2012. május 15., kedd

Szent a Duna partján

Egy időben nem is figyeltem fel ezekre a szobrokra. Úgy sétáltam el mellettük, mint bárki más. Sőt még a feliratot sem olvastam el vagy ha igen, hamar elfelejtettem a kacifántos nevet. Aztán, ahogy egyre gyakrabban és egyre többfelé jártam a Duna partján, felrémlett bennem a "Nahát ezt a szobrot, mintha már láttam volna valahol" érzés. Ettől fogva bármelyik településen sétáltam a parton Rajkától Mohácsig, bárhol keltem át a folyón közlekedő révvel, mindenhol ismerősként üdvözöltem Nepomuki Szent Jánost.


Nepomuki Szent János szobra éppúgy szerves része a dunai tájnak, mint a szigetek, a parti csárda, az ártéri ligeterdő, az éppen mostanában virágzó sárga mocsári nőszirom, valamint a római őrtorony. Közös öröksége a dunai népeknek, szerves része a Duna-menti hagyománynak.

Május 16-án van az emléknapja. Szerte az országban sokfelé tartanak ünnepséget emlékezetére, például Vácott (innen származik a két fénykép), Mohácson vagy a tiszaparti Nagykörűn. Baja városában is régi szokás a dunai "Jánoska eresztés". 

Így szól Nepomuki Szent János életútja röviden A szentek életéből:
"A legenda elmondja, hogy Wolfflin János a kicsiny Pomuk (ma Napomuk) helységben született, Dél-Csehországban. Jogi tanulmányainak befejezése után -- annak ellenére, hogy szegény szülőktől származott - - gyorsan haladt fölfelé az egyházi ranglétrán. Mint egyházi méltóságot és jelentős szónokot egész Prága ismerte és szerette. IV. Vencel király felesége őt választotta gyóntatójául. A király kezdetben igazságos és jóakaratú uralkodó volt, de egy sikertelen mérgezési kísérlet után bizalmatlanná és agresszívvé vált. Meg akarta tudni, mit gyónt a felesége. Mivel azonban János nem volt hajlandó megmondani, megkínoztatta és a Moldva folyóba dobatta. Egy csodás fényjelenség jelezte a királynénak, hol keressék a holttestet. Egy másik változat szerint a Moldva leapadt annyira, hogy megtalálhassák. Halálának éve 1383. A prágai Szent Vid-székesegyházban temették el."
Nepomuki Szent János a gyónási titok vértanúja, Csehország védőszentje. Különös tisztelettel övezik őt a vízi emberek; a halászok, hajósok, vízimolnárok, bányászok, sóbányászok és ő óvja a fuldoklókat is. Ugyancsak védőszentjükként tekintenek rá a bánsági katolikusok.

Szobrait jellemzően a barokk korban faragták, elsősorban kőből. Egy papot ábrázolnak birétummal a fején, amint ujját a szájára illeszti, vagy karjaiban egy feszületet tart. Legtöbbször vízparton, révátkeléseknél, kisebb hidak mellett találkozhatunk vele.

1729-es szentté avatása előtt is komoly tiszteletnek örvendett Csehországban. Magyarországi szobrainak elterjedése 1729 után kezdődött. Mégis, miért lett Magyarországon ennyi Nepomuki Szent János szobor? Ebben a korban, a XVIII. század elején zajlott le a sváb betelepülés a Magyar Királyság területére. Valószínűleg ezek a telepesek hozták magukkal a szent tiszteletét. Ugyanis kevésbé ismert, de a németajkú jövevényeket a toborzó földesurak a Dunán utaztatták hazánkba. Valószínűleg a zátonyok között, árvizek esetén vagy kisvízkor nagyon sokan fohászokodhattak hozzá. A szerencsésen partot ért svábok nem feledkeztek meg róla, új otthonaikban első dolguk volt, hogy szobrot emeltek neki. Valószínűleg ez lehet a magyarázata, hogy annyi Nepomuki Szent János szobor van szerte a Duna-völgyében, sőt annak tágabb vízgyűjtő területén is. Talán nem túlzó az az állítás sem, miszerint szobrainak elterjedése kirajzolja a katolikus Közép-Európát Prágától Temesvárig, Stájerországtól Krakkóig. Délkelet felé az utolsó szobrok már a Duna két arcának, az ókori Danuvius - Istros, a középkori orthodox-katolikus kultúrák határát szegélyezik.

Elhatároztam, hogy az erős dunai kötődés miatt egy oldalt szentelek Nepomuki Jánosnak itt a blogon. Kíváncsi vagyok, hogy szerte a világban mennyi szobra van és ezek földrajzilag mennyire követik a Duna medencéjének rajzolatát. 
 
 
Nem szeretnék versenyezni a szoborlap.hu honlappal. Tisztában vagyok vele, hogy tényleg rengeteg szoborról van szó. Egy órás utánajárással 164-et találtam csak Magyarországról. Ez azt jelenti, hogy ha minden hétvégén sikerül egyet meglátogatni és lefényképezni, akkor az 3 évnél is hosszabb időbe telik. Mint alsógödi, elsősorban a környék szobrairól van bővebb tudomásom és mondjuk Zala megyéről már csak az internetről tudok tájékozódni.

Ezért kérek minden Dunai Szigetek olvasót, hogy ha valahol a szűkebb pátriájában van tudomása ilyen szoborról, vagy esetleg utazásai során látott ilyet valahol, akkor küldjön nekem róla bármilyen információt, történetet, adatot, képet, koordinátát a

 dunaiszigetek@gmail.com

e-mail címre. Vagy szimplán írják meg ide kommentnek.

A beküldött információkat és az általam meglátogatott szobrokat folyamatosan fogom feltölteni az új oldalra. 

Köszönettel:
Szávoszt-Vass Dániel

22 megjegyzés:

Villy írta...

Ha az esztergomiról kell egy kép, akkor valamelyik nap készítek egyet.

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Esztergomban az Erszébet híd mellettit már lefotóztam, de állítólag a Belvárosi Plébániatemplomnál van még egy. Jöhet bármilyen helytörténeti információ is a szoborról!

Névtelen írta...

Dunát szerető és sokat járó emberként örömmel olvasom a blogját. Művészettörténészként azonban most helyesbítenék: Nepomuki Szt. Jánost soha nem ábrázolják püspökként, minthogy nem is volt püspök. Öltözete mindig papi öltözet, fején birétummal. Kultusza pedig tényleg jellegzetesen közép-európai, de nem csak dunai jelenség. Csehországban, Sziléziában talán még elterjedtebb, mint a Duna-medencében.
Gálos Miklós

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Kedves Miklós, köszönöm, javítottam.

Névtelen írta...

Kedves Dániel!

A Dunától távol élőként is élvezettel olvasom a blogodat!

A fortepan.hu-n is találsz (ha a keresőbe beírod) pár Nepomuki Szt. János szobrot a régi képeken. (pl. Sümeg, Vasvár, Vác)

Kámán Tibor

Mint megszólitott Zala megyei :-) amennyiben lehetőségem lesz, szívesen "gyűjtök" neked szobrokat!

Pataki Zsolt írta...

Kedves Dániel!

Nepomuki tiszteletének és szobrainak elterjedése nagy mértékben Althann Mihály váci püspöknek köszönhető, aki maga is részt vett a szenté avatási eljárásban, s így személyes "érintettség" révén kötelességének érezte a kultusz terjesztését. Vác környéke és az Ipoly-mente Nepomuki szobrainak feldolgozásával Zomborka Márta váci néprajzos-múzeológus foglalkozott.
Szeretem és élvezettel olvasom blogodat, a rendszeresen olvasandóim között tartom számon. Tudom, hogy nem könnyű mesterség, mennyi időt energiát kíván. Magam, bár mostanában hanyagolom, a kosdi szénbánya történetét kutatva kezdtem hasonlóba.
Sok élményt, megerősítést és kitartást kívánok!
Pataki Zsolt

Villy írta...

A belvárosinál is? Igaz! A kerítésben van egy fülke, és abban van. Szerintem jövő héten küldök róla képet.

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Kedves Tibor! Már kinn is van a Csatári, a fortepanos hármat pedig listába vettem. Örülök, hogy Zala megyéből is olvassák a Dunai Szigeteket!

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Kedves Zsolt, egyszer Fehér András mesélt nekem a kosdi szénbányáról egy vonatúton. Ha elkészül a kutatás mindenképpen érdekelne majd! Márta kutatásának pedig most elkezdek utánanézni.

theseus írta...

Én is élvezettel olvasom a bejegyzéseid, kb. 2 naponta nézem az oldalt, hogy van-e már új cikked? A váci szobrot már görgetés közben felismertem, elég sokszor láttam.
Hittanos koromból az rémlik, hogy a hidak védőszentje, merthogy onnan hajították be a folyóba, és talán árukapcsolással jöttek a révek is.

Az előbb átnéztem a nyári prágai képeimet is, de csak egy Nepomuki képet találtam. A Károly hídon meg sem próbáltam nagyon szobrokat fényképezni, mert még szitáló esőben is tele volt mindenféle turistával...

theseus írta...

Ja, és a Szt. Vitusban van eltemetve, de valamiért nem fényképeztem le a sírját. :$

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Egy Prágai út be van tervezve nekünk is idénre, holnap dől el, hogy lesz-e belőle valami. :)

theseus írta...

Nekem kicsit „egyszernézős”, nagyobb a füstje, mint a lángja. (Nem akarok nagyon offolni, max törlöd a bejegyzésem.)
Az egész 6 napban, míg voltunk, az volt az érzésem, hogy ha Bp.rendesen nézne ki, verné Prágát. Az vitathatatlan, hogy megmaradt a középkori utcaszerkezet, amit nálunk beáldoztak őseink. És a tömegközlekedés is nagyon jó, én eléggé kötött pálya-párti vagyok, muszáj volt minden villamosfajtát kipróbálnom;)
Meg engem zavart a tömeg (főleg az orosz turisták). Azon gondolkodtam végig, hogy ennek a sok turistának Pesten kellene költenie a pénzét. Csak akkor meg itt zavarnának engem:D

De az tény, hogy nagyon sok Nepomuki szobrot fogsz látni. Már, ha odaférsz a tömegtől:)

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Felőlem a napi politikát is kitárgyalhatjátok itt a blogon, csak az indexes komment-színvonalat nem tűröm el (törlöm). Sajnos a prágai hétvége nem jött össze, talán majd jövőre. :)

De tény, hogy én is télen szeretek a Duna parton sétálni, amikor nincs ott az égvilágon senki.

Névtelen írta...

"Vizes" érintettsége miatt általában hidak közelében van. Szűkebb pátriámban, jó messze a Dunától, a Cserhátból leereszkedő kis patak hídján:
http://muemlekem.hu/muemlek?id=6714

Valamint a közelmúltban a tatai vár közelében láttam:
http://szoborlap.hu/5959_nepomuki_szent_janos_tata_schweiger_antal_1770.html

Gyakran érdemes figyelni a "T.A.C.U.I." (hallgattam) felirat betűire, amit a szobor stilizált glóriájában gyakran öt csillag helyettesít. De máshol is felbukkanhatnak a szó betűi a környezetében.
Az öt csillag egyébként – ismereteim szerint – Nepomuki Szent János attribútuma, felbukkanása kétség esetén egyértelműen azonosítja vele a szobrot, képet.

Pataki Zsolt írta...

Ha már felmerült a Csehország kedvelés és annak Prága centrikus volta, hagy javasoljam jóbarátom, Munkácsi Zsolt blogját: http://nemcsakpraga.blogspot.com/
Ő nagy szerelmese a cseh vidéknek, azaz a vidéki Csehországnak és sok érdekeset mesél el róla. Ajánlom figyelmetekbe!

tengoo írta...

Csömörön a patak mellett, a híd tövében van egy szobor, még messze sincs Alsógödtől.
térkép, egyéb infó

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Köszönöm! Kerékpárral egy jó kis vasárnapi kirándulás lesz.

ribizlifozelek írta...

Esetleg nem csinálnál egy beágyazott Google térképet a szobrokkal, amit itt meg tudunk nézni? (És akkor nem írnánk meg tizedszer ugyanazt :)

Etyeken a Magyar kút (?) mellett emlékszem egy szép 19. sz-i szoborra.

Kőszegen is áll egy barokk szobor, azt hiszem, a régi várárok felett, az ő társasága egy Szent Jakab szobor.

Pápán is van egy rokokó (?) szobor.

Szobról is emlékszem egyre és mintha Dunaföldváron is lenne egy.

Meg Székesfehérváron.

ribizlifozelek írta...

Ő kicsit messzebb van:

http://www.flickr.com/photos/aniko_attila/289647656/

New Prague, MN.

Szávoszt-Vass Dániel írta...

A külön Szent Jánosról szóló oldalon a képek alatt van egy hosszú lista azokról, amikről már van tudomás. Már csak fel kell keresni őket. :)

Névtelen írta...

Kedves Szávoszt-Vass Dániel.
Kovács Péter vagyok. A Facebookra nagyon sok Nepomuki Szent János szobor
fotóját tettem fel egy albumba. Itt a linkje: remélem meg lehet nyitni.
https://www.facebook.com/kovacs.peter.186/media_set?set=a.10200449529988102&type=3

Van egy kérdésem is. A képek között van egy fotó Nepomuki szobor Budapest
8. kerületében. A szobor a Fiumei Úti temetőben lenne? Kérem, ha megvan a pontos helye, írják meg nekem, hogy hol találom meg. A képet Kovács Krisztián készítette.
Köszönettel: Kovács Péter. petkovacs41@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...