereje hajt meg! Így őseink mesterségét a gyakorlatban tudjuk bemutatni.
A különleges látványosság megállítja a dunai kiránduló hajókat és a kikötő közelében tudunk egész napos programot biztosítani a hajó külföldi utasainak!
Kérünk mindenkit, aki törekvésünkkel egyetért, támogassa adományával a hajómalom megvalósulását!
A kivitelezési munkálatok 2016. január 20-val megindulnak, a sikeres befejezéshez várjuk a cégek és magánszemélyek adományaikon túl önkéntes munkafelajánlásukat.
Az egyesület bankszámla száma:
Bajai Hajómalom Egyesület 11732033-20024547

Adója 1%-val is hozzájárulhat a sikerhez, kérjük, hogy adóbevallása során gondoljon az egyesületre.
Adószám: 19550228-1-03
Az egyesületünk jelszava:
„Sok kis ember összefogásával csodákra vagyunk képesek!”

Palik Vera
elnök

Hajómalom Óbudán /kép: egykor.hu
Természetesen amint elkészül a malom meg is látogatjuk, egy Dunai Szigetek kirándulás keretében! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...