2016. február 17., szerda

Alsógöd-Dunakeszi oligocén agyag védett földtani szelvény - de jó is lenne!


Az alsógödi és a dunakeszi rév közötti partszakasz egy szerencsésebb helyzetben akár védett földtani alapszelvény is lehetne. Az itt található oligocén agyagrétegek  és a bennük fellelhető ősmaradványok alapján mindenképpen érdemesek lennének a kitüntetett figyelemre és a védelemre. Lehetne itt egy tanösvény is akár. Ennek egyetlen akadálya van, a hely gyakorlatilag megközelíthetetlen. Kivéve kisvíznél, amikor a visszahúzódó folyó nyomán feltűnnek az ősi kőzetek.


Horváth Tibor annak idején megírta az agyaglábakon álló magaspart történetét. A cikk képanyaga azonban többnyire középvíznél készült, amikor a magaspart alatti rész járhatatlan és a telkek alatt sem húzódik ösvény, mert a telkek egészen a Dunáig húzódnak. Helyenként alá is mosódnak. A 2015. őszi kisvíz idején tett kirándulás alkalmával sikerült újra végigfényképezni a partot, így a cikk képanyaga most négy és fél év után kiegészült. 

Oligocén agyag és miocén tufa rétegfejei Alsógödön.

Kisvíz idején a kavicságy alól kibukkanó  rétegfejek

Gyökerek, hullámzás és kiszáradás-nedvesedés hatására aprózódó kőzetek

Kibillent agyagrétegek

Az agyagrétegek vízzáró rétegként funkcionálnak, felszínükön több száz (!) forrás fakad.

Pusztuló agyagpadokon a Duna felé igyekvő erek.

Partra vetett rétegzett oligocén kőzetek a keszi révnél.

Most a folyó pusztítja a tengeri üledékeket.

Idei terv, hogy utánanézzünk, hogyan lehetne valamiféleképpen védettséget és nagyobb ismertséget szerezni az agyagrétegeknek, mely egészen egyedülálló feltárásban hozza napvilágra a Visegrádi-hegység és a Börzsöny kiemelkedése előtt itt hullámzó tenger üledékeit. 

Kötelező olvasmány:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...