2021. október 1., péntek

Az év dunai szigete szavazás selejtezője 2021


Ismét beköszöntött az ősz és kilencedszer futunk neki év dunai szigete szavazásnak. Immár hagyomány, hogy két döntőst az olvasóink ezen a selejtezőn választják ki a bárki által nevezhető dunai szigetek közül. 2021-ben kilenc sziget mérkőzik a továbbjutó első két helyért!

2020. győztese, a ráckevei Kerekzátony-sziget

Idén hét magyarországi, egy ausztriai és egy "szerbhorvát" sziget közül választhatunk. Utóbbi sziget érdekessége, hogy két ország is magáénak vallja az eltérő határfelfogások miatt. Folyamkilométer szerint  Remélem sikerül választani a bőságes kínálatból! A két legtöbb szavazatot szerző sziget kerül a döntőbe, ezekhez csatlakozik majd jön egy harmadik; melyet a Dunai Szigetek blog jelöl. A selejtező szavazás 2021. október 12-én délben zárul, másnap estétől, Október 13-tól következik a döntő, mely 2021. december 31-én fejeződik be.

Az alábbiakban bemutatkoznak a jelöltek, ABC sorrendben:


Angyali-sziget, Ráckeve. Elhelyezkedés: 47.192922, 18.954102 

Nyaralósziget a Soroksári-Dunán, Ráckevétől északra. Helyi legendák szerint nevét Mátyás királytól kaphatta, aki angyali helynek titulálta, amikor errefelé járt. 


Csepel-sziget. Elhelyezkedés: 47.285565, 18.958673

A Duna egyik legnagyobb szigete, annak ellenére, hogy keleti ágát 1872-ben lezárták. 12 település található rajta, köztük a főváros is kiterjed a sziget északi részére. 


Csitri-sziget, Esztergom. Elhelyezkedés: 47.762243, 18.688559

Egy kicsiny, de öreg sziget, a Táti-szigetcsoport második legkisebb szigete. Érdekessége, hogy mindkét oldalról a Duna egyik mellékága öleli körül.  


Dunaréti-sziget, Kismaros. Elhelyezkedés: 47.821894, 19.001278

A Dunaréti-sziget már nem létezik, már a XIX. század során a parthoz kapcsolódott. Jelenleg a Budapest-Szob Eurovelo 6 kerékpárút vezet rajta keresztül. 


Koppánymonostori-sziget, Komárom. Elhelyezkedés: 47.753536, 18.036960

Komárom koppánymonostori városrészéről kapta nevét az a négy részből összeolvadt dunai sziget, melyet a folyószabályozás már régen a parthoz kapcsolt, de egy földalatti járaton még mindig kap vizet a mellékága.


Körtvélyes-sziget, Esztergom és Tát. Elhelyezkedés: 47.753972, 18.677706

Neve ugyan ligetes erdőre utal, de a környék legjobb szénát a Körtvélyesi-sziget kaszálói adták. A Táti-szigetcsoport legnagyobb tagja, a szintén nevezett Csitri-sziget déli szomszédja. 


Sprud, Vörösmart, HR/Monostorszeg, SRB. Elhelyezkedés: 45.790459, 18.859473

Neve Homokzátonyt jelent. A Liberland néven elhíresürt nagy Sziga-szigettől északra található zátonysziget, melyen Szerbia és Horvátország vitatkozik.


Tízfás-sziget, Rácalmás. Elhelyezkedés: 47.025152, 18.949327

A Rácalmási-Dunán, a hídtól délre, a kikötőnél található apró sziget, melyet nem csak a hódok, de az emberek is veszélyeztetnek.


Wörthi-sziget, Hößgang-Neustadt a der Donau, AT. Elhelyezkedés: 48.230570, 14.887091

Egykor a hajósok réme volt a Strudeln nevű sziklás Duna-szakasz Felső-Ausztriában. Wörth szigete és Werfenstein kastélya között sok hajó odaveszett, végül az Ybbs-Persenbeug vízerőmű szelídítette meg itt a vad folyót.

A két továbbjutó: az Angyali-sziget és a Csitri-sziget:




bike trails

1 megjegyzés:

  1. Fogarasi László2021. október 3. 9:18

    Honnan ered a az Angyali elnevezés?
    A Csepel-sziget körül az idők folyamán számos kisebb-nagyobb sziget jött létre, amelyeknek egy része ma is létezik. Mind a Nagy-Dunában, mind a soroksári mellékágban természetesen ugyanazok a szigetépítő törvényszerűségek működtek, amelyek magát a Csepel_szigetet is létrehozták. A dunai szigeteket a közelben lakók minden korban hasznosították. Ez egyrészt azt jelentette, hogy nyersanyagokat (fát, nádat, szénát) szereztek be a szigetről, másrészt megművelték a területét, – ritkán szántó, gyakrabban gyümölcsösök formájában vagy állatokat tartottak ott. Végül háború idején védett helyet jelenhetett a sziget az embereknek. Lakni azonban nem lakták őket.
    A névadásnál gyakori, hogy ha csak egyetlen volt, az ottani lakosok logikusan pusztán „Sziget”-nek nevezték. Az egyedi nevűek általában valamilyen jellegzetességről kapták a nevüket. Ez következhetett például az alakjukból – Kerekzátony-sziget, vagy esetleg az őt birtokló személyről nevezték el őket – Rafás_sziget Rafás Máté halász után. A Vessző- vagy Vesszős- név két szigetnél is arra vonatkozik, hogy a birtokosok, használók különböző hosszúságú vesszők kihúzásával osztották ki egymás között a sziget egyes részeit vagy az egész szigetet. Egy 1728-as térképen Szentmárton és Ráckeve közötti három erdős sziget közül a földrajzilag a legdélebbi azonosítható az Angyali-szigettel, Ráckeve északi részénél.
    1737-ben Bél Mátyás úgy tudta: Szentmártonnál és Laczházánál van egy sziget, aminek Angyalinói a neve. A nevét annak a ráckevei görög asszonynak a nevéről kapta, aki ott fogadta az egyik királyunk látogatásait, és aki az ott vízbe fúlt leányát siratta. Hosszú, keskeny erdős sziget. A ráckeveiek bírják, akik korábban többször is odamenekültek veszedelem idején, mint ahogy az 1684-es ostrom alatt is, amikor előbb a lengyelek, aztán a németek rabolták ki Ráckevét. A lakosság azután menekült az Angyali-szigetre, ahol majdnem egy évet töltött.
    1780-ban, Mária Krisztina főhercegnő beiktatási oklevelében a uradalmi birtokként a Vesszőzátonysziget és az Angyali-sziget együtt szerepelt, mint Felső- és Alsó_Angelino.
    Közel száz év múltán, az 1876-os tagosítás idején az uradalom lemondott Ráckeve javára az Angyali-szigeti földjei tulajdonjogáról, amit addig is a település bérelt. Ekkortájt így írnak róla: Gazdag gyümölcsfában és így gyümölcsben is, amit a főváros piacaira visznek jelentős mennyiségben.Az egyéni birtokosok közösséggé szervezték magukat, amely 1935-től „Angyali-szigeti Birtokosok Egyesülete”-ként működött, amíg 1949-ben fel nem oszlatták a szervezetet.
    2020 végén 15 jelenlegi tulajdonos elindította egy új érdekképviseleti szervezet megalakítását Angyali-szigeti Civilek Egyesülete néven.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...