2022. augusztus 24., szerda

Szigetek és kérészek - Dunavirág ünnep Verőcén


2022. szeptember 3-án szombaton 10-13 óra között szeretettel várunk minden érdeklődőt a verőcei Dunavirág Ünnep vízi tanösvényén! Selmeczi Kovács Ádámmal felváltva beszélünk majd a Dunakanyar élővilágáról, ezen belül is a dunavirágokról, természetes és mesterséges mederfejlődésről, zátony- és szigetképződésről. A kenutúrához regisztrációs szükséges, és érdemes sietni, mert 40 főben limitált a résztvevők száma. 


Míg a programok zöme Verőcén lesz, a vízi tanösvény nevű kenutúra az egykori kismaros-kisoroszi révtől (47.821485, 19.013059) indul, és terv szerint 2 vagy 3 megállónál szállunk partra. Az első kikötés az egykori Kismarosi-sziget pusztuló partján lesz. A második valahol a Nomád bár magasságában, ahol jelenleg éppen kotorják a mellékágat. Valószínűleg ez a "revitalizáció" is szóba kerül majd. Ha a vízállás és az időnk engedi, meglátogatjuk a nagymarosi sóderszigetet, majd a nagy ágban csorognánk vissza a kiindulási pontra. Esetleg ha maradnának megválaszolatlan kérdések, a célban Kismaroson egy sör mellett hosszabbítás lehetséges. :)

Az egész napos programnak mindez csak egy kis szelete lesz, ha esetleg valaki lemarad a kenutúráról további érdekes programok, pl. helytörténeti séták, kézműves foglalkozások várják a parton. A részletes programok fenn vannak az esemény hivatalos Facebook oldalán is: itt

Részletes program:

09.30-10.00 Program-kirajzás. Helyszín: Művelődési Ház kertje

10.00-13.00 “Vízi Tanösvény” - vezetett kenutúra a Nagymaros-Verőce Duna-szakaszon. Túravezetők: Selmeczi Kovács Ádám (DINPI) és Szávoszt-Vass Dániel (Dunai szigetek blog) A délelőtti vízitanösvény (vízitúra) korlátozott létszámú, legfeljebb 10 db 4 személyes kenu indul – a programra a leírt szabályok figyelembevételével augusztus 31-ig lehet jelentkezni a következő linken: 


10.00-12.00 Közösségi óriás mandala készítés Tóth Zsuzsannával, amire mindenkit (kicsiket és nagyokat is) szeretettel várunk a Művelődési Ház alatti parton.

10.00-12.00 Helytörténeti séta Fábián Erikával: Villák és épitészeik – Ybl Miklós, Schmahl Henrik és Griegl Kálmán. Indulás: Verőce Főtérről

10.00-14.00 A dunavirág-rejtély c. film vetítése (40 perc) minden egész órakor (10, 11,12, 13 órakor). Kriska György és Kriska Ferenc filmje, mely ebben az évben első lett a hazai természetfilm fesztiválon. Helyszín: Művelődési Ház. A filmre bármikor be lehet ülni (és bármikor ki is lehet jönni).

14.00-tól A dunavirág-rejtély, Dr. Kriska György, hidrobiológus előadása, ELTE, MTA.
Dunavirágzás a természetfotós objektívén keresztül – Potyó Imre (DINPI) előadása és kiállításának megnyitója. Helyszín: Művelődési Ház.

15.00-tól Mit irtunk mi? Szúnyogok és dunavirágok - Soltész Zoltán PhD előadása, Ökológiai Kutatóközpont. Helyszín: Művelődési Ház.

16.00-tól Hajók, halak és dunavirág - Sevcsik András előadása, DINPI. Helyszín: Művelődési Ház.

15.00-17.00 Helytörténeti séta Fábián Erikával - Part és támfal - Jellegzetes épületek, vízparti élet egykor. Indulás: Verőce Főtér

16.00 - 18.00 Kézműves foglalkozás - gyerekeknek Helyszín: Művelődési Ház kertje

17.00-18.30 Irodalom - a Dunavirágzás poétájának megválasztása - költészeti verseny, zsűritagok: Győrffy Ákos, Makáry Sebestyén, Végh Attila. Helyszín: Művelődési Ház kertje

18.30 - 19.30 Zene - Dunavirágra hangolva - Őri-Kiss Botond játszik zongorán Helyszín: Művelődési Ház kertje

19.30-21.00 Dunavirág-rajzás megfigyelése és/vagy a Duna élővilágával kapcsolatos bemutató - Dunavirág Vízibusz, DINPI. Helyszín: a verőcei Duna-part, pontosítás aznap. Fázósok pokrócot hozzanak magukkal!

21.00- Este a Duna-parton - pokrócon heverészés, szemlélődés, beszélgetés, hallgatózás, és az óriás mandala gyertyafényes kivilágítása.

A programok ingyenesek, kivéve a Vízi Tanösvény, amire előzetes jelentkezés szükséges!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...