2015. november 19., csütörtök

Partra vetett szigetek 2. - Egyfás-sziget


Kisvíz-körképen mutatjuk be a Szentendrei-szigetet körülölelő szigetvilág sorsát a 2015. évi alacsony vízállás idején, azért, hogy dokumentálhassuk a állapotokat. Ilyenkor a mellékágak kiürülnek, a víz helyén lágyszárúak zöldellnek. Ez egyfelől siralmas helyzet a pocsolyákban vergődő ottmaradt halakkal, másfelől remek alkalom feltérképezni a többnyire vízzel borított mederformákat. Második állomásunk egy majdnem partra vetett sziget lesz, a Megyeri híd tövében. 


Nevezetes sziget az Egyfás a Szentendrei-Dunán vízitúrázok körében. A megtévesztő nevű szigeten növő két fa (fűz és fehér eper) tájképi jelentősségű értéket képvisel, ha hihetünk a sokak által vitatott legendának, a Petőfis papír tízforintos hátulján is feltűnik zöldes árnyalatban. Középvíznél magasabb vízálláskor egy zátonyra futott uszadék fatörzs benyomását kelti. Átmeneti képződménynek tűnik, olyan fának, amelyet az első komolyabb árvíz vagy jégzajlás elpusztíthatna, ennek ellenére a legkésőbb a '60-as évektől kezdve Dobó István szilajságával dacol az őt ostromló Dunával.


Meglepő, de igaz: Budapesten mért 68 centiméteres vízállásnál még mindig sziget az Egyfás! A Szentendrei-szigettől egy alig 10 méteres csatorna választja el a szigetecske talapzatát adó kavicszátonyt. A csatorna oldalát alkotó kavicszátony meredeksége alapján ez a medrecske elég mély ahhoz, hogy alacsonyabb víz esetén is legyen benne áramlás. Az öblözetben zajló zátonyképződés további nyomait látjuk a szigettől északra, ahol a madarak örömére két kisebb zátony bukkant elő. Az Egyfástól délre pedig egy hatalmas parti zátony nőtt a Szentendrei-szigethez. 


A Luppa-sziget környezetében zajló feliszapolódás már eltüntette a Tündér-szigetet, felhizlalta a Luppa-szigetet és zátonyokat épített a szentendrei-szigeti oldalon. Ennek következtében jött létre az Egyfás-szigethez kapcsolódó nem is kicsi zátony. Csak éppen többnyire a Duna alatt tanyázik. A mostani alacsony vízállás idején a középpontnak számító fákhoz képest a zátony északra 80, dél felé 50 méterre nyúlik. Déli része szélesebb, körülbelül 60 méter, északi nyúlványa 20 méter széles. 


A 2015. évi alacsony vízállásnak köszönhetően felírhatjuk az Egyfást a "valódi" dunai szigetek közé, hiszen az év minden napján a Duna öleli körül. Kivéve természetesen azokat az időszakokat, amikor a fáknak is csak a búbja látszik ki az árvízből, de ez a nagyobb dunai szigetekkel is előfordul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...