2016. február 29., hétfő

Két vízügyi térkép


Térképtár rovatunk viszonylag rendszeresen frissül, általában szó nélkül, azaz külön bejegyzés nem készül róluk. Most mégis kivételt teszünk, mert a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság és a Vízügy honlapján olyan remek térképekre bukkanni, amelyek megérdemlik az alaposabb bemutatást. Természetesen ezek is felkerültek a Dunai Szigetek térképtárba.
 
Az elkotort Fürdő-sziget nyomai

A KDVVIZIG az egyetlen olyan vízügyi igazgatóság ahol hajóút kitűzési tervlapokat találni a magyar Duna-szakaszról. Sem az Észak-, sem a Közép-, sem a Dél-Dunántúli, sem pedig az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság honlapján nem találtam meg a folytatását ezeknek a szelvényeknek. Így be kell érnünk a Szobtól Dunaföldvárig tartó szakasz + a Szentendrei-Duna térképlapjaival. Ezek .pdf kiterjesztésű fájlok, így műveleteket nem tudunk velük végezni, sorba sem rendezhetők, csak egyenként lehet megnyitni őket a lapmutató vázlatról, külön ablakban. 

Az eltűnő Pap-sziget és az előbukkanó Bólya-zátony.

Elsősorban hajósok számára készült, akik Regensburgtól a torkolatig járják tolóhajókkal, kirándulóhajókkal stb. a Dunát. Azonban a főágban vízitúrázók, horgászók vagy akár csak strandolók is érdekes információkat találhatnak rajta. Tájékozódásképpen rajta vannak a folyamkilométer táblák, a hajósok Kresz-táblái. A földrajzosok figyelmét azonban legjobban a vízfelszín alatt megbúvó formakincs keltheti fel. Fél méteres szintközökben tárul fel a folyó kisvíznél sem látható medre. Már a jelkulcs is árulkodó, a valaha mért legkisebb vízállás (LKV) alatt mértek már -12,2 méteres vízmélységet is! Kár, hogy ez a pont nincsen feltüntetve, és az öt méternél mélyebb szakaszokat egységes színnel jelölik. Külön kiemelten szerepel a 2,5 és 2,7 méteres szintvonal, amely gyakorlatilag kirajzolja a hajózható útvonalat.  

Lássuk a másik térképet!

Pillanatnyilag a Belügyminisztérium alá tartozik a Vízügyi Főigazgatóság, melynek remek honlapján egyéb rengeteg információ mellett remek digitális térképeket is találhatunk. A "Térképtár"-ban a Hajózási és gázló információk alatt van a leginformatívabb térkép. Link: http://terinfo.vizugy.hu/duna_meres/

Kádár- és Pandúr-sziget

Funkciókban és térben is gazdagabb ez a térkép az előzőnél. Rajkától Kölkedig megvan az egész Duna, minden Vízügyi Igazgatóság szerepel rajta. Némileg kevesebb a szintvonal a folyóban, csupán a hajózás szempontjából fontos mélységek szerepelnek külön színkulccsal. Pirossal kiemelve láthatjuk a -25 deciméteres Duna Bizottság szintet, melyet minden Duna-menti országnak biztosítania kell a hajózás számára. Ennek érdekében épülnek a sarkantyúk, zárják le a mellékágakat és kotorják el a gázlókat. Ez tulajdonképpen egy csatorna a folyón belül. 

Ezen a honlapon műveleteket is tudunk végezni. Balról jobbra a képernyő felső részén ezek a következőek: Nagyítás-kicsinyítés, keresés, gázlók keresése, alaptérképek láthatóságának beállítása, alaptérkép választása, mérés (ez egy különösen hasznos funkció szigetek méretének megállapításához). A képernyő jobb oldalán az egyes felületeket tudjuk ki-be kapcsolni, hogy gyorsabb legyen a program. Az alaptérképek között találni régebbieket jobbnál-jobb TSZ nevekkel, de tíz másikból is válogathatunk. 

Ezen is fel vannak tüntetve alappontként a folyamkilométer-táblák és a vízmércék, melyeken az éppen aktuális vízállásadatok frissülnek (lásd az alábbi ábrát). 

A programnak vannak kisebb nagyobb hibái, például az alábbi képen Vácnál egy egész erdősáv helyén jelez nyílt vízfelszínt. Mindkét térkép nagy hiányossága, hogy a mellékágakat nem jelöli folyóágként, vagy ha annak is jelölik mélységadatot nem tartalmaz. Ha görgetés közben belekattintunk esetleg a képernyőbe jön a kék halál, amitől néha nagyon nehéz megszabadulni. 

Mederben nőtt erdő, erdőben nőtt folyó?

A térképeket a Dunai Szigeteken is gyakrabban lehet majd viszontlátni, pillanatnyilag ezek a legfrissebb mederadatok a folyóról és mint ilyenek használható illusztrációt és plusz információt adhatnak egy-egy szigetes bejegyzéshez. 

2 megjegyzés:

  1. A KDVVIZIG-hez hasonlóan, az Észak-Dunavölgyi és az Alsó-Dunavölgyi szakaszoknak is megtalálható a kitűzési térképe:

    http://www.eduvizig.hu/sites/default/files/kituzesi-terv_2014-2015.pdf

    http://www.aduvizig.hu/contents/letoltes/hajozasi_terkep/Kituzesi_terv_2016.pdf

    Tisztelettel: Nagy Zoltán

    VálaszTörlés
  2. A KDVVIZIG honlapjáról lekerültek a Hajóút kitűzési tervlapok (2018). :(
    Új mérés készül(t) vajon? Vagy hova tűnhettek?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...