2011. augusztus 16., kedd

Rejtőzködő Szürkő-sziget

 
Aki nyaralót keres magának egy nyugalmas szigeten, és mellékesen az sem zavarja, hogy a szomszédjában akár horrofilmet is lehetne forgatni az őserdővel benőtt szellemházakban, akkor azok számára ideális választás lehet a Szigetmonostorhoz tartozó Szürkő-sziget. Az 1666-os folyamkilométernél fekvő földdarabon egy 540 nm-es telken álló 62 nm-es nyaralót az érdeklődők már 5,2 millió forintért megvásárolhatnak, amennyiben nem zavarja őket, hogy a sziget csak csónakkal megközelíthető. Annak ellenére, hogy az egész terület fel van parcellázva, erdő besorolás alá került valamilyen oknál fogva. Az árvizek rendszeresen elborítják, ezért az ingatlantulajdonosok kénytelenek voltak betonból készült kacsalábakra építeni nyaralóikat. Ez a magasság többnyire egy emelet, a földszinten fészer, csónaktároló, és egyéb raktárcélú hasznosítás lehetséges csak. Az árvizek nyomai megtalálhatók ezen a lábazaton sőt a lakott részek burkolatán is, ami azt jelenti, hogy a parcellázás idején (80-as évek) még alacsonyabb árhullámmal számoltak az építkező tulajdonosok. A Duna nemcsak az árvizeknél ostromolja a sziget partjait, hanem a közepes vízállásnál is komolyabb károkat tud okozni a hajózás keltette hullámverés és az erős sodrás. A főág felőli részt sok helyütt a nyaralók előtt kőszórással próbálják menteni. A sziget növényzete egyaránt magán viseli a természet (ártéri erdők) és az ember (kertből kiszökött bambusz, tuják, stb.) keze nyomát. Érdekes a sziget északi csúcsán elburjánzott, kiirthatatlan bambuszerdőben sétálni.

A Szürkő-sziget Göd felől.

Lábas nyaralóházak.

Elhagyott lábas nyaralóház.

Kerti zuhany.

Árvizek által ideiglenesen lerakott fatörzs.

Kőszórással megerősített főág felőli partszakasz.

A sziget déli csúcsán veszteglő hajók.

A dunakeszi medertágulatban kialakult, orsó alakú sziget egy zátony benyomását keltette még az 50-es években (légifelvétel: Hadtörténeti Múzeum, 1953). Erdőnek akkor még nyoma sem volt. A vízjárás csak satnya fűzfáknak hagyott életteret. Ha ma megnézünk egy légifelvételt  a  Szürkőről, egy egységes, erdővel borított szigetet látunk, itt ott  elszórt épületekkel. Ha azonban lehántjuk a növénytakarót, érdekes morfológiát tanulmányozhatunk. Az egységes sziget négy jól elkülönülő részre valamint két szintre bontható. Az északi részen, a főág felőli oldalon a fattyúágak két apró szigetmagot ölelnek körül. Ez a fattyúmeder mind a mai napig felfedezhető a szigeten, az érkező árvíz elsőként veszi birtokba.
 
A szigetet elkerülte a Duna szabályozása, ennek köszönhetően az év minden napján víz öleli körül. Itt nem épültek sarkantyúk, mellékág elzáró gátak. Rendszeres mederkotrások azonban zajlanak a szigettől egészen Alsógödig, ahol a kemény oligocén mederanyagot kell eltávolítani a hajók útjából. Ha  az itteni nyaralókon múlik valószínűleg még sokáig megőrződik a sziget elzártsága.



Búcsúpillantás a Szürkő-szigetre a Fortepan egyetlen "Dunakeszi" találatán. A honlapon található csúszka szerint éppen egyidős a Hadtörténeti Múzeumból származó képpel.

10 megjegyzés:

  1. A Szürkő-sziget nem Dunakeszihez, hanem Szigetmonostorhoz tartozik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen!
      Tudna segíteni abban, hogy eljussak a Szűrkő szigetre?
      70/5929993

      Törlés
  2. Mi már évek óta(40 éve) itt nyaralunk. A telkek mind állami tulajdonban vannak.,csak bérleti jog vásárolható.A régi volt tulajdonosa á szigetnek egy Rejtői fordulattal jutott hozzá-kartyan nyerte.Aztan államosították és így lett Szigetmonostor része, ám a víz gazdálkodási tv. Szerint amit hozzá épít a víz az a tulajdonba kerül, ezért fordult elő az, hogy míg a kataszteri térképeken csak 44 hektár szerepelt a valójában ez felhízott 52-re.Az első állandó nyaraló a Csemege Húsos Evezős Egyletből kerültek ki. Van egy híres nyaralója is a színész Szilágyi István.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Szerzö,
    Dunakeszin lakunk, gyerekekkel szivesen átmennénk elektromos gumi csonakunkkal a szigetre kirándulni. Van ennek akadálya Ön szerint, szabad/lehet ott kikötni? Ha igen, melyik partszakaszt ajánlja erre a célra, úgy, hogy senkit se zavarjunk?
    Köszönöm, üdv
    Zsolt

    VálaszTörlés
  4. Mi egyszer az északi csúcson kötöttünk ki, a Kikötni Tilos táblánál. :) Szerintem érdemes körülhajózni kikötés előtt a szigetet, mert jelentős része magántulajdonban van, akik nem biztos, hogy örülnek a hívatlan vendégeknek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, pont ezért kérdezem, hogy van-evolyan hely, ahol senkinek nem lépünka a ... területére:)

      Törlés
  5. Ezt sajnos nem tudom megmondani. Esetleg googlemaps-on kereshettek egy olyan helyet, ahonnan minden ház kellően messze van. :)

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok :) nem tudjátok véletlenül hogy hol lehetne érdeklődni van e eladó telek a szigeten?

    VálaszTörlés
  7. Eszaki csucs jobb oldalan szoktak kikotni a nezelodok alacsony vizallasnal mert ott nincs hasznalatban ingatlan
    Egyebkent meg vannak magan tulajdonba is telkek
    A mienk azok koze tartozik
    A csaladom az elsok kozott voltak a szigeten
    A telek sem allami

    VálaszTörlés
  8. Üdv, korábban írtunk a sziget első telepeseiről: https://dunaiszigetek.blogspot.com/2018/02/a-szurko-sziget-elso-telepesei.html Ha van kedv és idő, kérem írják meg hogyan emlékeznek vissza a Szürkő-szigetre!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...