2024. október 13., vasárnap

Az év dunai szigete - 2024


Újra itt az ősz, és a Dunai Szigetek blog immár tizenkettedszer hirdeti meg az Év Dunai Szigete szavazást!

2024. október 13-tól december 30-ig tart majd a szavazás a három jelöltre.


A szavazás fő célja, hogy rávilágítson a közel három ezer kilométeres folyószakasz több ezer szigetére, hiszen gyakran a helyiek sincsenek tisztában milyen szerteágazó története lehet egy dunai szigetnek. Sokan ugyanis előbb jártak a Seychelles-szigeteken, mint például az alábbiak valamelyikén. Mivel ez már a tizenkettedik szavazás, úgy tűnik sikerült hagyományt teremteni és a többi "Az Év hala, ásványa, bogara", stb. szavazás mellett ennek a kezdeményezésnek is lassan híre megy nem csak Magyarországon, hanem a környező országokban is.

Eddigi nyerteseink:

2013-ban a váci Kompkötő-sziget
2014-ben az esztergomi Helemba-sziget
2015-ben a kismarosi Kismarosi-sziget
2016-ban a dunaújvárosi Szalki-sziget
2017-ben a Szlovákiába szakadt Csallóköz
2018-ban a soroksári Molnár-sziget
2019-ben a Rácalmási Nagy-sziget
2020-ban a ráckevei Kerekzátony-sziget
2021-ben a Mohácsi-sziget
2022-ben az esztergomi Prímás-sziget
2023-ban a soroksári Gubacsi-sziget

Tavaly szükségessé vált bizonyos változások bevezetése a szavazással kapcsolatban, ezt megelőzően 10 éven keresztül az olvasók jelölhettek két szigetet a háromból, melyhez csatlakozott a blog jelöltje a végső szavazáson. Mivel a blog olvasóinak döntő hányada az Esztergom-Dunaújváros szakasz mentén él, az itt található szigetek kezdtek felülreprezentálttá válni, sokszor előfordult, hogy ugyanazok a szigetek mérkőztek meg, amelyekre már korábban is szavazhattunk. Így pont a szigetek változatosságának bemutatása szenvedett csorbát. Tavaly óta három szigetet ajánlunk, melyek közül az egyik egy létező, egy eltűnt, valamint egy Magyarország határain túl található sziget versenyez majd. 

ABC sorrendben mutatjuk be a jelölteket Tolna vármegyétől Alsó-Ausztriáig:

Gemenc-sziget, Őcsény

Kevesen tudják, hogy Gemenc eredetileg nem egy tájegység, hanem "csak egy dunai sziget neve volt. Az év dunai szigete szavazás talán a legjobb módszer, hogy ezt szélesebb körben elterjesszük. Ez a Gemenc már régóta nem sziget, korábban északról és keletről a Nagy-Duna, délről és nyugatról pedig a folyamatosan szűkülő Keselyűs-, vagy Ásás-Duna határolta. Manapság ez utóbbi csupán egy árok, egyre gyakrabban ki is szárad, nehéz róla elképzelni, hogy egyszer itt kanyargott a Duna főága, mely elválasztotta egymástól Tolna és Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyét. Talán a kiszáradó Keselyűs tette lehetővé, hogy a Gemenc elnevezés az érseki birtokon elterjedhessen messze délre. 

A Gemenc-sziget a II. kat. felmérésen 1859 körül.

Az 1928-ban felépült Gemenci vadászház (fortepan.hu)

Hundsheimi-sziget, Mautern an der Donau

Viszonylag fiatal szigetről van szó az "Osztrák Dunakanyar", a Wachau keleti elvégződésénél egy olyan Duna-szakaszon, ahol csak mutatóba maradt egy-kettő példány az osztrák vízerőmű-projektek hidrológiai hatása miatt. Alig száz éve, 1930 körül alakult ki itt egy sóderzátony az akkor még szabályozatlan szakaszon, melyen 1940-re már kisebb erdő nőtt. Jelenleg kőszórással stabilizálták partját, az 1976-ban átadott altenwörthi vízerőmű tározótere öleli körül.

Kilátás a Hundsheimi-szigetre Oberloiben felől. (fotó: Stephan Schmatz)

Krems, Mautern és a Hundsheimi-sziget (forrás)


Rafás-sziget, Szigetszentmárton

"Ahogy ültünk a parti sörhivatalban, látszott meg, mennyire szeretik fiatalok-vének Rafás Máté bácsit. Minden arra haladó ismerős köszönt neki — egy korsó sörrel. Félóra alatt úgy körül volt már rakva az öregúr söröskriglikkel, mintha legénybúcsúját tartotta volna: — Egészségére Máté bácsi! Be is nyakalta becsületesen." így szól a helyi legenda a Rafás-sziget névadójáról, aki egykor maga uralkodott az egész sziget és a hozzá tartozó halászterület felett Szigetszentmártonban, azonban manapság a nyaralóházak felülírták a három hektáros sziget történetét a Soroksári-Duna közepén, ahová csak csónakkal lehet bejutni. 

A Rafás-szigeten épült üdülők 1968-ban (fentrol.hu)

Rafás Máté és családja. A fénykép valószínűleg a két világháború közti időből származik




A szavazás 2024. december 30-án, délben zárul. Eredményhirdetés a 2025. év első bejegyzésében!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...