2023. június 10., szombat

A Duna Lotaringiában



A Duna egy 4,5 kilométer hosszú folyócska Franciaországban, Lotaringiában, vize a Rajnán keresztül az Északi-tengerbe ömlik. Partján nem találhatók nagy európai fővárosok, a mellette fekvő két település közül a népesebbet mindössze 314 fő lakja. 

Verdenal folyója a "Le Danube"

Magamtól sosem találtam volna rá erre a vízrajzi érdekességre, de szerencsére Eric Baude a Danube Culture honlap francia szerzője felhívta rá a figyelmemet egy sör mellett Zebegényben. A képek többsége tőle származik, ugyanis ő már korábban írt a folyócskáról. A mostani bejegyzést az ő írása ihlette, de nincs szó szó szerinti fordításról. 

Már az elején fontos leszögezni, hogy a legfontosabb kérdésre nincs válasz: honnan kapta nevét ez a pataknyi folyó? Megirigyelték a franciák a német szomszéd nagy folyóját? Talán a keletre vándorolt lakosok emlékére nevezték el így? Vagy már a rómaiak is...?

Verdenal völgye 1744. (mapire.eu)

A Duna forrásától 150 kilométerrel északnyugatra, a Rajna túloldalán található a Duna folyócska, a "Le Danube". Pontosan ugyanúgy hívják franciául, mint a kelet felé folyó nagy testvért. Autrepierre és Verdenal között ered Lotaringia dombsági tájain, és völgyében egyenesen dél felé folyik, Domèvre településen torkollik a Vogézek nyugati lejtőjén fakadó Vezouze folyóba (lásd kezdőképet). 


A Vezouze aztán Lunéville mellett ömlik a Meurthe folyóba. Ez utóbbi folyóról kapta nevét a modern-kori départment, Meurthe-et-Moselle. Hol van már az egykori Lotaringiai Hercegség? 

Lotaringiai táj Autrepierre település mellett, a 'Le Danube' forrása közelében.

A francia départment neve árulkodó a vízrajz további részét tekintve. A Meurthe keresztülfolyik a hercegség egykori székhelyén Nancy-n, ahol a lotaringiai hercegek kései leszármazottja Habsburg-Lotaringiai Ottó magyar királyi herceg tartotta esküvőjét 1951-ben. A város alatt néhány kilométerrel torkollik a Meurthe a Moselbe (franciául Moselle). A Mosel észak felé folyva áthalad Metz városán, keresztezi a francia–német nyelvhatárt, aztán a francia–német határt is. Végül Coblenznél ömlik a Rajnába.

Tóvá duzzasztott szakasz Verdenaltól északra.

Híd a 'Dunán' Verdenal településen.

Ugyanez a híd egy első világháborús német nyelvű képeslapon.

Kevesen tudják, de Magyarországra a török kiűzése után nem csak svábok érkeztek osztrák birtokokról, de érkeztek franciák is. Lotaringia a XVIII. század derekán még nem tartozott Franciaországhoz, az itteni hercegek nagyon szoros kapcsolatot ápoltak az Osztrák Birodalommal. Lotaringiai franciák is részt vettek a török kiűzésében, egyikük Claudius Florimund de Mercy később a Bánság kormányzója lett. Akinek komoly szerepe volt abban, hogy a svábokkal együtt lotaringiai franciák is végigtutajoztak a Dunán Magyarországra, főként a Bánságba, amelyről a Pangea blog részletesen írt. Elképzelhető, hogy ennek a magyarországi kapcsolatnak köszönhető Verdenal folyójának neve? 


Képek forrása: Eric Baude (http://www.danube-culture.org/un-danube-lorrain/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...