2014. május 6., kedd

Öleld meg a Dunát! - májusi programajánló


Rengeteg nagyszerű dunás program lesz májusban (részben júniusban is). Átölelhetjük a Dunát, felszámolhatjuk a partmenti szeméttelepeket, ellátogathatunk a legnagyobb felfedezős kiállításra, végre levihetjük hajóinkat a vízre Óbudán, valamint részt vehetünk a Magyar Földrajzi Társaság bel- és külföldi tanulmányútján, mely ezer szállal kapcsolódik a Dunához.


Öleld meg a Dunát! Május 8.

Idősorrendben haladva sietniük kell azoknak, akik szeretnék megölelni a Dunát a Szabadság és Erzsébet híd között, ugyanis a gördülékeny lebonyolítás érdekében regisztrálni kell az általunk kiválasztott helyszínre. 

Budapest csodás, az egyik legcsodásabb része pedig éppen a Duna-part. Az Öleld meg a Dunát! egy, a Szabadság hidat és az Erzsébet hidat összekötő emberlánc-akció, amely a Dunára hívja fel a figyelmet.
Csatlakozz, és segíts megmutatni, hogy bizony minden ezredik budapesti annyira szereti a Dunát, hogy át is öleli!

Egyszerű, nincs más dolgunk, mint

1. Az eseményre regisztrálni: http://www.eventbrite.com/e/oleld-meg-a-dunat-tickets-10744327573
2. Május 8-án 18.30-kor a regisztráció során az általad megadott szektorhoz jönni.
3. Megfogni a melletted álló kezét, és megölelni a Dunát.

Valódi nagyszabású, látványos eseményre van tehét kilátás, ahol felbukkanhatnak különféle hírességek is. Az eseményről felvétel is készül majd az Erzsébet híd tetejéről.

http://www.hivaduna.hu/oleld-meg-a-dunat 


TeSzedd! Május 9-10-11.

Magyarország legnagyobb önkéntes akciója a TeSzedd!, melyet három minisztérium szervez meg Nemzeti Parkok támogatásával. A cél, hogy az országot lassan teljesen elborító szeméttől megtisztítsuk szűkebb lakókörnyezetünket. Itt is regisztráció szükséges, a jelentkezőket lakóhelyük szerint osztják be a helyi takarító csapatokba. 

Idén legnagyobb meglepetésemre a felsőgödiek felkérték a Dunai Szigetek blogot fővédnöknek, így aztán mi sem maradhatunk ki a nagy eseményből! A Gödi-szigeten és attól északra a kerékpárút mentén fogunk dolgozni szombat (amúgy munkanap)  reggel 9-től, miközben országszerte minden településen hajlonganak a jószándékú emberek!


Ugyancsak idei aktualitás, hogy a szemétszedés kapcsolódik a Let's clean Europe nevű összeurópai szemétszedő kezdeményezéshez.

Részletek: http://szelektalok.hu/teszedd/ 


Felfedezők Napja - Kutatóexpedíciók fesztiválja

Május 17. 10.00-19.00h Millenáris



Víz alatti kutatás, egyiptológia, űrkutatás, trópusi ökológia, klímakutatás, vulkanológia, sarkkutatás egy helyen szakmai és kereskedelmi szervezetekkel. Leszenek játékok, vetélkedők is az ifjabb korosztálynak. Ráadásul ingyen, a Millenárison.


Részletek a legújabb Földgömb magazinban és ezen a linken: http://www.felfedezoknapja.info/


III. KÉZI HAJTÁSÚAK NAPJA 2014.- Óbuda Vízre száll

2014.05.17. szombaton végre újra birtokba vehetjük a Dunát kézi hajtású hajón, kenun, kajakon, ladikon és a többi!

"A rendezvénnyel célunk egy, a helyi vízi hagyományok fontosságát jelző vízi sport találkozó, ünnep létrehozása. Szeretnénk, hogy ez a találkozó pozitív üzenetével cselekvésre ösztönözné a rendszeres evezésre vágyókat."

Külön felhívnám a figyelmet a plakáton látható szigetre. Ki tudja hol van és mi a neve? :)


Részletes információ: http://www.kezihajtasuak.hu/


Magyar Földrajzi Táraság 67. Vándorgyűlése és 138. Közgyűlése  
Szekszárd. 2014. Június 28.

Sosem késő jelentkezni a Magyar Földrajzi Táraság soraiba! Amellett, hogy a tagok ingyen kapják a Földgömb magazint, ilyen nagyszerű terepgyakorlatokon is részt vehetnek, mint amilyen az idei ígérkezik.

A Magyar Földrajzi Társaság 1927. május 21 és 23 között Szolnokon tartotta vándorgyűlését. A harmadik nap programja tiszaroffi kirándulás volt a parti rétegalakulatok tanulmányozása céljából. Reggel 6-kor keltek útra Cholnoky Jenő elnök vezetésével. Autóbuszuk több helyen megállt. Tiszaroffra érkezve átkeltek a Tisza jobb partjára, ahol Szolnok város jóvoltából megebédeltek. Ezt ábrázolja a fenti kép, melyet a Fortepan.hu adott közre Cholnoky Tamás gyűjteményébõl. Balról az első Cholnoky Jenő földrajztudós. A helyi sajtóból tudjuk, hogy a vándorgyűlésen részt vett – többek között – dr. Bátky Zsigmond, dr. Fodor Ferenc, dr. Karl János, dr. Vargha János, dr. Perény Albert, dr. Kéz Andor, Kirclechner Károly, dr. Bartucz Lajos, dr. Geszthy Lajos és dr. Herzsa Andor. A harminc főnyi társaság Bódy István kis benzinmotoros hajóján utazott vissza Szolnokra.


A belföldi tanulmányút keretében június 27. pénteken meglátogathatjuk a Paksi Atomerőművet, Lussonium romjait Dunakömlődön, majd vasárnap Dunaszekcső, Báta, Bátaszék, Gemenc, Nyéki-Hol-Duna, Bátaapáti, Grábóc és Szálka helységeken keresztül ér vissza a busz Szekszárdra.

Hétfőn, június 30-án indulna a három napos délvidéki túra: Drávaszög, Kopácsi-rét, Eszék, Kórogy, Vukovár, Újlak, Szávaszentdemeter (Mitrovica), Fruska Gora, Pétervárad, Újvidék, Szalánkemén, Tisza-torkolat, Belgrád, Deliblát, Fehértemplom, Bács, Apatin, Zombor, Karapancsa helységek érintésével.
 

A teljes program elérhető itt, és ezen a honlapon lehet jelentkezni is!

http://www.foldrajzitarsasag.hu/rendezvenyek/vandorgyulesek/125-vandorgyules-2014

1 megjegyzés:

  1. A plakáton látható kis sziget talán az Egyfás-sziget a Luppa-sziget szomszédságában. A régi, zöld színű papír tízforintoson is ez a szigetke szerepel.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...